Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Korov u vrtu pravde

03.08.2006.
u 17:21

Prolazite kraj vrta i pogled vam se zaustavi na neobičnu prizoru. Po ogradi vrta i po neposrednoj blizini kuće zaključujete da je riječ o jednom vlasniku. Ali obrađen je samo dio vrta, na njemu je bujno povrće, okopava se, zalijeva, plijevi. Ostatak je neobrađen, zarastao je u travurinu, prema obrađenom dijelu nije ničim omeđen, pa se čudite zašto je vlasnik jednu stranu posve zapustio a na drugoj je tako brižljiv. Pitate se što ga je zaustavilo te nije obradio cijeli komad zemljišta koji ne odaje razlog zbog kojeg je samo djelomice kultiviran.

Takav vrt može vam poslužiti kao slika one pravne države koja se upravo bavi procesom protiv optuženih za kamenovanje kuća srpskih povratnika kraj Benkovca i procesom protiv Branimira Glavaša. Oba se ta procesa na ovaj ili onaj način mjere s krivnjom za stravični ratni pokolj u Škabrnji i za tisuću poginulih u dugotrajnim srpskim napadima na Osijek. Obuzeti osjećajem pravde, odobravat ćete proces protiv optuženih za kamenovanje, makar se radi o incidentu neusporedivom sa zločinom u Škabrnji. Odobravat ćete i proces protiv Glavaša, premda je zasad, po onome što se zna u javnosti, riječ o samo jednom nepouzdanom svjedoku, koji je nekoliko puta mijenjao iskaze, i, kako pišu najžešći Glavaševi medijski protivnici, o sumnji u "najmanje dva ubojstva" u gradu za čije rušenje i tisuću žrtava nitko nije odgovarao.

Dakle, neka policija, tužiteljstvo i sudovi okopavaju, zalijevaju i plijeve dio vrta što se zove pravna država. Ali iste su te državne institucije zadužene i za drugi dio vrta obrastao u korov. No ne samo da se na njemu ne radi, nego se pravna država iskazuje samo procesima protiv Glavaša i optuženih za kamenovanje a da agresorski zločini u Osijeku i Škabrnji ostaju nekažnjeni. Može država reći da krivci za te zločine nisu otkriveni.

Ali kako to da ih je uspješno otkrila i bila iznimno glasna, djelotvorna i naredbodavna u slučajevima Glavaš i Biljani Donji, a potpuno neučinkovita u progonu krivaca za nemjerljivo strašnije zločine!? Gdje god ti krivci bili, zaključiti se može samo ovo: za progon kudikamo većih krivaca država je ili nesposobna ili taj progon s nekog razloga ne želi, a za progon Glavaša i kamenovatelja u Biljanima Donjim posebno je sposobna i posebno ga potiče. Silno se trudi da obradi jedan dio vrta dok na drugom raste sve gušći korov. Što će vam reći isti vaš osjećaj za pravdu kojim odobravate procese koji se vode? Reći će vam kako su divljački poubijani Škabrnjani i tisuću poginulih u Osijeku za državne institucije žrtve kojima ne treba zadovoljština, nevažne žrtve koje zaslužuju korov zaborava i nebrige a ne obrađenu zemlju pravde.

I dok gledate najviše državne dužnosnike, policiju, tužiteljstvo, europske pravdoljupce pa i neke sve kukavnije biskupe (kojima u bozanićevskom zagrljaju s državom "savjest" proradi ne po pastirskom nadahnuću nego pod pritiskom sotonizirajuće javne hajke) kako okopavaju, zalijevaju i plijeve dio vrta u kojem se sudi kamenovateljima i Glavašu, ne pitajte ih zašto ne prijeđu u drugi dio vrta. Jer, vrt je njihovo vlasništvo, njihova pravna država. Oni su je ogradili od vašeg osjećaja za pravdu, od vaših sjećanja na strave srpskih zločina.

I očekuju da se i vi, kao i oni, naviknete na taj korov, na isti korov koji prekriva i pravdu za Bleiburg, Jazovke i pola stoljeća komunističkog terora nad nepoćudnim Hrvatima. Ali ni s navikom na korov ne nestaje znanje da je ispod korova zemlja koju su zapustili ljudi koji do nje ne drže. Pred tom zemljom oni nemaju osjećaja srama umjesto kojega ih sve više obvezuje podaništvo Bruxellesu i Beogradu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije