Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUSPJEŠNI DOGOVORI

Lalovac: Razgovarao sam s bankama i tražio pomoć, ali nisu željeli ponuditi nikakva rješenja, slali su pjesmice

Boris Lalovac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
27.09.2016.
u 19:47

Bivši ministar Lalovac izjavio je kako je u više navrata razgovarao s bankama, tražeći dogovor, ali one su pokazale nezainteresiranost, držeći se pritom bahato

U gostovanju bivšeg ministra financija Borisa Lalovca u vijestima RTL-a, postavilo se pitanje vezano uz dogovore s bankama te što im uopće daje toliko moć.

"Možda se u javnosti tako ne prikazuje, ali ja sam jako puno razgovarao s bankama. Tražio sam dogovor, razgovarali smo skoro preko godinu dana. Bile su i radne skupine. Ja sam pokušavao, kao što oni stalno nameću, socijalne kriterije, ali bankari nisu tehnički htjeli surađivati s Vladom i dostavljati OIB-e. Nisu uopće bili zainteresirani, tako da pada u vodu njihova teza da se nešto moglo napraviti. Moglo se da su htjeli. Držali su se bahato i nakon svih stvari koje je Vlada nudila njima, oni su meni slali pjesmice" - rekao je.

Kao odgovor na pitanje odakle im sva ta moć, kratko je komentirao da ne zna, ali moćni su vjerojatno zato što se ovako ponašaju zadnjih 25 godina u hrvatskoj državi.

Na pitanje jesu li banke oštećene u cijelom procesu, Lalovac je odgovorio: "Banke nisu oštećene. Sve ove pozicije su imale valutne pozicije sa svojim majkama. U izvješću HNB-a u biltenu stoji da su banke zatvarale sa svojim majkama u inozemstvu i da su njihove majke na temelju tih valutnih pozicija zaradile 3,8 milijardi kuna. Zanimljivo, to sve stoji u izvješćima i nisu izgubili nikakvu poziciju, a sada se žele naplatiti prvo na teret građana, a sada i na teret države."

Na pitanje što je s odgovornošću banaka zbog neodgovornih plasmana kredita u švicarcima rekao je kako su takav proizvod puštale bez provjere, odnosno, davali su niže kamatne stope kako bi mogli zadovoljiti kriterije. kriterije. Kasnije, kada su se kamatne stope povećane i kada je došao tečaj, građani jednostavno nisu mogli plaćati kredite. Svi rizici bili su na građanima, naglasio je i dodao kako je to glavni argument Vlade (kamatni rizik, tečajni rizik, pad nekretnina). 

"Oni danas govore da rizici nisu ravnomjerno raspoređeni - pa svi su rizici bili na građanima - ovdje samo izjednačavamo da građani budu jednaki" - zaključuje Lalovac.

>> Petrov se sastao s predstavnicima Udruge Franak: 'Ono što su oni predložili zaista ima smisla'

Ključne riječi

Komentara 5

HH
helgin@hogar
21:59 27.09.2016.

saniraj posrnulu banku iz dzepa naroda i onda ju prodaj strancu za kikiriki! racan i sdp su glavni krivci zasto zg banka, pbz, nekad slavonska banka i mnoge druge, godinama odvlace lovu u svoje maticne zemlje!!! ova pljacka je stetna koliko i sanaderova pljacka! sdp je uvijek radio protiv interesa hrvatskog naroda, dok je hdz radio uvijek za svoj interes...fuj

NE
Neo001
20:23 27.09.2016.

A s kime je slučajni el bahati i njegova nesposobna garnitura bio spooban razgovarati. Zarse nisu susjedi ogradili žicom od nas zbog nesposobnih partijskih političara.

SS
sokac sa drave
09:45 28.09.2016.

On zamolio banke za pomoc a one njemu poslale pjesmice.Pa da objasnimo nasem narodu koji je pametan ali se pravi lud.Naime te iste banke su uMadjarskoj isto pokusale Orbanu slati pjesmice da bi jos podastrli sa odama i elegijama.Na sto je Orban njih opalio sa takvim porezima da drzava od njih ima koristi.Kaze kad nam uredno platite porez jos uvijek vam ostane dosta milijardi sto nas pljackate.Narode moj prestanimo sa alkoholom ostanimo na vodi,kako je ono Göthe rekao:Bog nam nije dao glavu da se gledamo u ogledalo(zrcalo) vec da sa njome promislimo trijezni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije