Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'REFERENDUM NE PRIDONOSI STABILNOSTI BIH'

Kovač: Za Hrvatsku nisu prihvatljivi cijepanje ili dezintegracija BiH

miro kovač
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/5
26.09.2016.
u 17:21

Kovač je kazao je i da će se sa svojim kolegama i u Srbiji zalagati da ne bude nikakvih novih referenduma u BiH

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u ponedjeljak da je referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta u suprotnosti s Ustavom BiH istaknuvši kako za Hrvatsku nisu prihvatljivi cijepanje ili dezintegracija Bosne i Hercegovine.

– Referendum za nas nije prihvatljiv i on ne pridonosi stabilnosti u BiH. Treba se kaniti takvih referenduma, a BiH treba biti zemlja koja će ići prema EU. To mora biti zemlja koja će i Hrvatima, i Bošnjacima i Srbima jamčiti ustavotvornost i ravnopravnost, što je i naša politika – rekao je Kovač novinarima ispred središnjice HDZ-a.

– Nikakva cijepanja i parcijalizacije BiH i dezintegracije za RH, koja jamči za opstojnost BiH, nisu prihvatljive – istaknuo je.

Strahuje se da bi uspješno provedeni nedjeljni referendum, kada je skoro 100 posto izašlih na birališta glasovalo da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan srpskog entiteta, mogao biti uvod i u glasovanje o odcjepljenju Republike Srpske.

Podsjetivši da je Hrvatska potpisnica općeg okvirnog sporazuma o miru u BiH, Kovač je kazao kako se sukladno tome ona skrbi o opstojnosti BiH "što znači da jamčimo i za Ustav BiH, koji je dio tog okvirnog sporazuma". 

Ustavni sud BiH presudio je da je dan RS-a 9. siječnja neustavan jer diskriminira Hrvate i Bošnjake, a potom i zabranio referendum u RS-u o danu entiteta, ali je on unatoč tomu održan.   

Kovač je kazao je i da će se sa svojim kolegama i u Srbiji zalagati da ne bude nikakvih novih referenduma u BiH.

– Zajedno s tim zemljama zalagat ćemo se da BiH opstane i krene putem integracije u EU. 

Istaknuo je i da za to postoje partneri u međunarodnoj zajednici, kao i sve zemlje koje su svjedokinje Međunarodnog sporazuma za mir u BiH (Rusija, SAD, Njemačka, Velika Britanija i Francuska).

– Zajedno s tim zemljama zalagat ćemo se da BiH opstane i krene putem integracije u EU – rekao je pozdravivši  prošlotjednu odluku Vijeća ministara koja je od Europske komisije zatražila izradu mišljenja o članstvu BiH u EU.

Naveo je i da se u telefonskom razgovoru s ruskim ministrom  vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u ponedjeljak suglasio o potrebi rada na opstojnosti i stabilnosti u BiH na temelju provedbe Daytonskog sporazuma i poštivanja načela ravnopravnosti svih triju naroda; Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Glede slučaja "švicarskog franka", Kovač je kazao kako će se Hrvatska boriti za hrvatske interese i interese građana.

Na novinarsko pitanje hoće li Hrvatska priznati arbitražu u slučaju "švicarskog franka" Kovač je kazao da će se učiniti sve što je u "našoj moći kako bi zaštitili sve dužnike u toj valuti" te da ne dolazi u obzir dovođenje u pitanje hrvatskih zakona.

– Borit ćemo se za hrvatske interese. Mi smo pravna država. Postoje međunarodni ugovori, ali i međunarodno i europsko pravo. Na temelju svega toga borit ćemo se za hrvatske interese i interese hrvatskih građana, što je na prvom mjestu –  rekao je ministar Kovač.   

>> MVEP: Referendum je neodgovoran čin koji može destabilizirati BiH i jugoistočnu Europu

>> Tužiteljstvo BiH provodi istragu o referendumu: Milorad Dodik dobio poziv za saslušanje

Komentara 21

TI
Tixon
18:59 26.09.2016.

U BiH će se uskoro pojaviti i četvrti konstitutivni narod-Arapi,koji će se vrlo brzo više pitati , za uređenje Bosne i od Srba i od Hrvata.

TA
tarzan
17:54 26.09.2016.

Kad nemaš muda. Uvijek radite ono što vam Zapad naredi. A zašto ne bi zatražio republiku za Hrvate u BiH. Muda fale. Ima pravo Dodik i treba se odvojiti prije nego muslimani korak po korak ne uzmu i taj entitet pod svoje.

Avatar abakus
abakus
17:56 26.09.2016.

O jest, i te kako je to prihvatljivo svakom normalnom čovjeku koji ne zatvara oči pred činjenicom da su u toj i takvoj BiH Hrvati građani n-tog reda i da tzv. bošnjaci čine sve što mogu da ih natjeraju na odlazak - u čemu i uspijevaju. BiH se treba podijeliti: Hrvatski krajevi trebaju se pridružiti Hrvatskoj, famozna RS Srbiji, a tzv. bošnjaci neka ostanu u svojoj đamahiriji koja sve manje ima veze s Bosnom kakva je nekad bila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije