Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović:

Rijeka mora čuvati antifašizam, Riječani su u Domovinskom ratu iskazali domoljublje

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/8
14.06.2016.
u 23:08

Grabar - Kitarović naglasila je da političke stranke trebaju pokazati spremnost napraviti otklon od isključivosti i promovirati kulturu odgovornog dijaloga, da nemamo vremena za gubljenje, da je politička stabilnost od ključne važnosti

Nagrade Grada Rijeke za životno djelo danas su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana sv. Vida dodijeljene profesoru emeritusu Anti Simoniću za izniman doprinos u području znanosti i obrazovanja,medicine, kulture, sporta i diplomacije te posmrtno Nikoli Kraljiću za iznimna postignuća u suvremenom hrvatskom pjesništvu jezično ukotvljenom u čakavštini, čijoj je modernosti dao neprocjenjiv doprinos.

Svečanosti je nazočila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja je istaknula da je Rijeka uvijek imala veliku kulturnu, političku i gospodarsku važnost za Hrvatsku, da je danas snažno žarište hrvatske kulture, da čuva i razvija brojne sadržaje talijanske i kulture drugih manjina. To ju je bogatsvo kulturne tradicije kao i privrženost afirmaciji modernih umjetničkih izraza učinilo Europskom prijestolnicom kulture (EPK) 2020., kazala je.

Naglasila je da Rijeka ima i veliku gospodarsku tradiciju, istaknula važnost daljnjeg razvoja rafinerije i luke te izgradnje LNG terminala, koji će, kazala je, otvoriti mogućnost transporta plina do Poljske, omogućiti stabilnu i sigurnu opskrbu plinom cijele središnje Europe, ojačati Europu i europsko povezivanje u cjelini. Nastavila je da se posljednjih mjeseci bilježe pozitivni trendovi u gospodarstvu, ali da je to još uvijek više rezultat vanjskih okolnosti i sposobnosti gospodarstvenika, nego poticajnih mjera, da je potrebno što prije iskoristiti pozitivne trendove i poduprijeti ih mjerama koje će doprinijeti većoj pravnoj i fiskalnoj sigurnosti, transparentnosti javne nabave i suzbijanju korupcije.

Predsjednica je kazala da je važna i decentralizacija, koja gradovima treba dati veće financijske i funkcionalne ovlasti, ali i veću odgovornost za razvoj gravitirajućih, posebno slabije razvijenih područja. Predsjednica je rekla da su nedavna zbivanja pokazala da imamo političko suglasje o potrebi provedbe kurikularne reforme te da je uvjerena da će ona u konačnici biti spoj hrvatske kulturno-prosvjetne baštine i stožernih nacionalnih vrijednosti te suvremenih i predvidivih potreba razvoja hrvatskog društva u svim područjima.

Napraviti otklon od isključivosti i promovirati kulturu odgovornog dijaloga

Rekla je da su to samo neki preduvjeti bolje budućnosti te da vjeruje da većinu reformi možemo složno provesti bez obzira na stranačke razlike.

Ne mislim da ideološka i povijesna pitanja nisu važna, idejnih i svjetonazorskih razlika će uvijek biti, a povijesna pitanja moramo zaključiti u otvorenom dijalogu, no ona nam sada ne smiju zamračiti pogled u budućnost, a ona može i mora biti bolja, kazala je dodavši da smo dužni osigurati našoj djeci i mladima da ostanu u Hrvatskoj.

Grabar - Kitarović naglasila je da političke stranke trebaju pokazati spremnost napraviti otklon od isključivosti i promovirati kulturu odgovornog dijaloga, da nemamo vremena za gubljenje, da je politička stabilnost od ključne važnosti i da moramo pokazati zajadništvo i odgovornost na svim razinama.  Istaknula je da je za Rijeku antifašizam važna baština i da ju treba čuvati te je podsjetila da su Riječani domoljublje iskazali i u Domovinskom ratu.

Predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac ocijenila je da svi pričaju o odlasku mladih iz Hrvatske, a da je premalo aktivnosti na razini države koje su usmjerene na rješavanje problematike mladih te da se Rijeka, iako nema ovlasti u rješavanju životnih pitanja za mlade, jako trudi osigurati im kvalitetno obrazovanje i pripremu za tržište rada.

Gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je da Rijeka ima europski duh te je podsjetio na projekte i uspjehe, od EPK 2020, razvoja luke, suradnje sa sveučilištem , do povlačenja sredstava iz EU fondova za projekte energetske efikasnosti, po kojima je Rijeka, rekao je, apsolutno prva u Hrvatskoj.

Istaknuo je da nije zadovoljan suradnjom s državnom vlasti, posebice u vezi izgradnje nove sveučilišne bolnice, koja se, rekao je, ne gradi, a objašnjenja nema. Ocijenio je da smo svjedoci da se ignoriraju ili revidiraju vrijednosti narodnooslobodilačke borbe i antifašizma. Kukaste križeve kao da ne primjećujemo, agresiju mladih zanemarujemo, na govor mržnje ne reagiramo, naveo je ocijenivši da u Hrvatskoj možda ima takvih snaga, ali da se Rijeka dosljedno bori i odupire takvim stavovima.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić rekao je da je uvjeren da će se i kršćanskoj kulturi Rijeke u pripremnom razdoblju do 2020., kada će Rijeka biti EPK, posvetiti dolična pozornost, kako bi domaća i svjetska javnost mogla što bolje upoznati i taj dio naše baštine te da tu prigodu treba iskoristiti i za trajno unaprjeđivanje kulture svakodnevnog življenja i ponašanja.

Dobitnici Godišnje nagrade Grada Rijeke su Sveučilišna knjižnica Rijeka, Udruga Bura Znanja, Daniela Malnar, Julija Lozzi Barković, Bruno Lončarić, Kuglački klub "Mlaka" i Gordana Nikolić. Dobitnici zlatne plakete "Grb Grada Rijeke" su Klinički bolnički centar Rijeka, Klinika za pedijatriju, Pero Lučin, Ljubinka Toševa Karpowicz, Renata Gržić, Nikola Kurti, Zajednica tehničke kulture Rijeka, Anton Škrobonja i Amleto Vittorio Ballarini. Nekolicina Riječna iskazala je ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, u kojoj je održana svečanost, nezadovoljstvo što je plaketa za dugogodišnje napore u promicanju dijaloga i ugleda grada Rijeke dodijeljena Ballariniju.

Komentara 50

SE
sestrićna
23:16 14.06.2016.

pavelramel...ti se vjerojatno smajklaš sevki..thompson kakav god da je za nju je umjetnik..

Avatar Idler 3
Idler 3
23:23 14.06.2016.

Amleto Vittorio Ballarini ??? Nije li to tip kaj je otvoreno podržaval fašizam i pokušaval revidirat povijest ??? Di su sad ti silni eSDePejski i Frljićevski i kojekakšni "nevladine udruge" antifašisti ?!

UI
uvijek i sve
23:30 14.06.2016.

Istru i Rijeku prodat Italiji, pa nek tamo zavijaju o antifašizmu i manjinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije