Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponudio kompromisno rješenje

Lalovac: Račun HZZO-a neka vodi Hrvatska narodna banka

20.10.2014., Zagreb - Boris Lalovac na radnom rucku s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskom udrugom malih i srednjih poduzetnika.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
20.10.2014.
u 19:50

Središnja banka, prema vrijedećem zakonu, vodi samo račun državnog proračuna i kreditnih institucija – banaka

Ministar financija Boris Lalovac ponudio je kompromisno rješenje za izlazak HZZO-a iz državne riznice. Njegov je prijedlog da se, slično kao i za riznicu, i za HZZO otvori poseban račun unutar središnje banke, za što bi trebalo mijenjati neke zakone. S njegovim se prijedlogom, rekao je, složio i guverner središnje banke Boris Vujčić, a u utorak će nastaviti razgovore s ministrom zdravlja Sinišom Vargom. Središnja banka, prema zakonu koji je na snazi, vodi samo račun državnog proračuna i kreditnih institucija, odnosno banaka.

Rebalans proračuna

Premda je najavljeno da će na radnom ručku u Hrvatskoj udruzi poslodavaca govoriti o rebalansu ovogodišnjeg i prijedlogu proračuna za iduću godinu, Lalovac je kazao da se ta dva dokumenta još pripremaju te da će se rebalans naći na redovitoj sjednici Vlade tek idući tjedan.

– U šestoj godini recesije svatko je osjetljiv na promjene, no ja osobno zagovaram jače strukturne reforme jer su one jedini način da se brzo izađe iz krize. Uključivanjem dugova autocesta, dijela željeznice i HRT-a u javni dug došli smo do iznosa javnog duga od 75 posto BDP-a. Za ovu godinu očekujemo da će se dug popeti na približno 80 posto BDP-a i to je razina s kojom dugoročno ne možemo upravljati bez snažnih strukturnih promjena – kazao je ministar financija. Država svaki mjesec izdvaja milijardu kuna za kamate, to je 12 milijardi kuna godišnje, što je dodatni razlog za jače strukturne reforme, rekao je Lalovac. Od iduće godine porezna će uprava nekoliko dana unaprijed najaviti u kojim će tvrtkama i djelatnostima obavljati porezni nadzor, a nakon što ga provedu, za tri ili pet dana javno će objaviti što su otkrili u tim nadzorima.

– Stvarat ćemo prema poduzetnicima pristup povjerenja, razumijevanja i transparentnosti, graditi partnerski odnos. Tvrtke se ne trebaju bojati ad hoc nadzora, jer nama nije cilj naplaćivanje kazni i izricanje sankcija, mi želimo da se ispravljaju uočene nepravilnosti, ali nećemo imati razumijevanja prema poreznim utajama i nelojalnoj konkurenciji – rekao je Lalovac i dodao da će poreznici posjećivati poduzetnike zajedno s predstavnicima HUP-a i Obrtničke komore, tumačiti propise, dorađivati pojedina tumačenja, uspostaviti svakodnevnu komunikaciju preko e-porezne uprave.

– Poreznici nemaju što tražiti u proizvodnoj hali, osim ako neće doći u tu halu da pomognu u proizvodnji. Kompletan nadzor nad plaćanjem poreza provodit će se elektronički, neće biti rješenja koja će se odnositi na događanja unazad – kazao je Lalovac.

Porez na nekretnine

Poduzetnike je zanimalo ostaje li Vlada pri stavu da se od 2016. uvede porez na nekretnine, budući da su nam geodetske knjige iz 19. stoljeća i polovica nekretnina nije evidentirana. Lalovac je potvrdio da je Vlada izašla pred Europsku komisiju sa stavom da će taj porez biti uveden 2016., no složio se da su evidencije još uvijek nesređene. Taj bi porez, dodao je, trebalo promatrati i u širem kontekstu, kao instrument u rukama države da intervenira na tržištu. Kad su stope rasta visoke i kad se puno gradi, i porezne stope mogu biti veće kako bi se usporilo pregrijano tržište, ali isto tako stope mogu biti i niže kad nema rasta i kad prodaja stagnira.

Komentara 2

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
22:37 20.10.2014.

...ostanak u riznici... i još veća konotrola u MIZ, HZZO i ustanovama... dvostruki potpis na svaku trasakciju... tako da se više ne mogu dogoditi sobe od 1.200.000 kn, PR agencije i agenti, tečajevi jezika... pokroviteljstva, sponzorstva... samopromcija o javnom trošku u dnevnoj štampi i na kiwi... vanjski odvjetnici... oblaci...

NV
novo vriijeme
22:35 20.10.2014.

Račun neka vodi Narodna banka, ali ima još opasnosti, nitko ne može spasiti račun zdravstva ako se ne uvede kontrola efikasnosti rada u zdravstvu od liječenja do kupovine materijala. Ovaj drugi dio mora uvesti Ministarstvo zajedno sa HZZO-om, ali zaa sada od toga ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije