Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNIŠTAVAJU DOMAĆE

Kontinentalna Hrvatska pod najezdom bubamara iz Azije

bubamara (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
24.10.2013.
u 20:30

Bubamare se zavlače u stanove, kuće i vikendice. Nisu opasne za ljude, ali uništavaju domaće bubamare

Stanovnici Podravine, Slavonije i Zagrebačke županije muku muče s najezdom azijskih bubamara kojih je sve više. Žute, crvene i crne božje ovčice, koje prema narodnom vjerovanju donose sreću, uvlače se u stanove, kuće i vikendice, a borbu s njima vode i u susjednoj Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji.

Azijske ili harlekinske božje ovčice u Europu su iz Azije uvezene prije više desetaka godina, i to ponajviše u Belgiju i Nizozemsku kako bi umjesto pesticida na prirodan način ubijale biljne uši u plastenicima i staklenicima jer svaka bubamara, tvrdi se, jede i 200 biljnih ušiju na dan.

Izmaknule kontroli

Na našem su području prvi put azijske bubamare uočene prije više od tri godine, nisu opasne za ljude, ali su toliko agresivne da su prijetnja domaćim bubamarama jer jedu njihove ličinke. Stručnjaci još nemaju pravi odgovor zašto se invazija svakih nekoliko godina događa u različitim zemljama Europe. Doznajemo da je, nakon što su uvezene, njihov broj izmaknuo kontroli te su, ovisno o vremenskim prilikama, sve češća pojava diljem Europe. Kako se uvlače u stambene objekte i teško ih se riješiti, stručnjaci savjetuju da ih se ne ubija jer reagiraju obrambeno ispuštajući tekućinu koja je, kad je riječ o velikom broju bubamara, neugodna mirisa i teško ju je ukloniti, već predlažu da ih se pažljivo pokupi i odnese ne drugo mjesto. No problem je što se božje ovčice stalno vraćaju.

Invazivna vrsta

Budući da su invazivna vrsta i velik problem u Europskoj uniji, rade se projekti kojima će se pokušati smanjiti njihova populacija i daljnja invazija.

>> Pogledajte ljubavni ples bubamara!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije