Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene Kaznenog zakona

Kontra i Rišpet: Brojni nasilnici na ulicama Hrvatske će ostati nesankcionirani

Juras i Mateljan
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
24.07.2014.
u 10:11

Zločini iz mržnje nad manjinskim društvenim skupinama – osobito pripiadnicima nacionalnih i etničkih manjina i LGBT osobama gorući su problem u hrvatskom društvu, navodi se u priopćenju

U Prijedlogu Kaznenog zakona se uvodi novo kazneno djelo psihičkog nasilja u obitelji koje ne rješava problem nedostatka sveobuhvatnog sankcioniranja obiteljskog nasilja na koji upozoravaju nevladine organizacija za prava žena od kada je usvojen novi Kazneni zakon, ali i problem nasilja općenito, navodi se u priopćenju lezbijske grupe Kontra i Rišpet.

"Vlada je unatoč brojnim upozorenjima civilnog društva propustila kroz nove izmjene Kaznenog zakona ispraviti veliku pogrešku koja je učinjena 2011. godine kada je posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja. Primorani smo upozoriti javnost da će zbog takvog postupanja Vlade brojni nasilnici na ulicama Hrvatske ostati nesankcionirani."

Zločini iz mržnje nad manjinskim društvenim skupinama – osobito pripiadnicima nacionalnih i etničkih manjina i LGBT osobama gorući su problem u hrvatskom društvu, navodi se u priopćenju i dodaje da se u  "posljednje vrijeme bilježe sve učestaliji napadi na pripadnike LGBT populacije, osobito aktiviste i aktivistkinje koji su izloženi nasilju zbog svog zalaganja za ravnopravnost LGBT osoba. Do danas nisu kažnjeni napadači na Antu Beusa, Ljubomira Mateljana i Tomislava Ladišića, LGBT aktiviste iz Splita."

Zbog izmjena koje je donio novi Kazneni zakon oni koji nisu izravno udarili ili zaprijetili žrtvi, ali su bili uključeni u napad, ostaju kazneno nesankcionirani, upozoravaju. U slučaju posljednjeg napada na Antu Beusa iz Splita, policija čak ni ne traži trojicu od šestero napadača jer smatra da nema uvjeta za kazneni progon, unatoč činjenici da su njih petorica prijetila Beusu smrću za vrijeme napada, naglašavaju iz Kontre i Rišpeta.

Zbog propusta državnih institucija građani nisu zaštićeni od nasilničkog ponašanja što je neprimjereno društvenoj opasnosti djela. Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno., poručuju Sanja Juras i Ljubomir Mateljan koji potpisuju priopćenje.

>>'Jedino bračna jednakost ostvaruje ustavna načela ravnopravnosti'

>>'Diskriminativna politika institucija očituje se kroz tretiranje pitanja zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona'

Komentara 4

DU
Deleted user
11:05 24.07.2014.

Predlažem da bi za naredno javno okupljanje kao zaštitu trebali angažirati tenkove i transportere umjesto ''kornjači'' bilo bi spektakularnije i strašnije jer već sada Vas nitko ne doživljava.

HR
hrxxx111
10:56 24.07.2014.

takvim zakonom otvorio bi se prostor jednoj manjini da terorizira sve ostale. slicno kao u americi kad krivo pogledas covjeka pa se krene derati "Jel to zato sto sam ja crnac ?"

OS
osica
13:56 24.07.2014.

da, javite to policiji, tražite , imajte prava ...... -ali ne zamarajte nas više - mnogo je toga u Hrvatskoj teže ," nama nije svaki dan parada".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije