Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pojačali kontrole

Stožer Ministarstva zdravlja: U Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj ebole

ministarstvo zdravlja
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
20.08.2014.
u 20:55

Kod 18 osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom u Hrvatskoj i dalje nema nikakvih simptoma koji bi upućivali na bolest ebole

Krizni stožer Ministarstva zdravlja pod predsjedanjem Marijana Cesarika, zamjenika ministra zdravlja Siniše Varge, održao je danas sastanak na temu ebole – hemoragijske groznice zbog sumnje na pojavu te bolesti u Austriji. Na sastanku je utvrđeno da je rizik od zaraze virusom ebole u Hrvatskoj i dalje iznimno nizak i u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću, priopćilo je Ministarstvo.

U međuvremenu, potvrđeno je kako oboljeli u Austriji ne boluju od ebole – hemoragijske groznice.

Pojačane mjere

– Izolacijski odjel ima šest kreveta. U slučaju opravdane sumnje, ti bi pacijenti, u dogovoru s epidemiolozima, došli k nama. Međutim, veća je vjerojatnost da će netko od njih dobiti malariju, što je puno češće, nego ebolu – rekla nam je prof. dr. sc. Adriana Vince, sanacijska upraviteljica Zarazne.

Kod 18 osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom u Hrvatskoj i dalje nema nikakvih simptoma koji bi upućivali na bolest ebole, a Hrvatska mjere pojačanog nadzora i dalje provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, još od druge polovice travnja, zbog izbijanja ebole u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji. Mjere nadzora provode se u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji te pripadajućim pravilnicima i protokolima, poručuju iz Ministarstva.

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje da su osobe koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji virusna hemoragijska groznica osobe pod zdravstvenim nadzorom. Zakonom je propisano da se takve osobe stavi pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dana. Iz Ministarstva podsjećaju da mjere koje Republika Hrvatska provodi u skladu su s onima koje je Svjetska zdravstvena organizacija dala za ostatak svijeta. Ako bude potrebe za provedbom dodatnih mjera, Ministarstvo zdravlja o tome će pravovremeno obavijestiti javnost.

Krizni stožer sastavio je i naputke, odnosno postupnik za sve u sustavu.

– Napuci se odnose na zdravstvene radnike, službe u zračnim lukama, policiju, sve koji bi došli u dodir s putnicima iz zemalja zahvaćenih epidemijom ebole, Gvineje, Sijera Leonea, Liberije, Malija i Nigerije – kaže prim. mr. sc. dr. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja, naglasivši da je zarazna samo osoba koja pokazuje simptome ebole.

Kako se prenosi virus ebole

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe već izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, živih ili preminulih, ili životinja poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka. Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole. Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje.

Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu. Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem.

>>Sanitarna inspekcija na Plesu pokušava spriječiti širenje ebole

>>Prvi potez obrane od ebole: Perite ruke sapunom

>>Radi prevencije ebole u Hrvatskoj pod nadzor stavljeno 18 osoba

Komentara 21

KN
knezica
12:38 20.08.2014.

Zatvoriti granicu prema Srbiji! Može za izlaz, a ulaz nipošto! Dok se ne riješe ti sumnjivi u Kikindi!

DO
downunder
12:39 20.08.2014.

Virus se boji doći u RH jer zna da bi mu Zoki i kumpanija ubili svaku volju za životom kao što i nama ubijaju već godinama zato ne moramo brinuti.

KR
kresimirn
13:05 20.08.2014.

....Imamo sustav koji može spriječiti moguće širenje zaraze, kažu u Ministarstvu. isto ko i za poplave, a sabor ce donijeti odluku o osnivanju povjerenstva za procjenu mogucnosti zaraze?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije