Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki priljev izbjeglica

Krenula nova ruta kroz Bugarsku, u Hrvatsku u četvrtak ušlo 9.823 migranta

izbjeglice
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
13.11.2015.
u 14:44

Na upit do kada će Hrvatska trpjeti žicu koju je Slovenija postavila na našoj teritoriju, Ostojić je odgovorio kako nije nikakav problem skinuti tu prepreku i kako to mogu učiniti i lovačka društva

Samo dan nakon što je ministar Ranko Ostojić izjavio kako je novi veliki migrantski val uzrokovan čekanjem zbog štrajka lučkih radnika u Grčkoj prošao, kroz tranzitno-prihvatni centar u Slavonskom Brodu u četvrtak je prošlo rekordnih 9.823 migranta, a danas do 12 sati njih još oko četiri tisuće. Takav razvoj događaja ministar je objasnio otvaranjem nove izbjegličke rute preko Bugarske. Dodao je kako su nade o tome kako bi se priljev izbjeglica zbog štrajka javnih trajekata mogao smanjiti pale u vodu, jer privatni trajekti, za razliku od javnih, rade i već su prebacili 5,5 tisuća ljudi.

Na upit do kada će Hrvatska trpjeti žicu koju je Slovenija postavila na našem teritoriju, Ostojić je odgovorio kako nije nikakav problem skinuti tu prepreku i kako to mogu učiniti i lovačka društva. Međutim, prvo treba vidjeti na kolikom će području Slovenci postaviti žicu i s kojom je vojskom namjeravaju zaštititi. Za to je, kaže, malo i NATO, a kamoli slovenska vojska. Dodao je kako vjeruje da je taj čin uvjetovan slovenskim unutarnjim političkim razlozima te kako je nama u ovom trenutku puno važnije posvetiti se ispunjavanju dogovorenog plana.

– Naravno da ćemo poštovati svoje zakone, ali nećemo dopustiti da nas bilo tko isprovocira ulaskom pet metara na naš teritorij. Uputili smo prosvjednu notu, očekujemo reakciju, a dozvolite da trenutak eventualne reakcije prepustimo na procjenu policiji – kazao je Ostojić, pozvavši još jednom sve zemlje na ruti na aktivno uključivanje u rješavanje izbjegličke krize i uspostavljanje kampova kakav Hrvatska ima u Slavonskom Brodu. Najavu Austrije kako će i ona postaviti žicu na granici na Šentilju Ostojić ipak ne doživljava kao svojevrsni plan da nas se prisili da na kraju i mi postanemo "hotspot". Prema njegovim riječima, cilj podizanja žice na jednom malom dijelu granice od oko 20 kilometara usmjeren je na izbjegavanje neorganiziranog i nenadziranog priljeva migranata.

Austrijska ograda trebala bi prije svega napraviti hotspot u njima susjednoj zemlji, dakle u Sloveniji. Međutim, takvi potezi dugoročno ne mogu pomoći, jer sve ovisi o Njemačkoj i njihovu prihvatu. Ja sam uvjeren da je svaka nova žica samo još jedan signal izbjeglicama da što brže i u što većem broju pokušaju proći – rekao je Ostojić. Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je iz Srbije ušlo više od 377.000 izbjeglica i migranata, a danas oko podneva u brodskom ih je kampu bilo oko 2.400.

>> Pala slovenska krv na granici: Ozlijedio se vojnik postavljajući bodljikavu žicu

Komentara 18

DU
Deleted user
15:59 13.11.2015.

Ostojićeve izjave ne da su smiješne nego su već jadne.

Avatar hr.granicar
hr.granicar
15:02 13.11.2015.

ostoja hodas po kvartu i pricas lovacke price

MA
majmun1231
15:33 13.11.2015.

problem zice sto je usla 5 metara a nije problem sto stotine tisuca emigranata ulazi kako oce preko granice i bez dokumenata .od neceg trivijalnog se pravi skandal

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije