Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović poručila Oreškoviću:

Na njegovu mjestu sazvala bih sve. Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali i predstavnike oporbenih stranaka

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/3
26.08.2016.
u 17:52

"To je preozbiljna situacija da bi se netko uzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika koji se nalaze oko njega"

Tehnički premijer Tihomir Orešković trebao se prije subotnjeg odlaska u Njemačku na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel konzultirati s političkim čimbenicima u zemlji jer je pitanje migracija o kojem će se razgovarati preozbiljno "da bi se netko pouzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika", rekla je danas predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"To je pitanje oko kojeg je potrebno postići nacionalni konsenzus. Ja bih na mjestu gospodina Oreškovića doista bila sazvala sve, i Vijeće za nacionalnu sigurnost ali i predstavnike oporbenih stranaka, posebno zato jer smo u kampanji i ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Dakle, treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s Merkel tako i u Slovačkoj" gdje se 16. rujna održava summit EU-a, rekla je predsjednica u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

"To je preozbiljna situacija da bi se netko pouzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika", naglasila je, jer se ne nikad ne može, kako je rekla, predvidjeti što će se dogoditi u raspravi.

Grabar-Kitarović naglasila je kako je summit u Bratislavi ključan u smislu migracija, kao što je ključno i vrijeme koje dolazi jer se može očekivati pogoršavanje stanja, dodajući da ni Brexita ne bi bilo da nije bilo izbjegličke krize.

Merkel se u sklopu konzultacija s europskim čelnicima uoči summita EU-a u Bratislavi sastaje se s Oreškovićem, slovenskim premijerom Mirom Cerarom, austrijskim Christianom Kernom i bugarskim Bojkom Borisovim u dvorcu Mesebergu izvan Berlina.

Orešković je ovaj tjedan, na pitanje o putovanju u Berlin na susret s Merkel odgovorio da je tu sve jasno, da nema ništa novo nego je to neformalni sastanak s njom i drugim premijerima o temama o kojima se razgovaralo i prije.

Time je reagirao na članak u Jutarnjem listu u kojem je stajalo da se on nije oko toga sastanka, koji se smatra izuzetno važnim, konzultirao ni s predsjednicom države niti sa Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

"Tu nema nikakvih novosti, sve je jasno i transparentno i ne vidim gdje je problem. Stoga me malo čude medijske objave oko tog sastanka jer to je više kao neformalni razgovor", istaknuo je Orešković. Najavio je i da će javnost čuti sve o čemu će se tamo govoriti.

U razgovoru za HTV Grabar-Kitarović govorila je i o odnosima sa Srbijom, naglasivši da podržava stav branitelja da treba "deeskalirati retoriku i s jedne i s druge strane".

Nakon što u Hrvatskoj prođu izbori "sigurno ću razgovarati sa (srbijanskim premijerom Aleksandrom) Vučićem i vjerujem da ćemo nakon izbora s novom hrvatskom vladom - koja god to bila - naći načina sjesti, ne samo s Vučićem nego i sa srbijanskom vladom, da pritom sudjeluju i branitelji i udruge civilnih žrtava, svi oni koji još traže svoje nestale i da doista nađemo načine za rješavanje bolnih pitanja koja su prije svega humanitarne prirode ali i pitanja potencijalnih mogućih optužnica", rekla je hrvatska predsjednica.

>> Orešković kod Merkel raspravlja o budućnosti EU

>> Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila poziv hrvatskih branitelja na smirivanje napetosti sa Srbijom

Komentara 99

PA
Pape5
18:55 26.08.2016.

Konačno; bravo predsjednice!

PO
posljednjarijec
19:10 26.08.2016.

Svi oni koji Merkel slušaju nemaju ni malo mozga. Merkel je propast za cijelu Europu.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
18:19 26.08.2016.

Orešković je čudan lik. On nije predstavljao niti one koji su ga predložili i izabrali, a kamoli državu Hrvatsku. SOLO IGRAČ u službi, SOA zna čijoj. Zapečatio si je političku karijeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije