Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MÜNCHEN

Kolinda Grabar-Kitarović se sastala s predsjednicima Azerbajdžana i Afganistana

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
17.02.2017.
u 18:19

"Izuzetno sam zadovoljna odlukom Europske komisije da Hrvatskoj dodijeli 102 milijuna eura za izgradnju LNG terminala na Krku"

Prvog dana održavanja Minhenske sigurnosne konferencije predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović održala je dva bilateralna sastanka, s predsjednicima Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i Afganistana, Ashrafom Ghanijem. Predsjednica je izjavila kako se najvažniji dio tih razgovora odnosio na gospodarsku suradnju i snaženje trgovine i investicija. Navečer se predsjednica sastaje i s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom radi dogovora oko idućeg sastanka Inicijative triju mora, koji se održava u Poljskoj u srpnju ove godine.

- Izuzetno sam zadovoljna odlukom Europske komisije da Hrvatskoj dodijeli 102 milijuna eura za izgradnju LNG terminala na Krku, što je iznimno dobra vijest, a kojoj je, vjerujem doprinijela i naša Inicijativa, svakako čestitam i hrvatskoj vladi na radu s Komisijom uspjeli osigurati ta sredstva, izjavila je u Münchenu predsjednica. Podsjetila je kako je poanta spomenute inicijative upravo povezivanje sjevera i juga, srednjoeuropskog prostora Europe.

Na konferenciji u Münchenu mnogo se raspravlja o transatlantskim odnosima, o budućnosti Europe i EU, a ono što se Grabar-Kitarović ne sviđa su mišljenja o "Europa u nekoliko brzina", koja bi imala jezgru od 6 država-članica, plus onu periferiju, tako da u ovim fluidnim vremenima doista treba puno raditi na povezivanju država, jačanju europskih vrijednosti i na snažnijem pozicioniranju Hrvatske u Bruxellesu.

Na pitanje što očekuje od sutrašnjeg susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom predsjednica kaže da se mora biti postojan u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta i prava svake države da donosi odluke o svojoj budućnosti, te da se taj stav odnosi na Ukrajinu, ali i na BiH, Crnu Goru, Makedoniju. A ovaj stav se ne odnosi samo na Rusku federaciju. Ponovila je da "mi u EU želimo držati otvorenim prostor za proširenje i integraciju i ne želimo da o tome odluke donosi bilo koja treća strana, osim države kandidatkinje i same EU". Na drugom kolosijeku, treba naravno surađivati s Rusijom, od koje ne smijemo raditi neprijatelja, a želimo jaču gospodarsku suradnju i jači dijalog. Kazala je da je uvjerena i u nastavak strateškog partnerstva RH i SAD-a, te da se pozornost mora vratiti nad Jugoistočnom Europom, jer ima više destabilizirajućih čimbenika.

>> Plenković o LNG terminalu: To je jako dobra vijest, povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske

Komentara 12

Avatar Becarina
Becarina
18:41 17.02.2017.

"Republika Hrvatska je imala strašan oslobodilački rat i Sjedinjene države ne insistiraju da Republika Hrvatska u narednih 10 godina zadovolji participaciju os 2% od svojega BDP-a. Sjedinjene države u Republici Hrvatskoj imaju puzdanoga partnera i učiniti će sve, da Republikaa Hrvatska ima svoje ratno zrakoplovstvo" GENERAL JAMES "MAD DOG" MATTIS, ministar obrane SAD-a

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
19:50 17.02.2017.

koliko eura mora plenkovic prebaciti pupiju za novosti poz.. od HOSa

ZH
zhecko
19:44 17.02.2017.

Baš je odabrala najveće svjetske političare sa visokim rejtingom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije