Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj uhićenog turista

Kurdi apeliraju na Hrvatsku da Catulaya ne izruči Turskoj

Demonstrators attend a protest against explosions during a peace march in Ankara, in central Istanbul, Turkey, October 10, 2015. At least 30 people were killed when twin explosions hit a rally of hundreds of pro-Kurdish and leftist activists outside Ankar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.07.2016.
u 22:00

Njemačko veleposlanstvo u Zagrebu komentiralo je da obitelj uhićenoga Murata Catulaya od veleposlanstva dobiva konzularnu pomoć

Vijest o uhićenju njemačkog državljanina turskog porijekla, Murata Catulaya, proširila se među Kurdima diljem svijeta koji apeliraju na hrvatsku vlast da pusti Murata Catulaya da se vrati u svoju domovinu Njemačku te da ga ne izruče Turskoj gdje će zasigurno biti pogubljen. Ali Basar, koordinator kurdske koalicije u Siriji, kazao je za Večernji list da Murata Catulaya zna osobno te da je siguran kako je nevin i nema nikakve veze s terorističkim napadima za koje ga tereti Turska.

– Nije nam poznato je li Murat Catulay bio pripadnik TIKKO-a, ali nikad nije počinio zločin. Nad njegovom obitelji učinjen je zločin. U njegovom rodnom selu turska vojska je sve pobila i spalila čitavo selo. Gotovo cijela njegova obitelj i rodbina tada su poginuli, nakon čega je otišao u Njemačku – kazao je Ali Basar ističući kako danas svijet vidi da u Turskoj nije teško dobiti etiketu terorista, pogotovo ako si Kurd.

Za Erdoğana je svaki Kurd terorist. Znate li vi što se događa u Turskoj na području gdje žive Kurdi? Tamo je rat. Mi Kurdi samo branimo svoja ognjišta i obitelji – napomenuo je Ali Basar. Obitelj i prijatelji Murata Catulaya nadaju se da ga Hrvatska neće izručiti Turskoj gdje bi sigurno bio pogubljen. Ustav RH u članku 21. propisuje: „Svako ljudsko biće ima pravo na život.”

U međuvremenu, njemačko veleposlanstvo u Zagrebu komentiralo je da im je slučaj poznat i da obitelj uhićenoga Murata Catulaya, kao njemačkog državljanina, od veleposlanstva dobiva konzularnu pomoć.

No, veleposlanik Thomas E. Schultze bio je pogođen time da se, samo na temelju tjeralice, u medijima izvještavalo o “teroristu” i da se čak njegovo puno ime pojavilo u novinama, ističu iz veleposlanstva.

>> U sukobu Ankare i Kurda razoren drevni grad na listi UNESCO-a

Ključne riječi

Komentara 19

MS
mare_split
23:38 30.07.2016.

Orepiću i Pravosuđe, okanite se ludosti! Ako su ga Nijemci 'darovali' azilom i dokumentima, red je da se ne petljate! Uvlačite nas, pitam se da li NAMJERNO, u ralje terora i obračuna naroda koji s nama nemaju nikakve veze! ... Zar u MUP-u nitko nema pameti? ... Sve je trebalo i moralo biti učinjeno diskretno, bez glumljenja 'nesalomljivih' i s nužnim, rekoh, neupadljivim, praćenjem! Mora da ste idi...TI!

MS
mare_split
23:42 30.07.2016.

B.u.d.a.l.a i unutarnjih neprijatelja RH previše ne fali! Učinite 'silenzio stampa' i rješite se čovjeka i njegove obitelji bez ikakvih daljnjih komentara i izvješćivanja! 'Tema' je previše opasna da bi bila - JAVNA! ... Turizam je u tijeku! Bilo bi dobor saznati tko to tako uportno nastoji MINIRATI moju Domovinu?

TE
texas
23:18 30.07.2016.

ne smijemo ga izručit!!! ali več znam,prodane duše če to učíniti. Kurdi,na vašoj sam strani!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije