Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispratila vojnike

Grabar-Kitarović: Nadam se da i u ovom kontingentu kuhaju dobar čobanac

ispraćaj
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/13
04.03.2015.
u 12:53

Svečani ispraćaj održan je u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na zagrebačkom Plesu

- Zahvaljujem vam na hrabrosti i odlučnosti što odlazite u ratnu zonu zbog sigurnosti RH i međunarodne zajednice, hvala vam i zbog osjetljivosti, empatije koju pokazujete prema afganistanskom narodu i zbog vaše srčanosti u misiji, rekla je, kao vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u bazi na Plesu, na ispraćaju 2. hrvatskog kontingenta vojnika koji odlaze u Afganistan.

Kontingent uključuje 81 pripadnika Oružanih snaga (OS RH) (3 žene), 13 pripadnika Vojske Crne Gore i 8 pripadnika iz zemalja A-5 inicijative (Albanija i BiH po dva pripadnika, C. Gora 3 i Makedonija jednog). Grabar-Kitarović je podsjetila kako je u 12 godina kroz misiju u Afganistanu prošlo već 4500 pripadnika Hrvatske vojske, te je najavila daljnju profesionalizaciju i razvoj Hrvatske vojske.

Načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Drago Lovrić naglasio je kako naši i vojnici prijateljskih zemalja odlaze u Afganistan u promijenjenoj misiji (Resolute support), a namjena je pomaganje afganistanskim službama sigurnosti obukom i treningom. Prethodno je RH sudjelovala s 24 kontingenta koji su se rotirali svakih 6 mjeseci, a kontingenti su bili i nekoliko puta brojniji no sadašnji. I ministar obrane, Ante Kotromanović, kao bivši vojnik poželio je pozdraviti vojnike i zaželjeti im da se vrate živi, te ih je upozorio neka paze da se ne opuste i "upadnu" u rutinu, koja je najgora stvar za vojnika. Istaknuo je da će ih sačuvati stega i red, te im poželio da se vrate s novim, većim znanjima i iskustvom koje osigurava ovakva misija.

Pred veleposlanicima SAD-a i zemalja koje daju vojnike u hrvatski kontingent govornici su kazali da vjeruju da je Afganistan sada bolja i stabilnija zemlja no prije. Predsjednica RH je, na kraju, s obzirom na njezino iskustvo, jer je u Afganistanu boravila više puta – izrazila uvjerenje da se i u ovom kontingentu nalaze majstori koji kuhaju dobar čobanac i rade dobar roštilj "u duhu tradicije", na što su vojnici aplaudirali i tako riješili "dvojbu" hoće li se tradicija nastaviti i u ovom kontingentu.

Zapovjednik kontingenta je brigadir Stanko Paradžiković, koji je potvrdio spremnost obučenih vojnika kontingenta na sve situacije u kojima bi se mogli naći u Afganistanu. Na kraju ispraćaja predstavljen je i časnički namjesnik Davor Petek, koji je u konkurenciji kandidata iz 19 zemalja postao Prvi dočasnik NATO-a, s dužnosti razvoja dočasničkog lanca NATO-a. U Bruxelles odlazi u lipnju, a general Lovrić ističe kako je riječ o prvom neamerikancu na toj dužnosti u Savezu. Petek je, kao polaznik vojne gimnazije u SAD-u 1993., po povratku u Hrvatsku otišao u Domovinski rat i sudjelovao u osloboditeljskim akcijama u sastavu "Tigrova".

>> Predsjednica Grabar-Kitarović posjet BiH završila ćevapima s Halidom Bešlićem

>> Prvi susret Grabar-Kitarović i Milanovića 12. ožujka u Saboru

Komentara 65

AS
antun sklepic
11:55 04.03.2015.

kad jednog dana stignu sanduci dali će ih onda i dočekati,lako je tuđim jajima tuć po loncima.

LA
lakočemo
11:58 04.03.2015.

ostavite tu djecu doma ne petljajmo se gdje nam nije mjesto

Avatar skandinor
skandinor
14:04 04.03.2015.

Prdsjednica Kita_rovic pokazuje kako je divno biti tudji sluga i podanik. Vrhunac domoljublja prema USA. Imamo H......, kako je neko rekao,ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije