Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminula na prosvjedu

Na komemoraciji Nevenki Topalušić nekoliko tisuća branitelja

Komemoracija Nevenki Topalušić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/12
23.10.2014.
u 15:55

Trg ispred Ministarstva branitelja bio je pretijesan za sve branitelje i građane koji su se okupili na komemoraciji pa je tijekom njezina održavanja bila blokirana Savska cesta na kojoj su stajali građani, a posred nje položeni zapaljeni lampioni i svijeće

Izvođenjem "Lijepe naše", minutom šutnje, molitvom i čitanjem stihova Thompsonove pjesme "Prijatelji", koja govori o obespravljenim i poniženim braniteljima, započela je komemoracija hrvatskoj braniteljici sa stopostotnim ratnim invaliditetom Nevenki Topalušić koja je preksinoć preminula na prosvjednom skupu ispred zgrade Ministarstva branitelja u Savskoj ulici.

Na komemoraciji, kojoj je prisustvovalo nekoliko tisuća branitelja iz cijele zemlje i građana Zagreba, od heroine Nene, kako je nazivaju njezini suborci, govorili su Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida I. skupine, Željko Ćubela, predsjednik udruge veterana Gromova i Nevenkin zapovjednik, Ante Deur, predsjednik udruge zbora gardijskih brigada, a hrvatska braniteljica i glumica Perica Martinović recitirala je pjesmu "Hrvatska".

Trg ispred Ministarstva branitelja bio je pretijesan za sve branitelje i građane koji su se okupili na komemoraciji pa je za vrijeme njezina održavanja bila blokirana Savska cesta na kojoj su stajali građani, a posred nje položeni zapaljeni lampioni i svijeće. O djelovanju Nevenke Topalušić u udruzi stopostotnih ratnih vojnih invalida govorio je predsjednik Đuro Glogoški, a njezin zapovjednik iz Gromova rekao je kako će on i ostali suborci pokrenuti inicijativu da se na trg ispred Ministarstva branitelja, bez obzira na to kako se taj trg zvao, postavi bista preminule hrvatske braniteljice. Na komemoraciji je pročitan životni i ratni put Nevenke Topalušić, koja se ni nakon teškog ranjavanja u akciji Una kod Bosanske Dubice 18. rujna 1995. nije predala, nego je nastavila život i rodila još jednu kćer. S Nevenkom su se u Gromovima, istaknuto je u čitanju ratnog puta, rame uz rame borili njezin suprug Branko i sin Dubravko.

– Nevenka je teško ranjena kada je pošla pomoći Anti Petrušiću koji joj je, vidjevši kakvoj se opasnosti izlaže, zaprijetio pištoljem. Ona ga nije htjela poslušati, nego mu je krenula pomoći i tada ju je neprijateljski snajperist pogodio. Imala je četiri prostrijelne rane i 28 gelera u tijelu. Takva je bila naša heroina Nena – istaknuto je na komemoraciji.

Počast preminuloj braniteljici došli su dati i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, umirovljeni generali Damir Krstičević, Mladen Markač, Ljubo Ćesić Rojs, saborski zastupnici Zvonimir Milas, Josip Đakić i brojni drugi istaknuti pojedinci iz Domovinskog rata. Sprovod preminule Nede Topalušić održat će se sutra na mjesnom groblju u Vrbovcu s početkom u 14. sati.

Branitelji zovu Josipovića, Milanovića i Leku pred Ministarstvo branitelja

Podsjetimo, danas je već četvrti prosvjeda branitelja ispred zgrade Ministarstva branitelja u Zagrebu. Prosvjednike, koji traže ostavke ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i njegova pomoćnika Bojana Glavaševića, danas je posjetio i došao podržati predsjednički kandidat Milan Kujundžić.

Organizator prosvjeda Đuro Glogoški  za Dnevnik HTV-a komentirao je Milanovićevu izjavu na sjednici Vlade gdje je dao podrške ministru Matiću.

– Očekivali smo tako nešto s obzirom na to da su bile najave da Matić podržava Glavaševića pa Milanović podržava Matića. Operativni tim donio je odluku da će u utorak organizirati okrugli stol na otvorenom na koji će biti pozvani predsjednik države, Vlade i Sabora – kazao je Glogoški i dodao da ako je "hladno nama, može biti i predsjedniku Vlade i Sabora".

Prosvjedu bi se trebalo pridružiti i 50 predstavnika braniteljskih udruga iz Splita koji su jutros u pet sati autobusom krenuli put Zagreba

– Prosvjeduju najteži invalidi Domovinskog rata, idemo im dati potporu. Zajedno u ratu, zajedno u miru! – poručio je Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Portal Braniteljski.hr objavio je kako je Vesna Nađ nazvala organizatora prosvjeda Đuru Glogoškog kako bi s njim probala dogovoriti nekakvo rješenje za ratne invalide Domovinskog rata. Glogoški je  rekao da je ponudu odbio jer se ovaj prosvjed više ne događa samo zbog invalida iz Domovinskog rata nego svih branitelja, njihovih obitelji i Domovinskog rata.

>> Tko se želi politički obračunavati, neka to radi. Ali neka se suzdrži od nasilja

>> Udovica o Matiću: Mi smo se borili i po logorima bili, a on nas je cinkao

Komentara 66

MI
mismis
14:48 23.10.2014.

Ja nikad nisam imala "koristi", da se tako izrazim, od toga kaj je moj tata branitelj. prilikom upisa na fakultet pitala sam ga (jer su svi brujali o tome kak su bile neke pogodnosti, bodovi il kaj vec) da kakk to da ja nemam nis od toga. njegov odgovor je bio:nisam ja nista od toga trazio jer se nisam borio za novce i privilegije. ja sam se borio za svoju domovinu. ne znam da li uopce mogu rijecima opisati svoj ponos. ali zamislite kak se i on i moja mama, a u krajnjoj liniji i ja, osjecamo kad u svojoj okolini vidimo ljude koji se nalaze u registru branitelja s ne znam ni ja kolko dana bojnog sektora a rata nisu vidjeli. nemam nista protiv da ti siroti branitelji traze svoja prava i novce. ali tek nakon kaj se u potpunosti provjeri registar i izbace se svi ti kvazi branitelji i toboznjo ptspovci.

BA
balic
11:50 23.10.2014.

Sad bi se oni sa braniteljima dogovarali ,a kad su branitelji rekli da se ne brinu za njih prozivali su branitelje da nije istina. Matic salje druge da za njega spase sto se spasit da ali i dalje ostaje kod svog ,ne misli dat ostavku. Otici ce te vi svi, ako vam je do sakupljanja potpisa dobit ce te ih ..

DO
doktorica
15:10 23.10.2014.

čovjek se pita kako to da nema prosvjeda nezaposlenih,studenata,umirovljenika,invalida rada i sl.grupacija-kojima su radna ,egzistencijalna i time i ljudska prava ugrožena?!Zašto nema šire podrške javnosti braniteljima?!Zašto se šuti-ovako ispada da su jedino branitelji nezadovoljni a svi ostali zadovoljni.A nije tako,znači da treba vidjeti koji su to razlozi i da građani šute i samo se pojedinačno oglašuju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije