Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u Njemačkoj

Grabar Kitarović: Mora se ukloniti žica s granice s Mađarskom i Slovenijom

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/3
14.02.2016.
u 13:37

Naglašavajući da se zalaže za suradnju i dijalog sa susjedima o načinu rješavanja krize, hrvatska je predsjednica kazala da smatra "da se mora ukloniti žicu s granice s Mađarskom i Slovenijom, a za to je pretpostavka dijalog".

Na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu konačno se počelo govoriti o pravim problemima i uzrocima izbjegličke krize a ne samo o kvotama, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dodajući da se u rješavanju krize zalaže za suradnju sa susjedima i za uklanjanje žica s granica. - Drago mi je da se konačno počelo govoriti o pravim problemima, a ne samo o kvotama. Da smo se konačno počeli fokusirati na ono na što cijelo vrijeme upozoravam a to je ne samo na izbjeglice koji su već u Europskoj uniji, nego za korijenske uzroke kriza koje potiču migrantske valove - kazala je, komentirajući trodnevnu konferenciju o sigurnosti u Muenchenu na kojoj je sudjelovala. - Konačno se vidi da se treba puno više angažirati u političkom smislu, u smislu obrane, zaustavljanja trgovine ljudima, i naravno u smislu obnove i ulaganja u školstvo, zdravstvo i razvoj gospodarstva jer će upravo Sirijci izgrađivati svoju zemlju kada završi rat - kazala je u izjavi hrvatskim novinarima, nakon sastanka s američkim senatorima koje je predvodio John McCain.

Naglašavajući da se zalaže za suradnju i dijalog sa susjedima o načinu rješavanja krize, hrvatska je predsjednica kazala da smatra "da se mora ukloniti žicu s granice s Mađarskom i Slovenijom, a za to je pretpostavka dijalog" te da "EU mora iznaći zajedničke odgovore ne samo u definiranju kriterija tko su ljudi koji mogu ostati u EU-u nego i kako se potruditi da oni uopće nemaju potrebu dolaziti prema Uniji". Izbjeglička kriza bila je i jedna od tema na sastanku s američkim senatorima, a McCain, čelnik Odbora za oružane snage i član Odbora za domovinsku sigurnost, rekao je da hrvatska predsjednica "radi dobar posao u teškim okolnostima" kada se radi o situaciji s izbjeglicama. Hrvatska predsjednica rekla je da je s članovima Kongresa razgovarala i o bilateralnim pitanjima, gdje Hrvatsku najviše zanima pitanje ukidanja viza.

Vize za Hrvate u SAD-u

- Posebno sam ih upozorila na pitanje problema izuzeća hrvatskih građana od viza za turistički posjet SAD-u. Bez obzira na kriterije koje SAD postavljaju mislim da bi izuzimanje hrvatskih državljana bio dokaz pravog partnerstva i prijateljstva između dviju država - rekla je.

Tijekom jutra Grabar Kitarović se susrela i s predsjednikom autonomne regije Kurdistana u Iraku Masudom Barzanijem, koji je nakon razgovora novinarima rekao da je predsjednici zahvalio na hrvatskoj pomoći, dok je ona poručila da je Hrvatska spremna i na dodatnu pomoć u smislu obrambene i sigurnosne suradnje, psihološke pomoći Jazidima, poglavito ženama i djeci, te u smislu razminiranja. Konferencija o sigurnosti u Muenchenu zatvara se u nedjelju, a na njoj je u hrvatskom izaslanstvu sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač

I predsjednica i ministar odražali su više bilateralnih susreta i sudjelovali na nekoliko foruma i panela. Sigurnosna konferencija, 52. po redu, okupila je 30-tak šefova država i 70-tak ministara, a teme koje su dominirale bile su izbjeglička kriza i rat u Siriji.

>>K. Grabar-Kitarović: Moje su ovlasti sasvim dovoljne. Naravno, pod uvjetom da u Vladi postoji dobra volja za suradnju

>>Grabar Kitarović: Konsolidacija Europe je preduvjet za sigurnost cijelog kontinenta

Komentara 43

GU
General_U
13:40 14.02.2016.

ma neka je premjeste samo malo istočnije ako ovi nastave haračiti i pljuvati po hrvatskoj.

VI
VitoVrlina
17:20 14.02.2016.

veći je problem diktatura unutar granica i mafija koja je proširila krakove u sve pore društva

VI
VitoVrlina
17:17 14.02.2016.

manji je problem ta žica na granicama, a veći diktatura koja se uspostavlja sa vrha unutar granica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije