Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Laburisti i HDZ upozorovaju na ekološku katastrofu koja prijeti iz Dina Petrokemije na Krku

ivan šuker
Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2015.
u 11:17

Zatvaranjem proizvodnje u Petrokemiji DINA-e i otpuštanjem radnika, odnosno ne dolaženje radnika na posao, u DINA-i je ostalo oko 700 tona različitih kemikalija bez ikakvog nadzora.

Predsjednica Laburista Nansi Tireli te HDZ-ov Ivan Šuker upozorili su danas u Saboru na opasnost od ekološke katastrofe koja prijeti zbog napuštene DINA-Petrokemije u Omišlju na Krku.

- Zatvaranjem proizvodnje u Petrokemiji DINA-e i otpuštanjem radnika, odnosno ne dolaženje radnika na posao, u DINA-i je ostalo oko 700 tona različitih kemikalija bez ikakvog nadzora.

Prošlu subotu posjetili su DINA-u sindikalni povjerenici zajedno sa građanima koji su izuzetno zabrinuti za postojeće stanje. U DINA-i, tom ogromnom postrojenju koje je otvoreno sa svih strana, je zaposlen jedan jedini stražar na ulazu koji bilježi ulazi izlaz osoba i vozila. U operativnoj sobi alarm cijelo vrijeme zvoni, nitko ne zna zbog čega, struja je odavno već isključena – opisuje Tireli situaciju u Omišlju. Inspekcijske službe više ministarstava i agencija još su 2013. i 2014. godine dale rokove da se isprave razni nedostaci, Ministarstvo zaštite okoliša je čak podnijelo i kaznenu prijavu protiv DINA-e i direktora zbog upravo nezbrinjavanja otpada na kvalitetan način.

- Međutim, kao što znamo, ništa se ne dešava, to sve skupa traje već tri godine, postrojenja su napuštena, nisu održavana, kemikalije klorija, amonija koje se nalaze unutra izuzetno su opasni i ovo je sada pokazalo i našu nespretnost kada smo ukinuli Državni inspektorat da nemamo uistinu referentne točke koja bi bila odgovorna za poduzimanje određenih stvari – objašnjava Tireli te poziva sve nadležne da riješe to opasno stanje na Krku.

HDZ-ov Ivan Šuker tvrdi da razlozi potencijalnih posljedica DINA-e leže isključivo u tome što se ne provode pozitivni zakonski propisi, zato što netko nema političke hrabrosti to napraviti.

- Postavlja se pitanje je li DINA žrtva nekih projekata koji bi se sutra trebali razvijati na otoku Krku, je li odnos prema DINA-i DIOKI-ju bio na određen način ultimatum za ono zemljište gdje bi se trebao dogoditi LNG terminal i niz drugih pitanja – kaže Šuker koji kaže da će DINA sutra moći svim profesorima na Pravnom i Ekonomskom fakultetu služiti kao primjer što znači imati, a ne provoditi pozitivne zakonske propise.

- Mnoge tvrtke u Hrvatskoj u proteklih 25 godina su propale upravo zbog toga jer nije bilo političke hrabrosti da se naprosto nekom kaže u datom momentu nemojte se ljutit ali vi naprosto ne možete egzistirat. Pa gledajte, mi smo u brodogradnju, dakle i lijeva i desna strana kad su bile na vlasti upucali 25 milijardi kuna proračunski i onda se prepucavamo koliki je deficit 2011. jer je to upucano u 2011. I gdje nam je brodogradnja danas, na koljenima – nastavlja Šuker te zaključuje kako treba konačno početi donositi zakone koji će se provoditi. 

>> Branitelji iz Savske 66 prikupljaju potpise zastupnika za raspravu u Saboru

Komentara 25

Avatar mirica19
mirica19
11:52 27.02.2015.

Ma vladu to ne zanima, njima je samo bitno da skupe jeftine političke bodove na temelju oprosta dugova i sličnih aktivnosti.

BA
balic
13:23 27.02.2015.

Ovo im ne smeta a busenju u Jadranu se protive tzv .zelenasi i neupucene estradne zvezde. heheheh koja smo mi zemlja absurda u vrazju mater sa nama.

MA
medjimurec_at
14:27 27.02.2015.

Nema smisla nepismenim drugovima direktno odgovarat , ne kuze jednostavno..Jezic je vlasnik i DINE i Petrokemije u stecaju , nikad nije bio clan HDZ-a , jedan je od vecih donatora SDP-a i Josipovica a bio je krunski svjedok protiv Sanaderaadera . Rekao je da je primio 5 mil. eura mita za Sanadera i da taj novac cuva za njega, zanimljivo ni do danas taj novac NIJE vratio u drzavni proracun niti ga neko pita za to !? Radnici su jos nedavno protestirali na Krku i cuvali postrojenja sa opasnim kemikalijama al valjda bez place i njima dosadilo - Milanovica i kokosju vladu to nimalo ne zanima , jel...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije