Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Kreće pokusni projekt za obvezni vojni rok

naslovnica
30.01.2017.
u 00:00

– Moramo vidjeti koje nam nove sposobnosti u sigurnosnom sustavu trebaju – kaže Krstičević

Potvrdi li to ove godine Hrvatski sabor, Ministarstvo obrane 2018. godine pokrenut će pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a 2019. obveza služenja vojske obuhvatila bi godišnje oko 30.000 mladih u Hrvatskoj.

Uglavnom mladića, jer bi budući vojni rok bio obvezan za sve muške građane RH, dok će u vojsku one djevojke koje se dragovoljno jave. MORH, koji vodi Damir Krstičević, u taj projekt ne ide napamet, nego će konture projekta dobiti na proljeće, kada bude dovršena i nova strategija nacionalne sigurnosti zemlje.

– Moramo vidjeti koje nam nove sposobnosti u sigurnosnom sustavu trebaju – kaže Krstičević te potvrđuje da su veliki izgledi da struka zaključi kako je Hrvatskoj, u uvjetima novih geopolitičkih i regionalnih ugroza, zaista potrebno vratiti obvezni vojni rok.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

>>U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>'Titov' stan u New Yorku prodaje se za 15 milijuna dolara

>>Šef HŽ Infrastrukture: Da sam želio varati tvrtku, ne bih se potpisao na račune

>>S. Musić Milanović: Vagali su svaku moju riječ, ali sada se zna da je crni kruh bolji

>>Babića će smijeniti, a Vujović poručio: Volio bih na klupu Hrvatske

>>Danas dar: Pripremite se za državnu maturu - knjižica s ispitima i rješenjima

Komentara 46

AR
aristip
21:39 29.01.2017.

Vojni rok od 30 dana je prekratak i ne služi ničemu. Kao prvo trebalo bi u srednje škole uvesti predvojničku obuku na kojoj bi se učilo kako pružiti prvu pomoć, kako koristiti plinsku masku, kako rastaviti, očistiti i sastaviti automatsku pušku a kruna bi bila gađanje iz puške. Vojni rok bi trebao biti minimalno 6 mjeseci i uz upotrebu automatske puške osposobljavalo bi se i za korištenje bombi, ručnih bacača, snajpera, minobacača i sl.

MO
mojadomovinahrvatska1
21:47 29.01.2017.

Samo ako će biti i obvezan za žene.!!!!!!!!

FE
fefellerunt
22:01 29.01.2017.

Kako to obavezan samo za muškarce? zar nisu i žene ravnopravne? zaboravio sam da stvorenja pod ravnopravnosti smatraju samo svoju privilegiranost u društvu, tako i od ovih koje su sada u sustavu traže se dvostruko niži kriteriji nego za muškarce,e, jer ipak stvorenja bez ikavog morala moraju da zarađuju dovoljno da bi uživale u životu , muškarcima iz nižeg sloja je dužnost po zakonu gubiti vrijeme i zdravlje , te ulagati znanje i trud kako bi hrvatice i podobnjaci uživali , kao što je bilo i za vrijeme SFRJ, odnosno Domovinskog rata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije