Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET POSAVINI

Grabar-Kitarović: Jasenovac je mjesto duboke tragedije gdje ne smije biti politike

kolinda
Foto: Branimir Bradarić
1/3
27.04.2015.
u 13:58

Tijekom svoga posjeta kontejnerskom naselju u Gunji, predsjednica je od više mještana čula o problemima s kojima se suočavaju, poput propusta u obnovi

Nešto prije 11 sati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u svoj najavljeni cjelodnevni posjet selima županjske Posavine koja su u svibnju prošle godine stradala u poplavi.

Posjet je započeo sastankom s čelnicima općina stradalih područja i županijske vlasti, a sastanku je nazočila i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš. Ovom prilikom oni će predsjednicu izvijestiti o do sada učinjenome tijekom obnove kao i planiram koracima koji se čine ili se trebaju učiniti do kraja obnove. Prilikom svojeg prošlotjednog posjeta Račinovcima, ministrica Mrak-Taritaš izvijestila je javnost kako će radovi na obnovi obiteljskih kuća stradalih u poplavi biti završeni do kraja kolovoza. Poslije toga preostat će samo neki sitniji radovi poput uređenja staza, fasada...

Poslije sastanka Grabar-Kitarović obišla je pučku kuhinju, obnovljenu igraonicu "Ganja" i Društvo osoba s invaliditetom "Zvjezdice" te će posjetiti građane u kontejnerskom naselju.

Nakon što je razgledala prostore pučke kuhinje u kojima se priprema hrana, počela je dijeliti obroke mještanima. Obukla je na sebe bijelo zaštitno odijelo, rukavice i kapu te u posude mještana ulijevala paprikaš koji je danas na meniju. Pučka kuhinja nalazi se u sklopu džamije u Gunji i trenutačno skrbi za oko 1200 korisnika dnevno. Do prije nekoliko mjeseci dnevno je po hranu dolazilo i po 3000 korisnika.

Govoreći o razlozima svog današnjeg posjeta županjskoj Posavini, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se htjela informirati o trenutačnoj dinamici obnove, planovima i rokovima kada će ona biti završena.

– Vidimo promjene u odnosu na vrijeme od prije nekoliko mjeseci kada smo bili ovdje. Veseli me pozitivna atmosfera na koju smo naišli i da je ljudima drago što smo došli i saslušali ih. Međutim, vide se problemi i ljudi se žale da nema posla. Ovo je područje i prije poplave bilo slabije razvijeno te mu stoga treba i dalje pomagati – kazala je predsjednica.

Na novinarski upit o mogućim parlamentarnim izborima 3. siječnja Grabar-Kitarović je rekla kako to ne može komentirati i da je to na razini špekulacija. Na upit zašto nije bila jučer na komemoraciji u Jasenovcu, kazala je kako je 'bila i to točno u trenutku kada je i došlo do proboja logoraša te je svoje dojmove upisala u knjigu sjećanja'.

– To je mjesto duboke tragedije i mjesto gdje ne smije biti politike. Zato sam tamo i poslala izaslanika Branka Lustiga – kazala je Grabar Kitarović.

Tijekom svog posjeta kontejnerskom naselju u Gunji, predsjednica je od više mještana čula o problemima s kojima se suočavaju, poput propusta o obnovi.

Rekla je i kako je od mještana dobila više upita koje će proslijediti resornim ministrima. Prema službenim podacima ministarstva graditeljstva, plan je da zadnji stanovnik u poplavljenim područjima u svoju kuću useli do 15. kolovoza. Do sada je od 2100 stradalih kuća, obnovljeno njih 1600. Ljudima koji su sami obnavljali svoje kuće isplaćeno je 60 milijuna kuna, 240 milijuna kuna isplaćeno je za obnovu javnih objekata i kuća koje obnavlja država, a plan je za obnovu osigurati još oko 100 milijuna kuna.

>> Država isplaćuje odštete za poplave, ali Emiliji Marošević samo 6,74 kn, njenoj susjedi tek 4,49 kn!

>> Za prvih 100 dana dao bih predsjednici čistu peticu, ali ja sam joj ipak brat...

Komentara 151

GI
gismund
12:37 27.04.2015.

lijepo je vidjeti da se naša kolinda brine za građane lijepe naše, kad se već vladi fućka za nas osim kad trebaju skupljati predizborne poene. milanović svakim svojim napadom na predsjednicu njoj podiže popularnost, a sebe i SDP ukopava sve dublje...

IS
istina00
12:40 27.04.2015.

bravo za našu predsjednicu!

DU
Deleted user
13:05 27.04.2015.

zoka je umjesto da podjeli hranu narodu sam se šopao ko svinja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije