Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokantni performans

Korčulanske feministice opet u akciji

Performans hrabrih Korčulanki
Foto: Nikola Granić
1/2
07.02.2016.
u 21:49

Dok Korčulanke svojim tijelima ukazuju na propuste brojke su nemilosrdne, a izvještaji pokazuju kako je iz godine u godinu nasilje sve brutalnije i okrutnije.

Kolektiv već kultne radijske emisije „K'o žena“ ove subote pridružio se Ženskoj mreži Hrvatske u mirnom prosvjedu pod nazivom „Preuzmite odgovornost za ubojstva žena“ šokantnim performansom u samom centru grada Korčule.

Na  hladni, popločani pod glavnog korčulanskog „Trga pomirenja“ , poznatiji pod nazivom „Spomenik“, u subotu ujutro točno u 11:00 sati leglo je 16 hrabrih Korčulanki simbolizirajući isti toliki broj stradalih žena u 2015. godini koje su ubili njihovi partneri, supružnici i bliski članovi obitelji. Mirni prosvjed „Preuzmite odgovornost za ubojstva žena“ u organizaciji koordinacija ženskih udruga Hrvatske odvijao se istodobno u Zagrebu i Poreču, no u Korčuli je ostavio najveći dojam kako na publiku tako i na medije. Nepomično ležeći oko nacrtanog sata na kojem je „pet do podne“, odnosno još jako malo vremena, Korčulanske su predstavile  u punom smislu riječi koliko je to 16 žena i koliko je nesretnih obitelji ostalo iza tih ubojstava ukazujući na propuste institucija koje svojim neadekvatnim reakcijama postaju suodgovorne. 

Radijska emisija o ravnopravnosti spolova „K'o Žena“ ovih dana slavi svoj drugi rođendan. Tri mlade korčulanske feministice, urednice i voditeljice emisije Gordana Šuperak, Katarina Slejko i Vinka Lozica u dvije su godine emitiranja u eteru Radija Korčule ugostile mnoge poznate ličnosti poput Rade Borić, Aleksandre Kolarić, Vedrane Rudan, časne sestre benediktinke Terese Forcades i Aleksandra Stankovića čije su izjave o pobačaju podigle mnogo medijske buke. Dinamični trio koji ne prestaje šokirati sugrađane ovim je performansom želio pozvati na odgovornost cijelo društvo koje ignoriranjem problema i prešutnim odobravanjem omogućava neometana i neprocesuirana ubojstva žena, kao i njihova zataškavanja.

„Do nas ne dopiru odjeci akcija iz većih gradova, zato smo odlučile ovaj prosvjed organizirati i u našem gradu. Znale smo da možemo okupiti 16 žena iz Korčule, mogle smo ih okupiti i više ali na sreću nije nam bilo potrebno. Pozvale smo ih preko facebook-a, sve su se rado odazvale, detalje performansa dogovorile smo deset minuta prije uz podršku našeg sugrađanina Nikole Granića koji je slikao fotografije iz zraka s dronom. Na sam performans okupio se priličan broj ljudi, neki su dali podršku, neki su došli iz kurijoziteta. Putem naše emisije u kontaktu smo s koordinacijom ženskih udruga i sigurno ćemo i u budućnosti sudjelovati u sličnim akcijama kao što smo već sudjelovale u prikupljanju potpisa za ratifikaciju Instabulske konvencije. Osim toga planiramo posvetiti jednu emisiju sustavu i protokolu koji ne funkcionira i koji zakazuje kad je u pitanju zlostavljanje žena. Refleksi društva su otupjeli, zlostavljanih žena je sve više što smo počeli smatrat normalnim, ovakvim akcijama želimo probuditi svijest partnera, obitelji, prijatelja i susjeda zlostavljane žene“. – izjavila je Vinka Lozica.

Dok Korčulanke svojim tijelima ukazuju na propuste brojke su nemilosrdne, a izvještaji pokazuju kako je iz godine u godinu nasilje sve brutalnije i okrutnije. Prema službenim podacima policije u Hrvatskoj svakih 28 dana jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner, više do 30 žena svakog dana trpi fizičko nasilje, svakih 11 dana jedna žena prijavi silovanje koje je počinio njezin partner ili suprug. Tim brojkama treba nadodati i žene čija imena nisu poznata, čija su ubojstva zataškana i neprocesuirana. Činjenica je kako sustav neadekvatnom rekacijom podržava nasilnika - ne ženu koja proživljava nasilje, a već je „pet do podne“ da preuzmemo odgovornost i krenemo s promjenama  poručuju Gordana, Katarina i Vinka.

Komentara 8

DM
dr_max
22:36 07.02.2016.

Odvedite ih "dragim" nam migrantima pa nek njima paradiraju. Ubrzo će im biti jasno gdje pes pi... nosi.

NA
naprijedplavi
07:15 08.02.2016.

Tko to da preuzme odgovornost?

DU
Deleted user
08:02 08.02.2016.

Jesenti milu bigulicu, performansima ćemo jednom zauvijek riješiti sve svoje probleme. Blago nama. Čini se da Labrović Sinke i Frljić Oliška stječu sve više sljedbenica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije