Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

Šešelj i dalje 'talabasa', a srbijanska vlada šuti i smješka se

Jadranka Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
21.11.2014.
u 11:10

– Istupi Šešelja podrivaju temelje u susjednoj državi koja je na europskom putu i želi otvoriti i zatvoriti sva poglavlja, pa i poglavlje o pravosuđu – kazala je Jadranka Kosor.

Saborski zastupnici oštro su osudili puštanje četničkog vojvode Vojislava Šešelja iz haaškog pritvora te sve njegove istupe otkad je na slobodi. Saborski klubovi tijekom stanke koju su tražili poduprli su ideju nezavisne Jadranke Kosor da Sabor donese Deklaraciju kojom bi upozorio da i Srbija koja pristupa EU mora poštovati iste stroge kriterije koje smo poštovali i mi kao zemlja članica, ali i kako bi upozorio Haaški sud da se Hrvatska ne slaže sa Šešeljevim puštanjem na slobodu.

– Istupi Šešelja podrivaju temelje u susjednoj državi koja je na europskom putu i želi otvoriti i zatvoriti sva poglavlja, pa i poglavlje o pravosuđu. Trebamo reagirati prema glavnom tužitelju koji se nije žalio na puštanje Šešelja. Iako nema presudu, sve činjenice iz agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu govore o njegovim zločinima. Šešelj je doputovao u Srbiju i dalje tamo bjesomučno širi velikosrpsku ideju koja je ostavila smrt, palež, nestale i mnoge ljude zavijene u crno. Šešelj i dalje "talabasa", a srbijanska vlada šuti i smješka se. Postavljaju se i mnoga tehnička pitanja, kako je moguće da se na dan kad se sjećamo Vukovara ponovno taj čovjek usudi reći da je Vukovar srpski grad – kritizirala je Jadranka Kosor. Podsjeća da imamo obvezu upozoriti da Srbija mora imati najmanje jednake kriterije, stroge i odriješite kao i Hrvatska, ako ne i strože jer su iz Beograda kretali tenkovi na Vukovar koje su ispraćali cvijećem.

– Da je međunarodna zajednica na vrijeme shvatila tko je Šešelj, ne bi se dogodio Vukovar, Škabrnja... Moramo tražiti hitno vraćanje Šešelja u Haag, na sud, u tijeku pregovora za ulazak Srbije u EU i punu i pravu istinu o nestalima jer je ključ za rješavanje te istine u Beogradu. Neobično je da Europski parlament raspravlja o tome, a mi tu ne. Moramo se izjasniti – poručila je Jadranka Kosor.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Hrvatska je američko-berlinsko-briselska pudlica"

Nezavisni Branko Vukšić kaže da je ovo priča o vanjskoj politici Hrvatske – koje nema. – Hrvatska je američko-berlinsko-briselska pudlica u vanjskoj politici i slijedimo ono što nam oni kažu. A pošto oni o Šešelju nisu ništa rekli i naša je politika zastala. Tek kad je javnost reagirala, javili su se i oni, na Twitteru, Facebooku, pismima... Bilo bi uputno da je Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem poslala u Sabor deklaraciju i da o tome raspravljamo čim se to počelo valjati u Srbiji. Sasvim je sigurno da je Šešelj na slobodi da bi bio predsjednik parlamenta, a Srbija bi atakirala na Hrvatsku – drži Vukšić te dodaje kako službena Srbija koju vode Šešeljevi nasljednici šuti jer se slaže s tom politikom, ali ne smiju govoriti zbog međunarodne zajednice.

– Haaški tribunal je posebna priča, Haag to nije smio napraviti, takvi zločinci se ne puštaju na slobodu. Dobro su znali što on radi u pritvoru, i što će raditi u Srbiji, i pustili su ga bez ikakve žalbe Tužiteljstva. Ovo je dokaz da naša Vlada nema odgovornosti prema žrtvama i državi, državnoj politici, jer dopustiti da netko govori o tome da je Vukovar srpski grad, to je otvoreni atak na Hrvatsku. Službena Srbija nam čak dijeli packe kako se mi usudimo govoriti o Šešelju, i danas ćemo je dobiti jer smo štitili dignitet Hrvatske. Te mlake intervencije su reda radi jer se javnost pobunila – zamjerio je Vukšić te podržao donošenje Deklaracije.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Mi šutimo"

S potrebom pisanja Deklaracije u Saboru složio se i HDSSB-ov Boro Grubišić. – Što se mi čudimo što frustrirani, iskompleksirani i bolesni Šešelj ovako nastupa, on je oduvijek dosljedan u svojoj politici. Pa imamo izjave Nikolića o Bunjevcima koji nisu Hrvati, izjavu Nikolića da je Vukovar srpski, pa nitko ne reagira ili su reakcije vrlo mlake, na kapaljku – ljutit je Grubišić kojeg zanima što je MUP radio kada je isti dan, dok je Vukovarom šetala Kolona sjećanja, u selu pokraj održana svečanost oslobođenja Vukovara od Hrvata. – Gdje je bio MUP dok su djeca u školi nosila Šešeljeve majice ili kad je autobus iz Hrvatske išao u Beograd na Šešeljev miting – zanima Grubišića.

– Šešeljeve izjave oko Hrvatske morale bi proizvesti žestoke reakcije službene Hrvatske, dokaz pijeteta prema žrtvama. Naravno da pojava kao što je Šešelj, iskompleksirana i isfrustrirana spodoba izaziva mlake reakcije. Brojni gradovi i sela u Hrvatskoj ne zaslužuju šutnju da bi Srbija ušla u EU bez ikakvih posljedica. Još nemamo ni uređene granice, a mi šutimo o svemu tome. Kada će doći na red ta pitanja? – čudi se Grubišić te dodaje kako se Hrvatska ne boji prijetnji iz Srbije, ali mora oštro reagirati.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Teritorijalna pretenzija Srbije prema susjedima"

HDZ-ov Gordan Jandroković smatra da ovo nije samo tehničko-pravosudno pitanje, nego moralno-etičko pitanje. Zamjerio je na mlakoj reakciji predsjednika Ive Josipovića, na načinu na koji je Vesna Pusić izrazila sućut Srbiji umjesto žrtvi u Hrvatskoj. – To nije čudo jer prilikom posjeta Beogradu Pusić kaže da naša vodstva Hrvatske i Srbije nemaju ništa s događajima 90-ih godina. Ne možemo mi skidati odgovornost tih ljudi. Dužni smo ukazivati na ono što današnja srbijanska politika čini, a to sve ostaje u sjeni Šešeljeva izlaska iz zatvora. Neki dan Dačić kaže da je cilj Srbije izlaz na otvoreno more, a u Hrvatskoj o tome nema rasprave, tek poneki medij prenese, iako je to teritorijalna pretenzija Srbije prema susjedima – nabraja Jandroković te dodaje kako smo prešutjeli i vojnu vježbu Srbije i Rusije svega 60 km od hrvatske granice. Srbija mora ispuniti sve uvjete kao i ostale zemlje koje ulaze u EU, dodaje on.

– Otvorimo raspravu o hrvatskoj vanjskoj politici koja je napravila čitav niz gafova i teških pogrešaka koje utječu na ugled Hrvatske – poručio je Jandroković.

"Srbija ga ne može zatvoriti"

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt smatra da "strelice ljutnje trebaju biti uperene prema Haaškom sudu koji je kapitulirao pred Šešeljem". – Na suđenju za Ovčaru Aleksandar Vasiljević izravno je ukazao na Šešeljeve postrojbe i puštanje takve osobe na slobodu mora imati reakciju iz Hrvatske. Raspravno vijeće Haaškog suda nije obvezalo Šešelja ni na činjenicu da ne utječe na svjedoke, ni na zabranu javnih istupa, na kućni pritvor, na policijsku pratnju, ni na što. To je potpuni presedan i na to nitko ne reagira. Ovaj put srbijanska vlada je tražila da se Šešelja obveže na postupanje i ponašanje, no to je izostalo. Nisu ga obvezali na ponašanje, nisu mu stavili limite u ponašanju. Pravno gledano, Srbija nema što utjecati, ne može ga zatvoriti, ništa. Jer Haaški sud nije ništa odredio i to je problem i na to Hrvatska mora reagirati – kazala je Škare Ožbolt te dodala kako podržava donošenje Deklaracije s konkretnim osudama, prije svega osude ponašanja Haaškog suda.

I SDP podržava donošenje takve Deklaracije, rekla je Ingrid Antičević Marinović te podsjetila koliko se Hrvatska, njeni građani i žrtve rata trude za zaviju rane nastale u ratu. – Ovakvo postupanje Haaga dovodi u pitanje sve što je postignuto. Šteti svemu! Tom je čovjeku mjesto upravo ondje odakle su ga pustili. Sud mora voditi računa o svojoj vjerodostojnosti i svome legitimitetu. Ili možemo reći da nakon 12 godina pere ruke kao Poncije Pilat. Podržavamo i pridružujemo se Josipoviću koji je napisao oštro pismo tom sudu. Isto tako se pridružujemo inicijativi naših europarlamentaraca koji pokreću donošenje rezolucije, i mi isto tako podržavamo odluku da donesemo deklaraciju u kojoj ćemo raspraviti o ovako besramnom činu koji je napravio Haaški sud – poručila je Antičević Marinović.

Predsjedavajući Nenad Stazić pozvao je sve klubove koji su podržali donošenje Deklaracije da se dogovore i napišu je.

>>'Ta spodoba stalno veliča četništvo i to je srpski problem'

>>Europski parlament raspravljat će o hitnoj rezoluciji o Šešelju

Komentara 55

PA
pavo
12:00 21.11.2014.

Izjava Dačića, koji je visoki predstavnik srbske vlasti, o strategiji Srbije za izlazak na more je nešto o čemu se trebalo razgovarati i poslati oštru upozorbu Srbiji, a to je spomenuto samo uzgred. Razprava o Šešelju je samo puštanje magle.

Avatar johny21
johny21
11:31 21.11.2014.

Dok se naša vlada sjeti reagirati, Šešelja će dva puta vratiti i pustiti iz Haag-a!

Avatar Maryo
Maryo
12:20 21.11.2014.

Ma njima nije mjesto u EU.. dok ne priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu, ne bi im dao da dalje pregovaraju o clanstvu u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije