Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Komisija Hrvatskoj prijeti Europskim sudom pravde!

Jean Claude Juncker
Foto: Bethany Clarke/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL
1/3
22.04.2015.
u 10:10

Ministarstvo: 
Da, primili smo opomenu i odgovor ćemo u roku poslati Europskoj komisiji

Europska komisija službeno je opomenula Hrvatsku i zaprijetila da će je prijaviti Europskom sudu pravde zbog kršenja Direktive o poštanskim uslugama, ekskluzivno doznaje Večernji list u Bruxellesu. Službena opomena prvi je korak u postupku zbog povrede prava Unije. Poznatiji u žargonu EU pod engleskim nazivom "infringement", to je postupak koji Komisija redovito pokreće protiv država članica za koje istragom utvrdi da krše europske propise, no za Hrvatsku je to novost jer se, iz javno dostupnih podataka, dosad nije znalo ni za jednu istragu protiv Hrvatske koja bi ušla u fazu formalnog postupka. Istraga zbog kršenja poštanske direktive u tom je smislu prva, a Večernji list otkrio je o čemu se radi iako je u ovoj fazi postupak još tajan.

Dva mjeseca za očitovanje

Nakon što je Komisija 27. ožujka 2015. poslala službenu opomenu, Hrvatska ima dva mjeseca da se očituje na optužbu Komisije da Hrvatska pošta posluje neusklađeno s Direktivom o poštanskim uslugama. Ta direktiva propisuje da davatelj univerzalne poštanske usluge, što je u hrvatskom slučaju upravo Hrvatska pošta d. d., mora imati odvojeno troškovno računovodstvo kako bi se znalo što je "univerzalna" usluga, na koju HP prema zakonu ne mora obračunavati PDV korisnicima svojih usluga, a što je redovna tržišna usluga, na koju se plaća PDV.

Komisija, koja je ovaj slučaj istraživala na temelju prijave jednog od HP-ovih konkurenata, u službenoj opomeni tvrdi da nepostojanje čvrstih dokaza o sustavu odvojenog troškovnog računovodstva otvara sumnju da Hrvatska pošta i neke tržišne usluge prikazuje kao univerzalne te tako stječe direktnu tržišnu prednost nad konkurencijom koja, za razliku od HP-a, mora obračunavati PDV na sve svoje usluge. Potvrde li se Komisijine sumnje i u slučaju da predmet dođe na suđenje pred Europskim sudom pravde, što je zasad još hipotetski scenarij, taj bi sud mogao odrediti novčanu kaznu i naložiti da se sav neplaćeni PDV u godinama prije presude nadoknadi.

No u Hrvatskoj pošti i u nadležnom Ministarstvu prometa uvjereni su da istraga neće doći do faze suđenja i da će sve biti razjašnjeno. Iz odjela korporativnih komunikacija HP-a na naš upit su odgovorili da "nije upitna usklađenost" s direktivom, nego je problem u "primjeni i komunikaciji".

– Model troškovnog razdvajanja implementiran je u Hrvatskoj pošti od 2012. te je svake godine potvrđen od regulatora i nezavisnih revizora. Uvjereni smo da će se kroz proces pokazati da Hrvatska pošta posluje transparentno i sukladno svim zakonima i pozitivnim propisima RH te direktivama EU – poručuju iz HP-a.

HAKOM: Sve po propisu

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) na naš su upit odgovorili da su nezavisna revizorska izvješća za 2012. i za 2013. (jedno je radio Ernst & Young, drugo BDO Croatia) pokazala da Hrvatska pošta posluje u skladu s Naputkom o računovodstvenom razdvajanju i troškovnom računovodstvu. Drugim riječima, da je sve u redu.

No, prema informacijama koje je Večernji list neslužbeno doznao od izvora bliskih istrazi u Bruxellesu, Komisija u službenoj opomeni traži i od regulatora HAKOM-a da bolje radi svoj posao, odnosno da podastre jasne dokaze da Hrvatska pošta ima sustav troškovnog razdvajanja.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture potvrdili su da su primili službenu opomenu Europske komisije kojom je protiv Hrvatske "pokrenut predsudski postupak". Najavili su da će pripremiti odgovor, koji će zatim usvojiti Vlada i poslati Europskoj komisiji u traženom roku od dva mjeseca.

>>Na hrvatskom tržištu 23 tvrtke pružaju poštanske usluge

>>Naštetili rivalima: Žalba zbog Pošte došla i do Europske komisije

Komentara 104

JU
Juicy
10:23 22.04.2015.

Nikako da ta EU uskladi svoje zakone sa Hrvatskim......

IS
Iszrian
10:19 22.04.2015.

Jedna od dobrih strana članstva u EU je što Bruxellse neće trpiti naša da ne kažem što. Političari mogu varati domaće sudbene vlasti i agencije ali EU će itekako polagati račune.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
10:18 22.04.2015.

A zašto im Komisija ne prijeti jer sustavno uništavaju Hrvatsku industriju i jer je Hrvatska prva u Europi po nezaposlenosti mladih ?!!! To nije bitno ali pošta je bitna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije