navigacija Hrvatska 2
Kandidati za novog ministra

Kožul će zamijeniti Crnoju na mjestu ministra branitelja?

Boljeg ministra branitelja od Bože Kožula nema, s ratnim putem čistim kao suza, a u godinama iza rata s obrazom čistim kao suza – poručili su branitelji

Kožul će zamijeniti Crnoju na mjestu ministra branitelja?

Anđelko Stričak (lijevo) bivši je pripadnik Specijalne policije, Damir Krstičević (sredina) bivši zapovjednik 4. gardijske, a Božo Kožul rat je proveo u Tigrovima

Foto: Pixsell

Od trenutka kad je pred medijima u izravnom prijenosu podnio ostavku na svoju funkciju, pa i danima ranije kada je postalo izgledno da se na njoj Mijo Crnoja neće održati, krenule su spekulacije o imenu novog ministra branitelja. Unutar Domoljubne koalicije ponajprije su se okrenuli prema svojim istaknutim predstavnicima poput Damira Krstičevića i Zvonka Milasa, no obje opcije, kako doznajemo, nisu realne. Legendarni zapovjednik iz 4. gardijske brigade, dojučerašnji izgledni kandidat za ministra obrane, funkciju prvog čovjeka braniteljskog resora “s klupe za rezervne igrače” nije mogao prihvatiti. Na takvu ga avanturu nakon svega ne mogu nagovoriti ni HDZ-ovci s juga koji su u podjeli fotelja ostali kratkih rukava.

Milas zapinje iz dva razloga

Zvonko Milas, pak, usprkos ratnim zaslugama, političkoj karijeri HDZ-ova zastupnika bez ijedne mrlje pa i potpori Tomislava Karamarka, zasad “zapinje” iz dva razloga.

– Zvonko je odličan čovjek, međutim tijekom saborskog mandata bio je prije svega zastupnik svoje stranke, a ne zastupnik branitelja. Također, Zvonko bi, nakon Jure Njavre, Ivice Pančića i Freda Matića bio četvrti ministar iz Vukovara. Uz dužno poštovanje našem gradu heroju, u nekim se krugovima ovih dana može čuti izreka: bolje Bosanac nego Vukovarac - otkriva izvor iz braniteljske populacije koji nedvojbeno tvrdi da Milas ne bi imao potporu braniteljskog puka, što je Karamarku iznimno bitno.

Premda Mijo Crnoja odlazi iz ministarstva, krug njegovih suradnika to nipošto neće učiniti olako i bez borbe. Crnojini ljudi, moglo se čuti ovih dana, kao svog kandidata guraju Željka Glasnovića, novog saborskog zastupnika koji je za Večernji list kazao kako će biti glas dijaspore i branitelja, a odjeknula je i njegova izjava o nužnosti lustracije, što je na tragu programskih smjernica sada već bivšeg ministra Crnoje. K tome, oboje dolaze iz redova HVO-a, kao i nesuđeni Crnojin kabinet predvođen Josipom Vidovićem, pa bi Glasnovićev dolazak bio jamstvo njihova ostanka, kao i jake frakcije HVO-a u izvršnoj vlasti.

No, bivši legionar i general prema svemu sudeći neće zasjesti u fotelju ministra, kao ni general Jozo Milićević o kojem se prije nekoliko dana ozbiljno razgovaralo i potom odustalo, zbog njegove umješanosti u aferu Kamioni tijekom koje je upravo njegovo svjedočenje koštalo bivšeg ministra Rončevića godina i godina nepotrebnog povlačenja po sudu.

Kako vrlo izgledna opcija spominje se Anđelko Stričak, varaždinski HDZ-ovac i bivši pripadnik Specijalne policije koji je tijekom kandidature za župana imao potporu generala Mladena Markača. Suborci o njemu govore u superlativima, a njegovo ime jedno je od tri imena s kojim bi branitelji bili iznimno zadovoljni.

Odobrili bi i Vukića

Odobrili bi i izbor Ivana Vukića, umirovljenog brigadira HV-a iz Splita i dopredsjednika HVIDR-e, dragovoljca Domovinskog rata koji je domovinu branio od prvog do posljednjeg dana, a javnost ga je upoznala kada je tijekom proslave Oluje 2014. upravo među braniteljima odabran da održi govor.

No, desetak branitelja, mahom iz gardijskih brigada i specijalne policije, s kojima smo razgovarali proteklih dana “obje ruke u vatru” stavljaju na ime samo jednog čovjeka, čiji bi izbor na dužnost ministra branitelja bio, slažu se, na čast i ponos svakog hrvatskog branitelja. Riječ je o umirovljenom stožernom brigadiru Boži Kožulu, 45-godišnjaku rodom iz Širokog Brijega, pripadniku Tigrova koji je u brigadu stupio u svibnju 1991., a tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine.– Boljeg ministra branitelja od Bože nema, s ratnim putem čistim kao suza, a u godinama iza rata, s obrazom čistim kao suza - poručili su branitelji političarima u nadi da će ih o izboru njihova ministra ovoga puta, da se ne ponovi slučaj Crnoja, netko ipak pitati.

>> Demo: Da mi to i bude ponuđeno, u ovom momentu sigurno ne bih prihvatio da budem ministar branitelja

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (36 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

317
Registracija
 • bosanac1951

  30.01.2016 u 08:49h

  Ako je pošten, moralan i jak kao Tigrovi onda je prava osoba za ministra...Naravno biti će uvijek nezadovoljnih, no samo je jedno mjesto upražnjeno.
  54 82% 12
 • Herceg1956

  30.01.2016 u 08:46h

  ....umirovljenog,zdravog,sposobnog...,zasto ce njemu mirovina;zar nemate drugi izraz osin "mirovina".To sve podsjeca na nerad,bolest,nemoral...,a takvi nam netrebaju.
  44 73% 16
 • dobarsavjet dobarsavjet

  30.01.2016 u 09:21h

  Normalno da ljudi dobiju krivu sliku o sebi, kada ga umirovite sa 35 godina i dobije mirovinu 8500 kuna, onda i sam si umisli da puno vrijedi.
  45 60% 30
 • zpomper8 zpomper8

  01.02.2016 u 08:36h

  Zašto braniteljske udruge,zajedno sa svojim članovima ne predlažu,tko če biti ministar branitelja!Mislim kako onda nebi bilo problema,jer bi bilo: "što ste tražili-to ste i dobili"......mislim kako bi to bilo realno,jer branitelji najbolje znaju tko će ih zastupati! Mada sam i osobno branitelj,i ujedno profesionalni pripadnik OS RH (umirovljen,odlukom MORH-a),nisam član niti jedne udruge,i inaće nisam politićar,ali realno gledajući smatram kako bi to bilo OK... Ovako,na ovaj naćin,stranka na vlasti postavlja ministre,koji njima odgovaraju!
  0 0% 0
 • Objektivno... Objektivno...

  31.01.2016 u 22:03h

  Branitelj sam, Rvat po ocu i majci, ali doista ne znam šta meni koristi Ministarstvo branitelja? Jel bi mi bilo lošije da ga nema?
  1 100% 0
 • jalnus jalnus

  31.01.2016 u 21:36h

  Ak nemre Tomica Mercep bit ministar dajte nam bar Norca...
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare