Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministri vanjskih poslova

Lajčak: Hrvatska i Slovačka podupiru proširenje. Kovač: Važno je da zajedno djelujemo na tom planu

Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
29.04.2016.
u 18:21

"Hrvatska je uvjerena da će susjedne zemlje napredovati prema članstvu, to uključuje i BiH i Crnu Goru, ali i Srbiju", naglasio je, dok je ministar Lajčak također rekao kako vjeruje da će Hrvatska poduprijeti Srbiju i ostale zemlje regije. "Mislim da će se to brzo pokazati u praksi."

Hrvatska i Slovačka jedne su od rjeđih zemalja Europske unije koje se trenutačno zalažu za daljnje proširenje, ali ono je važno za stabilizaciju političkih sustava i kao motivacija za promjene i za provedbu reformi, složili su se šefovi diplomacija dviju zemalja na konferenciji za novinare danas u Bratislavi.

– Mi smo jedne od rijetkih zemalja, nažalost, u Europskoj uniji koje se zalažu za proširenje. Smatramo da je proširenje u zemljama jugoistoka u korelaciji sa stabilizacijom političkih sustava. Zato je važno da zajedno djelujemo na tom planu – rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Najavio je da će na tom planu Hrvatska surađivati sa Slovačkom koja 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskom unijom, a proširenje najavljuje kao jedan od svojih prioriteta.

– Složili smo se da je politika proširenja vrlo važna jer daje motivaciju da se zemlje mijenjaju i da se provode reforme i ispunjavaju europski standardi. Ona nije baš popularna trenutačno u europskim prijestolnicama, ali Hrvatska i Slovačka podupiru proširenje. To će biti i jedan od prioriteta Slovačke kao predsjedavajuće EU – rekao je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.
Kovač je naglasio da je potrebno da zemlje ispunjavaju kriterije da bi "proces proširenja mogao biti vjerodostojan i da bi bio moćan instrument transformacije društava".

– Hrvatska je uvjerena da će susjedne zemlje napredovati prema članstvu, to uključuje i BiH i Crnu Goru ali i Srbiju – naglasio je, dok je ministar Lajčak također rekao kako vjeruje da će Hrvatska poduprijeti Srbiju i ostale zemlje regije. "Mislim da će se to brzo pokazati u praksi."

Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima sa Srbijom jer se snažno protivi srbijanskom zakonu o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije, a osim toga traži i punu suradnju Srbije s ICTY-jem kao i provedbu zakona o zastupljenosti manjina u parlamentima.

Dvojica šefova diplomacija razgovarali su i o drugim prioritetima Slovačke kao predsjedavajuće zemlje EU, migracijskoj krizi, zapadnom Balkanu, a "na svim se temama pokazalo da su naša stajališta vrlo bliska", rekao je Lajčak, nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Ministar Kovač naglasio je da su Hrvatska i Slovačka dvije prijateljske zemlje, ali da bi njihova suradnja mogla biti snažnija i unutar srednje Europe, ali i na području jugoistočne Europe.

Ekonomska suradnja se razvija pozitivno, prošle je godine zabilježen porast od 25 posto, slovački turisti dolaze u velikom broju u Hrvatsku – prošle godine gotovo pola milijuna Slovaka boravilo je u Hrvatskoj, a obje zemlje žele dati i što bolje uvjete za razvoj manjina.

– Manjine su u obje zemlje jako dobro etablirane, uživaju visoka prava i služe kao dobar primjer suradnje dviju zemalja – rekao je ministar Kovač koji će se na kraju svog jednodnevnog službenog posjeta Bratislavi susresti s predstavnicima hrvatske manjine u Muzeju hrvatske kulture

>> Hrvatska ne blokira Srbiju već želi ispunjavanje kriterija 

>> Kovač: Hrvatska se zalaže za daljnje proširenje EU-a

Komentara 11

DU
Deleted user
18:52 29.04.2016.

Kovaču, to je glavni hrvatski interes? Članstvo regiona u EU?! A što je s hrvatskim interesima? Što je s povezivanjem na razini Uspravnice!? Hrvatska nije Zapadni Balkan, Kovaču! Neovisno o tome što priča Angela Merkel!

DU
Deleted user
19:26 29.04.2016.

ahahaha...znaci, i Slovacka vas je odkacila i rekla ono sto vec sva deca do 7. godina u EU znaju...dacete saglasnost, vrlo brzo...

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
18:53 29.04.2016.

Neka mi samo netko odgovori zasto bi se Hrvatska zalagala za prosirenje. Dajte pobrinite se da se uzmu novci iz EU fondova, a koga brigs hoce li Sjerbi I drugi u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije