Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Tražimo pravdu'

Kontra podnijela tužbu Ustavnom sudu zbog navodnih tvrdnji vjeroučiteljice da je homoseksualnost bolest

sanja juras
Zarko Basic/PIXSELL
28.10.2016.
u 13:55

Nakon predavanja tužbe Ustavnom sudu aktivisti raznih udruga ispred zgrade tog suda razvili su razne transparente na kojima je pisalo "Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost", "U HR školama se uči o (ne)diskriminacji" i slično.

Lezbijska grupa Kontra podnijela je u petak tužbu Ustavnom sudu zbog diskriminacije u osnovnoj školi Bartola Kašića gdje je 2009. je vjeroučiteljica djeci na satu navodno govorila da je homoseksualnost bolest, anomalija i nastranost.

Kooordinatorica Kontre Sanja Juras kazala je novinarima ispred zgrade Ustavnog suda da je to bio prvi slučaj pokrenut po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, još 2009. no tužbu je lani, nakon šestogodišnjeg postupka, odbacio Vrhovni sud.

"Na ovom slučaju zakazale su sve institucije od Ministarstva obrazovanja do Županijskog i Vrhovnog suda. Danas smo predali tužbu Ustavnom sudu da potražimo pravdu, a koju do sada nismo dobili", dodala je Juras, ističući da je riječ o izrazito važnom slučaju koji se tiče ljudskih prava

Podsjetila je da je još 2009. tužba podnijeta protiv vjeroučiteljice i škole. "Sramotnom činjenicom" ocijenila je to što je Vrhovni sud presudio da nije dokazano kako je vjeroučiteljica rekla na satu vjeronauka da je homoseksualnost bolest, iako je taj isti sud odbio saslušati svjedoke, točnije djecu koja su to na satu vjeronauka čula. Juras je napomenula i da je taj predmet bio u hitnom postupku zbog sadržaja diskriminacije, a trajao je punih šest godina.

"Mi smo tijekom tog postupka podnijeli tužbu Upravnom sudu koji je presudio da Vrhovni sud mora donijeti presudu u roku od pola godine, a nakon te presude prošlo je više od godinu dana, kazala je. Juras je rekla i kako očekuje da će Ustavni sud presuditi u njihovu korist, a ukoliko to ne učini obratiti će se i Europskom sudu za ljudska prava.

Nakon predavanja tužbe Ustavnom sudu aktivisti raznih udruga ispred zgrade tog suda razvili su razne transparente na kojima je pisalo "Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost", "U HR školama se uči o (ne)diskriminacji" i slično.

>> 'Zbog vjeronauka idemo na Ustavni sud pa ako treba i u Strasbourg'

Komentara 29

NI
Nipy
14:18 28.10.2016.

Oni nas zapravo uporno tjeraju da razmišljamo o načinu na koji oni vode seks. Mene, a niti ikoga normalnog to uopće ne zanima. Ali kada mi to neprestano stavljaju na nos, onda mi dođe da ih gađam jajima. Što nas ne puste na miru! Naravno da je anomalija ili poremećaj, ali nitko im to ne zamjera. Samo neka nas ostave na miru!

PO
pompa1
14:26 28.10.2016.

Ženu se progoni zbog toga što je navodno rekla jednu riječ prije 7 godina, iako je Vrhovni sud odbio tužbu, sve pod parolom borbe protiv "govora mržnje". Nedavno je održan prosvjed protiv "Vatikanskih ugovora", što je zapravo bio prosvjed protiv Crkve, na kojemu su bili očiti primjeri širenja laži i nesnošljivosti prema Crkvi i vjernicima. Tu nije upitno o čemu se radi, jer su se transparenti mogli vidjeti u svim medijima, a svima je dobro poznato da se vjernike i svećenike i inače redovito vrijeđa po medijima. Kakva je to država u kojoj jedni mogu raditi što požele, a druge se progoni zbog jedne riječi? Postoji li u Hrvatskoj sloboda govora i mišljenja i vrijedi li za sve ili samo za neke?

Avatar tituš
tituš
14:11 28.10.2016.

Nudim ovoj drugarici sa slike brak, nakon što provede neko kratko vrijeme promijeniti će stavove i ponašanje! Nije da se hvalim ali sam prilično siguran u to ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije