Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neuspješni okrugli stol

Branitelji došli u Sabor na razgovor i otišli nakon 15-ak minuta!

branitelji
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/37
30.10.2014.
u 14:45

– Nakon ispunjavanja našeg prvog zahtjeva spremni smo sjesti za stol i razgovarati o Ustavnom zakonu – rekao je Đuro Glogoški.

Ni drugi okrugli stol branitelja s predstavnicima vlasti koji se danas trebao održati u Hrvatskom saboru nije prošao uspješno. Nakon pozdravnih govora predsjednika Sabora Josipa Leke te predsjednika Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Đure Glogoškog, branitelji su ponovili svoje zahtjeve te poručili da odmah odlaze. Naime, zaključili su da ne žele voditi nikakve razgovore s institucijama dok se ne smijene ministar branitelja Predrag Fred Matić, njegova zamjenica Vesna Nađ te pomoćnik Bojan Glavašević.

Nakon što je 50-ak branitelja pušteno u Sabor gdje su ih dočekali predsjednik Sabora Josip Leko, članovi odbora za ratne veterane te predstavnici različitih stranaka, te nakon minute šutnje za sve stradale, Leko je održao pozdravni govor. – Kao uvod želim javno izraziti zadovoljstvo što su predstavnici Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prihvatili poziv na ovaj okrugli stol ovdje u Saboru. Ne zbog forme, već zbog istinskog osjećaja svih nas, želim reći da su hrvatski branitelji dali nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Hrvatske. Bez toga mi danas ne bismo bili ovdje ni sjedili u najvišem zakonodavnom tijelu hrvatske države, slobodne Hrvatske, neovisne i demokratske Hrvatske. Danas je Hrvatska članica NATO saveza i EU, sve su to bili naši zajednički ciljevi kad ste vi poštovani branitelji 1991. godine stali u obranu naše domovine – kazao je Leko uvodno.

"Rješenje problema ne treba tražiti izvan demokratskih institucija"

– Vi ste u ratu pobijedili velikosrpskog agresora, očuvali ste naše granice i dali nam teško stečenu slobodu, samostalnost. Borili ste se i izborili za Hrvatsku u kojoj će svi biti jednaki i imati ista prava bez obzira na sve, stoga je iznimno bitno da poštujemo demokratsko načelo vladavine prava, izgrađujemo demokratske institucije i njegujemo društveni dijalog. Jedno od građanskih prava jest i pravo na prosvjed, svatko može izraziti neslaganje, bilo kad i bilo gdje, na način kako to predviđaju naši zakoni, bez posljedica za prosvjednike. Ali ponovno bih naglasio da rješenje problema ne treba tražiti izvan demokratskih institucija, mimo prihvaćenih standarda. Upravo bi se branitelji trebali najviše zauzimati za takav institucionalni dijalog – nastavio je Leko te izrazio zadovoljstvo što su branitelji došli u Sabor.

Đuro Glogoški pozdravio je sve "zastupnike, branitelje, članove njihovih obitelji i sve hrvatske domoljube". – Predsjedniče Sabora, slobodni smo ponoviti naše zahtjeve koji se odnose na smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića te donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Mislim da smo prethodnih 10 dana iznijeli dovoljno argumenata zbog kojih tražimo njihovu smjenu. Kao što vam je poznato, i sami zastupnici u Saboru izglasali su izmjene zakona kojima su umanjena ili ukinuta prava branitelja. Posebno želimo staviti naglasak na odnos institucija prema braniteljima i članovima njihovih obitelji – kazao je Glogoški te dodao kako su tek nakon izvršavanja prvog zahtjeva spremni razgovarati o donošenju Ustavnog zakona.

"Mi ćemo vas sada napustiti"

– On mora biti izrađen u suradnji stručnjaka koji poznaju problematiku te predstavnika braniteljskih udruga. Do donošenja Ustavnog zakona tražimo moratorij na provedbu Zakona o mirovinskom osiguranju te na donošenje i provedbu bilo kojih izmjena i dopuna zakona koji obuhvaćaju branitelje i njihove obitelji. Do ispunjenja našeg prvog zahtjeva i potpisanog dogovora, za provedbu drugog zahtjeva ustrajat ćemo u neodstupanju od naših stavova. Hvala što ste nas primili, na vama – predstavnicima  institucija hrvatske države jest da donesete odluku o ispunjavanju naših zahtjeva. Mi ćemo vas sada napustiti i predlažem vam da donesete odluku o našim zahtjevima, a o vašim odlukama ovisit će naši daljnji postupci. Predsjedniče Sabora, kako bismo demantirali sve one koji cijelo vrijeme tvrde da nije došlo do umanjenja i smanjivanja naših prava, dostavljamo nekoliko argumenata i molimo da s predsjednikom RH i Vlade, Hrvatski sabor donese one odluke koje se odnose na naše zahtjeve i o tome će ovisiti naša suradnja – poručio je Glogoški nakon čega su se branitelji ustali i krenuli prema vratima. Leko ih je pokušao zaustaviti.

– Naravno da ćete vi odlučiti u skladu sa svojim stajalištima, ali ovo je pokušaj da se međusobno čujemo, da razgovaramo, da sve svoje zahtjeve, nezadovoljstva i eventualno nove prijedloge kako bi izgledao Ustavni zakon vi specificirate, odnosno utvrdite što sada nije dobro, bez obzira na to radi li se o političkim ocjenama ili zahtjevima, što treba promijeniti u ostvarivanju prava kako bismo mogli imati kvalitetnu raspravu. Naravno da ću preuzeti što ste predali, ali mislim da bi bilo u cilju društvene kohezije i budućnosti da napišete i izložite sve za što smatrate da branitelji imaju u zakonu, a ne ostvaruje se, ili bi trebalo biti u zakonu, ili što znate da se opstruira, kako bismo zaista u najboljem interesu pronašli rješenje i proveli konstruktivnu društvenu raspravu u korist branitelja i društva – zaustavljao ih je Leko. No Glogoški mu je odgovorio kako je sve navedeno u dopisu koji su mu predali.

– Nakon ispunjavanja našeg prvog zahtjeva spremni smo sjesti za stol i razgovarati o Ustavnom zakonu. Ja vas molim da nas izvijestite u Savskoj 66 kada institucije države budu donijele odluke o smjenama, tek nakon toga možemo sjesti i dalje razgovarati – zaključio je Glogoški nakon čega su branitelji napustili Sabor i uputili se natrag u Savsku pred Ministarstvo branitelja.

Kronologiju odlaska branitelja od Ministarstva do Sabora pročitajte OVDJE

>>Matić: Zar nam treba još nemilih scena poput smrti braniteljice

>>Leko: Ne želim da se odlazak branitelja naziva 'odbijenicom za Leku i Sabor'

>> Branitelje najviše boli odnos medicinskog osoblja, traže veteransku bolnicu

>> Marko Perković Thompson posjetio branitelje pred Ministarstvom

>> Jelena Dedaković rasplakala branitelje čitajući Jastrebovo pismo: Ne dižite ruku na sebe!

Komentara 495

CV
cvrle
09:25 30.10.2014.

Pozdrav svim hrvatskim braniteljima ma gdje god bili

CA
cartman982
10:41 30.10.2014.

Što se tiče branitelja u kolicima, branitelja bez udova, zaslužili su svaku kunu koju dobivaju jer siguran sam da bi oni sve te novce vratili samo da su zdravi jer tko nema invalida u obitelji ne zna kakva je to žrtva i svakodnevna borba. Ali što se tiče ovih pravih organizatora, klemma i ekipe, može ih biti sram da tako sa njima manipuliraju, čim je bandić završio u buksi shvatili su da gube milijunske poslove u zagrebu i onda pod krinkom domoljublja rade prosvjede. Pogledajte samo bilo koji tv prijenos , u prvom redu su bokci u kolicima a iza njih krkani sa zlatnim lancima i debelim vratovima, koji su se na prosvjed dovezli u mercedesima i bmw-ima, koji ne spavaju tamo nego se vrate u svoje vile i šalju izvještaje karamarku i ostaloj ekipi. fuj.

SE
selfi
08:50 30.10.2014.

Dragi branitelji, vi ste naši heroji! Obraniliste, dali svoj život za nezavisnu Hrvatsku državu. Sad je došlo to vrijeme, kao što je bilo predviđeno da Hrvat Hrvata izdaje, da Hrvat (vlada) Hrvata krade. Izgubili ste svoju nadu za ono BOLJE sutra.. Zato poručujem, nedaj te se,molite se,bori te se protiv te gamadi koja je prodala i zadužila svoju državu za 100 generacija. ZDS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije