Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRO KOVAČ:

Referendum u RS nije prihvatljiv, očekujemo reakciju iz Beograda

miro kovač
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/5
31.08.2016.
u 16:38

Hrvatska je zemlja koja je supotpisala Daytonski sporazum, te kao takva želi da Bosna i Hercegovina opstane kao država

Referendum u Republici Srpskoj za Hrvatsku nije prihvatljiv i očekujemo da vlasti u Beogradu utječu na čelnike RS-a i odvrate ih od toga, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Hrvatska je zemlja koja je supotpisala Daytonski sporazum, te kao takva želi da Bosna i Hercegovina opstane kao država, da napreduje prema članstvu u Europskoj uniji, te da Hrvati tamo budu ravnopravni i ustavotvorni, rekao je Kovač

"Sve to nije kompatibilno s nekakvim referendumima o samostalnosti i izdvajanju Republike Srpske. To je za nas neprihvatljivo i mi očekujemo i da će državni vrh Srbije učiniti odgovarajući utjecaj na čelnike Republike Srpske i odvratiti ih od tih nakana“, rekao je Kovač. 

Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sastat će se u četvrtak  s političkim vođama Srba u BiH u povodu referenduma o Danu Republike Srpske zakazanog za 25. rujna, pošto je Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) vlastima Republike Srpske (RS) poručilo da odustanu od referenduma

Danas je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova pod Kovačevim predsjedanjem održan sastanak vladinog Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije u Europsku uniju, na kojem su, između ostalih, sudjelovali i ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar branitelja Tomo Medved.

Povjerenstvo se prvi put sastalo krajem srpnja, a danas je rezimiralo zadaće određene na prvoj sjednici, rekao je Kovač na tiskovnoj konferenciji poslije sastanka. 

Hrvatsko je ministarstvo pravosuđa od srpskog resornog ministarstva tražilo da u skladu s preuzetim obavezama nastavi dostavljati podatke što je prestalo činiti 2011., rekao je ministar pravosuđa Ante Šprlje, zamjenik predsjednika Povjerenstva. 

"Mi tražimo samo ono na što se Srbija obvezala, dakle razmjenu podatka", istaknuo je Šprlje, dodavši kako Hrvatska svoje obveze ispunjava. 

"Republika Hrvatska, kao i sve ostale članice EU-a, te međunarodna zajednica, očekuju i da se Srbija u svojim postupanjima prilagodi traženjima Haaškog suda s obzirom da su potpisnici ispunjavanja onih obveza koje proizlaze iz suradnje s njim", zaključio je Šprlje, referirajući se na izručenje traženih građana, te na prilagodbu onih propisa koji nisu u skladu s haaškim pravilima. 

Ministar Kovač je istaknuo kako "ova hrvatska vlada, te Hrvatska kao država, ne sudjeluje u nekim besplodnim raspravama i napadima koje kao zemlja doživljavamo od Republike Srbije“.

"Mi ne sazivamo diplomatski zbor, ne napadamo Srbiju s nekim referencama iz povijesti i Drugog svjetskog rata, nego želimo normalno surađivati i to na temelju dobrosusjedskih odnosa i u europskom duhu“, zaključio je Kovač, dodavši kako Hrvatska želi da Srbija počne izvršavati svoje obveze, u čemu joj je službeni Zagreb spreman pomoći. 

>> BiH: Referendum u RS ocijenjen nelegalnim, no još nema zabrane

Komentara 20

JU
juma
17:03 31.08.2016.

Jedino mjesto gdje narodi koji zive u Bosni i Hercegovini mogu rjesavati svoje probleme jeste upravo ta drzava u kojoj zive. Ako misle kako ce im neki sumadinac ili zagorac rjesavati problem sa prvim susjedima ili zbog njih trpiti sankcije ili ici u rat, onda se grdno varaju.

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
21:52 31.08.2016.

teško je očekivati od nekog kome je u naravi da izigra, prevari ili obmane da sad poštuje neke demokratske standarde posebice stoga što se manipulira vlastitim narodom u preizborne svrhe

MI
MilanVG
16:54 31.08.2016.

Koliko su Hrvati ravnopravni u BiH govori cinjenica da su sa 18 procenata spali na 12. Njihov procenat popunili Bosnjaci. Srbi ostali na istom. Plus, hrvatski predstavnci u ustavnom sudu BiH su glasali kao i srpski odnosno protiv odluke o osporavanju praznika republike. 3 medjunarodnih i 3 bosnjackih sudija nadglasalo je 3 srpska i 2 hrvatska predstavnika u ustavnom sudu BiH. Nije prvi put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije