Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trokut

Komemoracija za 314 poginulih branitelja kod Novske

novska,trokut (1)
Foto: Željko Gašparović
1/8
29.10.2012.
u 15:23

U ime predsjednika RH, koji je i pokrovitelj komemoracije, vijenac je položio Ivan Jurić, brigadni general, a u ime Ministarstva branitelja i Hrvatske Vlade, vijenac je položio Fred Matić

Na lokaciji Trokuta iznad Novske održana je komemoracija u spomen na 314 poginulih hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, koji su izgubili živote na novljanskoj bojišnici ratne jeseni i zime 1991. godine. Kod spomenika podignutog njima u slavu, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Učinila su to brojna izaslanstva ispred kamenih monolita s uklesanim imenima poginulih branitelja iz Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Novske, Križevaca, Koprivnice i Vrbovca. U ime predsjednika RH, koji je i pokrovitelj komemoracije, vijenac je položio Ivan Jurić, brigadni general, a u ime Ministarstva branitelja i Hrvatske vlade, vijenac je položio Fred Matić, ministar, podsjetivši na prve pobjedničke akcije u Domovinskom ratu, Otkos i Orkan u kojima je na području zapadne Slavonije oslobođeno više okupiranih naselja.

– Govorio je o malobrojnim, slabo naoružanim braniteljima koji su izvojevali prvu pobjedu u nemogućim okolnostima. Na žalost, te akcije nisu dovoljno vrednovane – istaknuo je u govoru ministar Matić te najavio kako Ministarstvo branitelja u suradnji s Uredom predsjednika i Ministarstvom obrane radi na tome da sljedeće godine u ovo vrijeme budu dodijeljene spomen-medalje za postrojbe koje su sudjelovale u tim vojnim operacijama. Skupu se obratio Rudi Stipčić, zapovjednik Operativne grupe Posavina, pod čijem je zapovjedništvom počela akcija oslobađanja okupiranih dijelova novljanskog kraja.

– Na dan 29. listopada 1991. godine počela je operacija ''Orkan“. Tog dana u borbama smrtno je stradalo 28 branitelja, a veći broj ih je ranjen. Zahvalni smo im što možemo reći da smo pobjednički narod. Oni su obranili Novsku i oslobađali Hrvatsku, podsjetio je general. Ideju gradnje spomen-obilježja na Trokutu pokrenuli su pripadnici 151. brigade Samobor i grad Samobor. Do sada su podignuti monoliti s imenima poginulih iz Samobora i Svete Nedjelje 105. brigade Bjelovar, 53. bataljuna Dugo Selo, 51. bataljuna Vrbovec te poginulih pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi.

– Ove je godine podignut i šesti monolit za stradale iz 117. brigade Koprivnica-križevačke i 15. mješovitog artiljerijskog diviziona iz Križevaca. Time ovo spomen-mjesto još nije završeno. Trebalo bi podići monolite s imenima poginulih i iz drugih postrojbi koje su se borile kod Novske – kazao je Adolf Paar, jedan od branitelja na novljanskoj bojišnici. Ime svog sina na nedavno podignutom monolitu tražila je majka Darka Plentaja, hrvatskog branitelja, poginulog na današnji dan u borbenoj akciji kod naselja Bajer iznad Novske. 

– Imao je tog dana punih 24 godine – kazala je plačući majka koju je na komemoraciju dopratio unuk. Kada mu je poginuo otac, bio je beba stara tek nekoliko mjeseci. U svečanom programu sjećanja pročitana su sva imena poginulih, a učenici su nosili njihove fotografije. Služena je i misa te je održan i kraći kulturni program.

>>U Gudovcu odana počast nevinim žrtvama ustaškog zločina

Ključne riječi

Komentara 5

RA
radotovic
19:48 29.10.2012.

Preciznije bi bilo da stoji: Ove je godine podignut i šesti monolit za stradale pripadnike iz 117. brigade Koprivnica-križevačke i 15. mješovitog artiljerijskog diviziona iz Križevaca. Naime korektno bi bilo spomenuti da se osim pripadnika 117 brigade u članku spomene i postrojba 15.mpoad čija se imena poginulih nalaze na ovom obelisku. Na spomeniku to konačno i piše. S poštovanjem Vlado Radotović

FE
fefellerunt
20:10 29.10.2012.

Zanimljivo kako od svih medija u Hrvatskoj najviše izvještava o ratnim stradanjima i brnaiteljima , medij koji je u vlasništvu stranaca , doduše ne trebani iznenaditi to , kada znamo da je viuše od polovice Hrvata savim bilo svejdeno da li će na vlasti biti milošđević ili +Tuđman, smao imj etUđman bio miliji jer im je obećao plaće od 1000 DM, a glupi MIlošević nije Koliko jebila svrsishodn apogibija ovih vojnika vidimo i danas, srbi opet imaju privilegije, mjenjaju imena hrvatskim gradovima, brnaitelji se proganjaju i žive na rubu egzistencije ,a da su bili pametni i otišli u njemačku priuštili bi zadovoljstvo većini zagrepčana i riječana da sa cvijećem dočekaju svoje osloboditelje JNA i bele orlove.

OB
-obrisani-
21:28 29.10.2012.

Da li moguće da se tako nešto desi u Sisiku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije