Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
K. Grabar-Kitarović:

'U mislima već vidim naše tvrtke Đaković, Gredelj, Končar i druge u novim poslovima'

kolinda
Foto: Domagoj Opačak/Ured predsjednice RH
1/5
29.05.2016.
u 12:40

Iran veoma cijeni odnos naše zemlje prema muslimanima, koji su u Hrvatskoj integralni dio našega društva

Iran! Prekrasna zemlja drevne kulture. Kulturni spomenici čuvaju sjećanje i na veliko Perzijsko carstvo.

Izlazimo iz zrakoplova. Svečan doček, a onda drugi, još svečaniji u predsjedničkoj palači iranskog predsjednika Hasana Rohanija. Dominira jednostavna, decentna otmjenost eksterijera i interijera. Nikakvih suvišnih raskoši. Protokol razrađen do detalja, ali nenametljiv. Imam, dakako, maramu na glavi, kako nalažu običaji.

Razgovorom s predsjednikom Rohanijem počinje zapravo moj službeni posjet Islamskoj Republici Iranu. Nakon tête-à-tête susreta održava se i bilateralni sastanak hrvatskih i iranskih službenih izaslanstava. Nakon ukinuća sankcija Iran se vrlo brzo gospodarski otvara, a Hrvatska je dočekana uistinu prijateljski. Tome su posebice pridonijeli naši gospodarstvenici koji su održavali kontakte s iranskim partnerima svih proteklih godina. Opet se pokazuje koliko su važni osobni kontakti, osobito u teškim vremenima. Iskrenost i poštovanje vredniji su od bilo kakvih ugovora. Iranci to veoma cijene. I poslovna etika počiva stoga prije svega na održanoj riječi i povjerenju.

Halal Friendly destinacija

Upoznati smo s razvojnim planovima Irana koji uključuju velike projekte modernizacije, izgradnje elektroenergetske infrastrukture, obnove morske flote i izgradnje nove ili obnove postojeće prometne infrastrukture. Ima mjesta i za suradnju u IT sektoru. Kad je riječ o razvoju suradnje u turizmu, valja naglasiti kako je Hrvatska prepoznala potencijal i mogućnosti koje pruža halal turizam, a prednost joj daje i to što je jedna od rijetkih država članica Europske unije koja ima i službeno registriranu halal normu. Hrvatska kao tzv. Halal Friendly destinacija predstavlja ujedno i novi identitet za Hrvatsku i novu tržišnu nišu.

Mogućnosti su, dakle, velike i stoga je ova obnova gospodarskih veza s Islamskom Republikom Iranom velika prigoda za izvozni iskorak hrvatskoga gospodarstva. Realizaciji tog plana pridonijet će šezdeset hrvatskih tvrtki koje su u organizaciji Hrvatske gospodarske komore stigle u Iran.

Vjerujem u uspjeh u Iranu

Nakon razgovora izaslanstava ministri gospodarstva Hrvatske i Irana, u nazočnosti predsjednika Rohanija i mene, potpisali su ugovor o gospodarskoj suradnji, a predsjednici gospodarskih komora Hrvatske i Irana potpisali su memorandum o razumijevanju dviju gospodarskih komora. Vrata su otvorena! Dobrodošli smo i sada treba učiniti sve da iskoristimo to pozitivno ozračje za nove poslove. A oni su na vidiku! U mislima već vidim naše tvrtke Đaković, Gredelj, Končar, Dalekovod, naše brodograditelje i druge u novim poslovima. Dobar glas ipak se ne samo daleko čuje, nego i dugo odjekuje! A naše tvrtke imaju veliko iskustvo, tehnologiju i sjajne ljude. Vjerujem da će u Iranu biti uspješne.

Dakako, današnji sastanak bio je prigoda da bismo razgovarali o odnosima naših dviju država i na drugim područjima od zajedničkog interesa, napose o globalnim izazovima kao što su terorizam i migracije. Iran jasno daje do znanja da je odgovoran subjekt međunarodne zajednice, što je posebice važno znamo li koliki je utjecaj te mnogoljudne zemlje u islamskom svijetu.

Obostrano smo bilateralne odnose između Hrvatske i Irana ocijenili prijateljskima, bez otvorenih pitanja. U cjelini, ukupni dalji razvoj naših odnosa ima odličnu perspektivu.

Hrvatska je članstvom u EU ostvarila jedan od svojih strateških ciljeva. Sada, kao novi cilj, moramo promicati ostvarivanje pune suradnje, osobito gospodarske, s izvaneuropskim državama. Kao država članica EU podupiremo napore za ostvarivanje čvrste suradnje između Unije i Irana. Držim kako je s Iranom potrebno surađivati na utvrđivanju područja od zajedničkog interesa i potencijala za suradnju, posebno kad je riječ o Siriji, Iraku i Afganistanu ili borbi protiv terorizma.

Nismo, dakako, mogli mimoići aktualne migracijske izazove i izbjegličku krizu te velik broj afganistanskih izbjeglica koje u Europu dolaze i iz Irana. Istaknula sam kako Hrvatska u EU ističe važnost dijaloga Europske unije s Iranom o migracijama, po uzoru na suradnju s Turskom, Jordanom i Libanonom, a u cilju iznalaženja modaliteta za pružanje pomoći Iranu u integraciji afganistanskih izbjeglica u Iranu kao i poticajima za njihov povratak u Afganistan. Treba naglasiti da Iran veoma cijeni odnos naše zemlje prema muslimanima, koji su u Hrvatskoj integralni dio našega društva u svakom pogledu. Znak toga ozračja je i nazočnost predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza ef. Hasanovića.

U nastavku posjeta održala sam odvojene sastanke s najvišim iranskim dužnosnicima, predsjednikom iranskog Parlamenta Alijem Larijanijem, predsjednikom Vijeća za razlikovanje svrsishodnosti ajatolahom Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem te ministrom vanjskih poslova dr. Mohamadom Džavadom Zarifom. U svim susretima vlada prijateljsko ozračje i želja za razvojem sveobuhvatne suradnje.

Ovaj posjet pokazao je koliko je važno promicati gospodarsku diplomaciju, bilo putem naših diplomatskih misija, bilo putem predstavništava Hrvatske gospodarske komore. Pokazao je koliko je važno jedinstveno nastupati.

Besmislenost naših svađa

Nakon ovakvih pozitivnih iskustava još više vidim besmislenost naših nepotrebnih svađa, politikantskih nadmetanja i podmetanja. S druge strane, ovo iransko iskustvo, prije svega mislim na naš organiziran pristup tom posjetu i zajednički nastup politike, diplomacije i gospodarstva, pokazuje što možemo kad hoćemo. A uspjeh pritom ne izostaje! Stoga je najvažnija zadaća sada graditi zajedništvo, a kloniti se nepotrebnih podjela. Razlika u mišljenju mora biti, i poželjne su, ali one ne smiju biti izraz želje da se političkog suparnika “dotuče”, nego da se korektivnom kritikom pridonese općemu dobru.

S tim mislima napuštam Iran, koji nam je iskazao veliko prijateljstvo. Vidim njihovu veliku želju da nakon dugih godina sankcija što prije postignu novi gospodarski polet. Iranski narod to nesumnjivo zaslužuje. Nadam se da ćemo i mi u Hrvatskoj uskoro dovesti gospodarstvo na željeni stupanj razvoja, što će nam omogućiti i toliko potrebnu demografsku obnovu domovine. Budućnost je u našim rukama. Vjerujem u nju!

Komentara 63

DU
Deleted user
13:21 29.05.2016.

Djuro Djakovic, Janko Gredelj, Rade Koncar - sve hrvatski narodni heroji, hrabri borci protiv nacifasizma.

DU
Deleted user
13:25 29.05.2016.

U mislima se već vidim kao tajnica UN.

DU
Deleted user
13:26 29.05.2016.

U mislima primam i dalje NATO plaću koja je veća nego plaća hrvatske predsjedice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije