Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prozvao nepravednim

Lacković: MOL u Hrvatskoj treba plaćati koncesijsku rentu kao i u Mađarskoj

Željko Lacković
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/3
28.10.2016.
u 11:15

Takvu naplatu ocijenio je nepravednom za lokalne zajednice gdje se vrše eksploatacije plina i nafte, pogotovo u svjetlu najava o gašenju sisačke naftne rafinerije

Nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković u petak je, u ime saborskog Kluba stranke BM 365, Reformista i nezavisnih zastupnika, poručio kako mađarski MOL u Hrvatskoj plaća manju koncesijsku rentu za eksploataciju nafte i plina nego u Mađarskoj, što smatra nepravednim te traži da plaća istu rentu kao i u matičnoj državi.

"S 10 posto Hrvatska je daleko ispod onog što MOL plaća u Mađarskoj, gdje inicijalna renta prilikom dobivanja nafte i plina iznosi 12 posto, a za starija plinska i naftna postrojenja i bušotine se naknada penje do 60 posto od vrijednost dobivene nafte i plina", rekao je Lacković nakon stanke koju je zatražio u Saboru..

Napomenuo je kako je od 2014. godine u Ini odlučeno o povećanju rente s 5 na 10 posto, s tim da 3 posto ide jedinicama lokalne uprave, 2 posto županijama, a 5 posto državnom proračunu.  "Zbog čega, kada je Ina postala privatna kompanija, ima rentu 10 posto, a u Mađarskoj je 60 posto. Ako MOL plaća 60 posto u svojoj zemlji, neka plaća i u Hrvatskoj", naglasio je Lacković.

Takvu naplatu ocijenio je nepravednom za lokalne zajednice gdje se vrše eksploatacije plina i nafte, pogotovo u svjetlu najava o gašenju sisačke naftne rafinerije.

Naveo je da Bugarska i Turska imaju naknade od 12 posto, Slovenija od 18 posto, a Rusija od 22 posto, podsjetivši da je u kontinentalnom dijelu Hrvatske smješteno 57 bušotina , a u Jadranu tri bušotine.

Lacković se zauzeo da se prilikom planiranja proračuna za sljedeću godinu vodi računa o pravednoj raspodjeli sredstava od rudne rente, odnosno da to bude prihod lokalnih proračuna kako bi se kompenzirale mjere najavljene porezne reforme.

>> Sinčić predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova, Pernar član Odbora za vanjsku politiku

Komentara 5

KS
krao_sam
13:41 28.10.2016.

madzari su nesto najljepse sto se desilo Ini jerbo da su Hrvati vlasnici davno bi bilo zatvoreno..

KS
krao_sam
14:36 28.10.2016.

ina je nasljedstvo iz jugosranja te nitko ne place za raspadom iste.

RA
radekbrod
14:32 28.10.2016.

nekakav sanader i hdz su otišli korak dalje u prodaji ine te ju prodali za svoj džep

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije