Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razmjena financijskih podataka

Kraj bankarske tajne - Sporazum potpisala 51 država

Finance ministers and tax chiefs pose for a family picture in Berlin October 29, 2014. Finance ministers and tax chiefs from 50 countries signed an agreement in Berlin on Wednesday to automatically swap tax information as part of the Organisation for Econ
Foto: Reuters (Ilustracija)
31.10.2014.
u 23:30

To je protuzakonito i nemoralno. Utajivače poreza trebamo tretirati kao i sve druge lopove, kaže britanski šef financija George Osborne...

Došao je kraj tajnim računima u bankama! Predstavnici 51 države, među kojima je i Hrvatska, potpisali su u Berlinu sporazum o razmjeni bankarskih podataka, čime se želi stati na kraj utajivačima poreza. Sporazum su potpisale i Švicarska, Cipar, Luksemburg – države koje su strancima bile meka za parkiranje novca.

Automatiziranom razmjenom informacija poreznicima će biti jednostavnije pratiti tijek novca u inozemstvo i tako stati na kraj onima koji na taj način izbjegavaju plaćati porez.

– Utaja poreza sada neće biti isplativa – komentirao je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble. Sporazum predviđa da banke i druge financijske institucije prijave informacije o kamatama, dividendama, stanju na računima ili prihodu od prodaje financijske imovine osobe, tvrtke ili institucije u vlastitoj zemlji. To se događa ako korisnik živi u inozemstvu. Bankovna tajna je ovim de facto ukinuta.

– Utaja poreza ne samo da je protuzakonita već je i nemoralna – komentirao je britanski ministar financija George Osborne. Osborne je istaknuo da sporazum obuhvaća i britanska prekomorska područja koja su do sada smatrana poreznim oazama poput Bermuda, Djevičanskih i Kajmanskih otoka. – Utajivače poreza trebamo tretirati kao i sve druge lopove – zaključio je šef britanskih financija Osborne.

>>Slomljen otpor Luksemburga i Austrije: bankarska tajna je mrtva, od 2017. kreće razmjena podataka

>>Slaže se nova bankarska pozornica, Erste postaje druga banka

Komentara 5

Avatar airbizz
airbizz
08:29 01.11.2014.

treba samo ukinuti porezne oaze.porezni sustav je stvar država,a ne banaka.tko ne prijavi posjedovanje novca da izbjegne poraz,mora ostati bez istog plus kazna.ovo,potpisano je samo jedan korak ka konačnoj globalizaciji u kojoj će nekolicina (neizabranih demokratskim putem) ljudi uz pomoć kapitala vladati svim ljudima.novi svjetski poredak.

NV
novo vriijeme
08:25 01.11.2014.

Srbija nije potpisala a tu su hrvatski najveći biznismeni uložili ogromne novce i potvorili račune. Hrvatska sa Srbijom mora potpisati takav sporazum jer su tamo milijunska ulaganja naših novaca.

DU
Deleted user
09:36 01.11.2014.

Na tu vijest ozabolje me ona stvar, kao i za slične bjelosvjetske fore. Kad ćete objaviti da je Hrvatska napokon izišla iz recesesije ili pak da su mladi prestali masovno napuštati Hrvatsku u potrazi za poslom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije