Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar Kitarović:

Hrvatska čvrsto stoji uz SAD, a Rusija je uključena u hibridno ratovanje u BiH

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
30.11.2016.
u 11:10

Hrvatska predsjednica potvrdila da će kontigennt hrvatskih vojnika sudjelovati u NATO-vu odgovoru na gomilanje ruskih snaga na granici Europske unije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na panelu Nacionalnog sigurnosnog foruma u Halifaxu te govorila o sigurnosnoj situaciji u Europi, zategnutom odnosu NATO-a i Rusije, a spomenula je i pritiske Donalda Trumpa na članice NATO-a koje na obranu ne troše najmanje 2 posto BDP-a.

– Zasad ne ispunjavamo tu obvezu, no ne trebamo se uspoređivati s drugima. Važno je da ostanemo pouzdan partner u savezu i da ulažemo u obranu – naglasila je predsjednica za Defense News.

Objasnila je kako je nakon Domovinskog rata Hrvatska morala učiniti mnogo toga kako bi oformila diplomaciju, službe i oružane snage. Ta tranzicija iz ratne u mirnodopsku vojsku i smanjenje velikog broja vojnika nije bila lagana, dodala je.

– Hrvatska nije velika zemlja ni po broju ljudi, ni geografski, ni po BDP-u po glavi stanovnika, ali mislim da i dalje pridonosimo NATO-u. Najvažnije je, u slučaju da SAD ikad zatreba našu pomoć, da zna da uvijek stojimo uz njih rame uz rame – poručila je hrvatska predsjednica te potvrdila i da će kontingent hrvatskih vojnika sudjelovati u NATO-vu odgovoru na gomilanje ruskih snaga na granici Europske unije, a trebao bi biti stacioniran u baltičkim zemljama, nedaleko od granice s Rusijom.

Odgovor je to NATO-a na ekspanzionističku politiku Vladimira Putina.

– Bilo bi nam draže da nije došlo do toga, ali jest. Čini mi se da ljudi traže jasne i vidljive signale, a to je u ovom slučaju prisutnost vojske na terenu. Važno je i pozitivno pristupiti Rusiji unatoč atmosferi koju stvaraju Kremlj i Vladimir Putin. Moramo ih uvjeriti da naše postupanje nije usmjereno protiv Rusije, nego prema zaštiti teritorija članica NATO-a – rekla je Grabar Kitarović.

Prema njoj Rusija ima ulogu i u napetostima koje su prisutne u BiH.

– Bosna i Hercegovina nestabilna je zemlja i još uvijek nije potpuno politički emancipirana. Nedavni referendum u Republici Srpskoj bio je tek prvi korak za potencijalni niz referenduma, pa čak i o neovisnosti Republike Srpske. To bi sigurno stvorilo mogućnost za novi konflikt, a s obzirom na to da je Rusija uključena u hibridno ratovanje te da postoje snažne veze između Milorada Dodika i Rusije, tu bismo onda imali ruski utjecaj kroz oružje, taktiku, obavještajni rat informiranjem i dezinformiranjem... – zaključila je hrvatska predsjednica.

Komentara 67

LU
lucio2
12:15 30.11.2016.

Tocno. S Rusijom prijateljski, al zna se tko smo i s kim smo.

Avatar navijač
navijač
11:18 30.11.2016.

Ako smo u NATO-u onda imamo obavezu sudjelovati u nato operacijama prema mogucnostima, i tu je prici kraj.

PP
pp
11:53 30.11.2016.

Sve u redu, ali ovo s Rusijom nije točno. I ta tradicionalna hrvatska rusofobija inspirirana bedastoćom Srbeka koji su se proglasili malim Rusima nije poštena. Mediji lazu. Kad ćete vise naučit. Ja im ništa ne vjerujem. O ničem. Od Sirije, Kredita, Trumpa...Rusije...sve je drugačije od njihove propagande...npr. niti jedan medij nije prenio razgovor Putina sa novinarima iz cijelog svijeta gdje kaže da ne zna kako da vise dopre do njih, i da ne razumiju u kakvom je opasnom stanju svijet i da obmanjuju svoje javnosti. Sto se americkog "raketnog stita" tice Rusi kažu da u lansirne sustave se isto tako mogu staviti napadacke rakete sa nuklearnim glavama, a ako se ispale na Rusiju, Rusija nema vremena reagirati. Zato i Rusija i Amerika imaju nuklearne balisticke rakete u svojim zemljama jer ako ih druga strana ispali, stigne se reagirati...i zato je bila Kubanska kriza jer Kennedy nije mogao dozvoliti sovjetske nuklearne rakete tako blizu Amerike jer Amerika ne bi efektivno stigla reagirati. Ista stvar je danas. Ali mediji sute dok dobivamo vazne obavijesti o tjednom horoskopu i zenskom orgazmu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije