Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koalicija protiv ISIL-a

Kotromanović: Ne idemo odmah u rat, ali ne bježimo od odgovornosti

HV Kotromanović SAD
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
22.09.2014.
u 20:05

Savezništvo - Još ne znamo kakvu ćemo ulogu imati u koalicijskoj akciji protiv ISIL-a

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je kako je Hrvatska odgovorna članica NATO-a koja neće i ne može odustati od svoje uloge i zadaće, ali kako Hrvatska još ne zna kakve će konkretne obaveze imati u akciji međunarodne koalicije predvođene SAD-om protiv vojske ISIL-a.

– Nitko još ne zna kakve će nam biti obveze, ali ovo je prilika da se cijeli svijet ujedini protiv toga pogubnog zla. Ne očekujemo da se ovog trena odemo boriti na sjever Iraka ili u Kurdistan, ali od svojih obveza i zadaća i uloge koju imamo u NATO-u ne možemo pobjeći – rekao je novinarima ministar obrane Ante Kotromanović koji je danas u Zagrebu odličjem Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom odlikovao načelnika združenog stožera oružanih snaga SAD-a generala Martina E. Dempseyja.

"Hrvatska je snažan, pouzdan i vjerodostojan partner"

– Hrvatska je snažan, pouzdan i vjerodostojan partner i stabilna platforma na kojoj počiva ostatak regije. Ušli ste u NATO i Europsku uniju i to je zaista upečatljivo i mi Amerikanci ponosni smo što smo dio toga – rekao je načelnik združenog stožera oružanih snaga SAD-a general Martin E. Dempsey. Američki general zahvalio se na odlikovanju uime tisuća američkih vojnika koji su s hrvatskim vojnicima služili u brojnim misijama, pa i u Afganistanu.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Ovo je odličje koje Hrvatska dodjeljuje samo istinskim prijateljima – rekao je Kotromanović. Ministar obrane upozorio je na veliku ulogu koju je SAD odigrao početkom devedesetih, prilikom oslobađanja zemlje od okupatora, ali i kasnije kada se Hrvatska pridruživala NATO-u i Europskoj uniji. General Martin E. Dempsey spomenuo je želju da partnerstvo SAD-a i Hrvatske ubuduće bude još jače nego što je dosad bilo. U tom smislu važna je objava američkog State Departmenta u kojoj se Hrvatska, uz još pedesetak država, spominje kao članica koalicije kojoj je cilj suprotstaviti se ISIL-u koji kontrolira znatne dijelove Sirije i Iraka.

Generala Martina E. Dempseyja, prvog načelnika združenog stožera američkih oružanih snaga koji je posjetio Hrvatsku, primio je danas prijepodne u Banskim dvorima i premijer Zoran Milanović.

>>SAD predao Hrvatskoj oklopna vozila

>>I Hrvatska u koaliciji SAD-a u borbi protiv Islamske države

Komentara 58

TW
tweakUI
20:38 22.09.2014.

Jedino pogubno zlo su oni koji tjeraju druge da se bore za njihove guzice.

Avatar Azriel
Azriel
21:46 22.09.2014.

ne moramo mi nikam ici ratovati. rat ce opet doći nama

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
20:18 22.09.2014.

E moj narode, e moj narode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije