Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O kandidaturi

Kolinda Grabar Kitarović: Želim se vratiti i pomoći Hrvatskoj

kolinda grabar kitarović
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/3
22.02.2014.
u 18:32

Nismo bogati, i nas je pogodila kriza, oporavljamo se slabije od drugih, no to ne znači da se ne možemo nametati, rekla je Kolinda Grabar Kitarović

Ne znam kada ću se vratiti. Ipak, nadam se da ću imati priliku i ovdje primijeniti svoje znanje stečeno u inozemstvu – ovim je riječima pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović uzvratila na pitanje: vidi li se u ulozi vodeće osobe u Hrvatskoj koja bi zemlju mogla povesti naprijed. Pitanje o mogućnosti njezine kandidature za predsjednicu države postavljeno joj je nakon predavanja koje je na temu “Hrvatska dio euroatlantskih integracija” održala jučer u Državnom arhivu.

Ipak, unatoč neodređenom odgovoru, Grabar Kitarović održala je svojevrstan politički govor u kojem je, podsjećajući kako je RH postala članica NATO-a i EU, kritički govorila i o sadašnjem stanju u zemlji. Istaknula je da se sad treba usredotočiti na domaće probleme: gospodarstvo, državnu upravu, birokraciju, korupciju, nezaposlenost, životni standard, populacijsku politiku, uređenje obrazovnog, zdravstvenog, socijalnog i mirovinskog sustava.

– U našoj diplomaciji i u Ministarstvu vanjskih poslova danas se izgubio duh i zanos koji je vladao 90-ih. Nakon ulaska u NATO i EU, s vremenom je počeo odumirati intenzitet informiranja i uključivanja građana koji smo imali prije ulaska u te saveze. Iskorištavanje fondova EU, što je najveća prednost ulaska u EU, ne ide dobro. Na početku su se dogodili i nepotrebni sukobi s EU. Što je potpisano, mora se poštovati. I građani i političke elite trebaju početi razmišljati tako da smo NATO i EU sad – mi, Hrvatska. Nismo bogati, i nas je pogodila kriza, oporavljamo se slabije od drugih, no to ne znači da se ne možemo nametati. Ne agresivno, već samouvjereno i ponosno. Ulazak u NATO nema nikakvih nedostataka, a ulazak u EU ima neke nedostatke pa zato Hrvatska mora ambicioznije poticati i nametati rješavanje nekih problema u europskoj politici – rekla je Grabar Kitarović, istaknuvši da i dalje trebamo razvijati i dobre odnose s Rusijom, dok je jedno od gorućih pitanja naše vanjske politike odnos s BiH.

>> Kolinda Grabar Kitarović najviše na svojoj tihoj vatrici prži Ivu Josipovića

Komentara 153

Avatar pretplatniik
pretplatniik
18:52 22.02.2014.

Pomest će Josipovića ko lanjski snijeg.

Avatar Aristarh
Aristarh
18:45 22.02.2014.

Gospođa je rekla više u ovih nekoliko rečenica, nego Milanović ili Josipović za pola sata pričanja.

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
18:50 22.02.2014.

Neznam da li uopće zaslužujemo ovakvu predsjednicu. Nakon što smo u 3 mandata birali srbokumunističke izdajnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije