Laboratorij u Zagrebu, ali se potvrda aflatoksina čeka iz Beča
Moguće je da će se pokazati i da nije bilo kontaminacije, no to je mala vjerojatnost, kaže prof. Plavšić
Komentari 8
Podnaslov je dobar; da se češće kontrolira hrana , ne bi bila puna opasnog aflatoksina. E, sada je samo pitanje tko i zbog čega ne kontrolira "češće" hranu. Kod nas je moguće pojesti sav svjetski otpad. I ovo me začudilo, a onda sam u konkurentnom listu, pročitao zapravo kako su "majstori" iz BiH, zapravo otkrili otrov u mlijeku, a naši su samo svirači, dakle prate. Sramota je da stručnjaci BiH uče zemlju koja uskoro ulazi u EU i da joj skreće pozornost kako je aljkava. Nije to zbog sramote nego zbog ljudi koje trujemo tko zna čime. Što se mene tiče kada smo već toliko zaduženi koliko jesmo, ja bih državu još jednom zadužio kako bi prebrodila ono loše što je ostavljeno. Istovremeno bi i na svim razinama tražio odgovorne, počevši odozgo. J
Ministarstvo poljoprivrede kroz usta pomoćnice ministra uradilo je ogromnu medijsku i stručnu grešku i pouzdanje u politiku ove vlade dovelo u pitanje. Kada se istupa u medijima podaci moraju biti provjereni. Pomoćnica je istupila s neprovjerenim podacima. 1. Aflatoksini sese u Hrvatskoj detektiraju screening metodom koja ne daje pouzdane rezultate. Brza je, zasniva se na analitičkim metodama kratkih kolona ali zbog moguće mjerne pogreške metode koristi se za brzo detektiranje ali ne i za izračunavanje vrijednosti koncentracije. Za pouzdana mjerenja koriste se druge metode za koje u Hrvatskoj ne postoje akreditirani laboratoriji, a i screening metoda nema pouzdanih provjera sposobnosti mjerenja laboratorija međulaboratorijskim mjerenjima na jedinstvenome uzorku. 2. Zemljopisno porijeklo mlijeka, za koje je pomoćnica ministra poljoprivrede javno utvrdila da je izvorno od hrvatskih seljaka, apsolutno se ne mjeri u Hrvatskoj i to je potpuno izmišljen podatak. Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi opreznije istupati u javnost i to jedino s provjerenim i stručno obrazloženim podacima i stavovima.
Ne znam zašto na mlijeku ne bi bili istaknuti svi sastojci: i aditivi, konzervansi i umjetne boje koje se očito stavljaju, a prema članku, ne moraju biti istaknuti na deklaraciji?
Već davno sam pisao o "hrvatskom" mlijeku, još za opravdanih prosvjeda mljekara.... Kako se dobija mlijeko: Od 1l sviježeg mlijeka sa farmi koje plate farmeru 1,30kn se dobije 3-5l komercijalnog ili kako ga volim zvati "industrijskog" mlijeka....kako? U NN Mljekari (poznatoj) se nalazi "bazen" u koji cisterna sipa otkupljeno mlijeko U taj bazen se zatim dodaje obična voda. Nakon toga mlijeko u prahu. Zatim idu razni pojačivači okusa, emulgatori, konzervansi, itd, sve u vrećama. nakon toga se smjesa dobro izmiješa i šalje na pakiranje za trgovine. Količine "sastojaka" variraju u ovisnosti o vrsti mlijeka. dakle u ovisnosti da li je "sviježe", da li je s 2,8 ili 3,2mm, trajno, i drugim "parametrima"....pa tako imamo "svježe" mlijeko koje traje 10-15 i više dana...Logikom zdravog razuma se zapitajte da li je ono "sviježe" nakon 15 dana? i kako? Na žalost jedemo otrove, zahvaljujući tim otrovima, bilježi se enorman porast karcinoma, enorman porast autizma kod djece (od1:70000 80-tih godina na 1:156 djece danas), enorman porast alergijskih bolesti...sve za račun profita
Sva ta prerađena hrana će nas na kraju i ubiti...... Pa pogle i tuna u konzervi isto palac dolje.....sva sreća da ne jedem konzerviranu tunu, ali ipak, danas više ništa nije sigurno jesti.....
11.02.2013. u 09:33h Alfons_x je napisao/la: Ugrubo to je to a aflatoksin je posljedica lošeg skladištenja ne sijena i stočne hrane nego mlijeka u prahu ili nekog od dodataka.
Bitno je zastiti strane proizvodjace, sto ministarstvo i cini sa jakovinom kao ministrom, jer je to direktiva iz EU. Vidi se da su jakovini oci poprilicno izbecene(tko zna zasto?).
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar ima OVLAŠTENJE ministra Jakovine, potpisano prošle godine! Zašto onda ne rade svoj posao? Njihova metoda je uistinu najpouzdanija moguća, ali je i opet nejasno zbog čega se još uvijek ne koristi. Zato sada imamo, da prostite, opće sranje. Tko će normalan kupovati Vindijine i Dukatove proizvode? Zato što institucija za koju je predviđeno da obavlja kontrolu to ne radi kako treba? Pobogu, da se radi o nekakvim velikim novcima ili skupoj opremi...HPLC uređaj ima svaki bolji labos u Hrvatskoj, a za uhodavanje same metode je potrebno maksimalno DVA tjedna! Ministar je ovlaštenje labosu za analizu aflatoksina u mlijeku potpisao pred više od pola godine pa je krajnje vrijeme da u ovoj nakaznoj zemlji netko napokon i počne odgovarati za nerad i javašluk. Nanesena je velika financijska šteta našoj mliječnoj industriji i nikom ništa? I opet se laže i zamagljuje. Svi smo krivi, nitko nije kriv!