Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovina oružjem

Kovač: Ne znam ide li oružje iz Hrvatske za Bliski istok

Miro Kovač
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/4
27.07.2016.
u 21:18

Upozorenje o izvozu oružja objavili su Balkanska istraživačka mreža i Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije

Od početka sukoba u Siriji 2012. , četiri države aktivno prikupljaju oružje koje kasnije isporučuju saveznicima u Siriji i Jemenu – to su Saudijska Arabija, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska.

U tom je periodu iz Hrvatske, BiH, Bugarske, Češke, Slovačke, Srbije i Rumunjske izvezeno oružja i streljiva vrijednog 1,2 milijarde eura. Najveći dio, u vrijednosti 829 milijuna eura, ugovoren je sa Saudijskom Arabijom.

Objavili su to novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP). Zemlje iz kojih se oružje izvezlo dozvolile su realizaciju tih poslova iako je postojalo dovoljno dokaza da je Sirija krajnja destinacija, te da su njime naoružavane snage sirijske opozicije i razne islamističke grupe od kojih su neke počinile ozbiljne zločine, dodaju. Države članice EU obavezne su poštivati Zajedničku platformu za izvoz naoružanja iz 2008. Od zemalja se zahtjeva da uzmu u obzir osam kriterija pri izdavanju dozvola i licenci za izvoz naoružanja, poput onih poštuje li krajnji korisnik ljudska prava, ugrožava li se regionalna sigurnost, postoji li rizik da naoružanje bude proslijeđeno trećoj strani, pišu BIRN i OCCRP.

Šef Odjela za licenciranje izvoza naoružanja u Ministarstvu obrane Darko Kihalić izjavio je za BIRN i OCCRP da Hrvatska može malo toga učiniti nakon što provjeri cerifikat o krajnjem korisniku. – Saudijska Arabija nije na popisu zabranjenih zemalja za izvoz. Ima li zloupotreba? Vjerojatno – kaže Kihalić. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač kazao je danas kako “nema o tome posebnih saznanja” te da će provjeriti o čemu je riječ.  

>>Njemački dužnosnici za jaču kontrolu dostupnosti oružja

>>Džihadisti s Copacabane proglasili 'kalifat Brazil'

Ključne riječi

Komentara 24

PE
pessimus
06:37 28.07.2016.

konačno da netko nadmaši onu antologijsku njonjinu - a koja dva poglavlja?

DO
doktorica
23:03 27.07.2016.

glumac...

GO
goran2hr
00:30 28.07.2016.

Svarno je potreban ogroman intelektualan napor, da bi se dokučilo kuda je to oružje otišlo?! Kupac je Saudijska Arabija, koja je krcata najmodernijim oružjem zapadnog porijekla. Istovremeno SA podržava u Siriji "umjerene" bradate demokrate koji sjeku glave djeci, a snimaju youtube spotove u kojima pokazuju prepoznatljivo oružje hrvatskog porijekla. I eto opet pitanja... Kuda li je to, budzašto, otišlo oružje iz hrvatskih skladišta? Ni tehnički ministar to ne zna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije