Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvat u dublinu

Kuhamo za Google, čiji su djelatnici kao skupi gosti

Nino Koškanac
Foto: ''
27.02.2015.
u 20:44

Nino Koškanac iz Belišća spas od nezaposlenosti našao u restoranu u Dublinu

Beznadno je tražio posao u Slavoniji, a onda spakirao kovčege i jesenas odletio u Irsku. Nino Koškanac iz Belišća danas kruh zarađuje u talijanskom restoranu u "svemirskom" središtu Googlea u Dublinu. Kuhaju za zaposlenike, kojih je oko 4000.

Iskustvo s mora

– Lutao sam danima gradom i slao životopise. Na internetu sam našao oglas za posao u restoranu Compass grupe i javio se – kaže 32-godišnjak. Tako je počela njegova pustolovina, a radi kao "kitchen porter" – servira hranu, pere suđe, slaže namirnice u kuhinji. Da bude zanimljivije, po struci je vodoinstalater i instalater solarnih sustava. No, nije mu ovo prvi kontakt s hranom. Iskustvo je skupljao ljeti u jadranskim restoranima, a kad se nakon prošle sezone vratio kući, nije dugo dvojio i sredinom studenoga "dao gas".

– Dosta mi je bilo čekanja da se u našoj zemlji nešto promijeni – kaže Nino, koji je do odlaska skupio oko šest godina staža.

Nije mu se bilo teško prilagoditi na novoj adresi. Radi s mladim, motiviranim kolegama s kojima se osjeća vrlo ugodno. Prolazi i treninge kako bi u svom poslu bio još bolji.

– Pripremamo vrhunsku, raznovrsnu hranu s dekoracijama kao u nekom dobrom hotelu. Zaposlenike se tretira kao skupe goste – dodaje.

U Googleovu europskom sjedištu rade, poznato je, ljudi iz više od 65 zemalja, a po mnogima, posao je to iz snova.

U golemim je zgradama pet restorana, 42 male kuhinje, a u stankama "pune baterije" uz biljar, videoigre, wellness i fitness.

– Nisam prošao sve zgrade pa i ne znam što sve ima – navodi Nino, koji povratak u domovinu ne planira u bližoj budućnosti. S plaćom koju zaradi u restoranu, u Dublinu solidno živi.

Važno je biti uporan

– Da imam toliku u našoj zemlji, živio bih jako, jako dobro i ne bih ni pomišljao na odlazak – uspoređuje.

Želja mu je napredovati u svom poslu, bude li prilike.

– Nikad se ne zna što život nosi, kakve promjene. Važno je biti uporan i strpljiv – zaključuje Koškanac.

>>Otišla s obitelji u Irsku: Voljena zemlja me iskoristila, ispljunula, pregazila i ismijala

>>Zbog obitelji otišao sam 3000 km daleko, zbog obitelji vraćam se u Hrvatsku

>>Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti?

>>Bivši zaposlenik: Google + je samo 'light' verzija Facebooka

Komentara 33

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
21:18 27.02.2015.

sigurno nije sazno da je bdp skocijo 0,3

DU
Deleted user
20:58 27.02.2015.

Pa da, najbolje da se svi pokupimo i odemo u države koje su njihovi građani uredili. To rade i Albanci s Kosova, masovno se iseljavaju jer im netko nije uredio njihovu državu. Balkanska posla.

Avatar sniper
sniper
20:59 27.02.2015.

Samo još jedna tužna priča današnje realnosti, mladi napuštaju zemlju, a oni koji vode državu, ništa, ali baš ništa ne čine kako bi se to spriječilo. Tužno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije