navigacija Hrvatska 3
REAGIRALA I NA CVITANA

Predsjednica: Ovo neprestano izlaženje kostura iz ormara dovodi do erozije povjerenja

Ovo neprestano izlaženje kostura iz ormara dovodi do erozije povjerenja građana u institucije, kaže predsjednica Grabar-Kitarović

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je DORH da "radi svoj posao“, odgovarajući na upit za komentar događanja vezanih uz aferu isplate dnevnica u Vladi.

Predsjednica je posjetila tvrtku "Ericsson Nikola Tesla“ gdje su je novinari pitali kako komentira činjenicu da je glavni državni odvjetnik u ponedjeljak bio na konferenciji za novinare u Vladi s premijerom Andrejom Plenkovićem, a riječ je o instituciji koju DORH istražuje u sklopu afere s isplatom putnih naloga.

"To je, naravno, njihova odluka. Apeliram da državne institucije, u ovom slučaju DORH, rade svoj posao. Nažalost, ovo neprestano izlaženje nekakvih kostura iz ormara i dalje vodi k eroziji povjerenja građana u političare i institucije. Ovo je slučaj koji pokazuje da bi se DORH trebao baviti istragama o onome što se događa danas, a ne neprestano se vraćati godinama i godinama u prošlost“, rekla je Grabar-Kitarović.

Kada bi se slučajno ustanovile slične malverzacije u njezinome Uredu, odgovorila je na pitanje novinara, prijavila bi slučaj i tražila dolazak DORH-a. "Ja bih prva sama to prijavila i tražila da DORH dođe i istraži o čemu je riječ“, rekla je, a na dodatni upit bi li to bilo "ovako u suradnji s državnim odvjetnikom", odgovara: "Pa, pozvala bih ga da dođe istražiti, da“.

Novinare je zanimalo, nakon što je otkriveno da postoje sumnje u nepravilnosti s putnim nalozima izdanih u Banskim dvorima i nakon Vlade premijera Zorana Milanovića, smatra li predsjednica da sada treba u istražni zatvor staviti i predstojnika Ureda bivšeg premijera Tihomira Oreškovića Nevena Zelića i predstojnika Plenkovićeva ureda Davora Božinovića, kao što je to bilo s Tomislavom Sauchom, predstojnikom Milanovićeva Ureda.

"Ne mogu se miješati u djelovanje pravosudnog sustava. To je isključivo njihova odluka kako će postupati", odgovorila je Grabar-Kitarović.

Učitavam video...

>> Plenković: Slučajevi s nepravilnim dnevnicama nastavili su se i nakon Vlade Zorana Milanovića

>> Tajnice su se žalile da Zeljko traži da svi putni nalozi idu preko nje 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (22 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

68
Registracija
 • marijaqwer marijaqwer

  07.03.2017 u 12:52h

  Podržavam ideju da se DORH bavi prvenstveno istragama koje trebaju spriječiti krađu javnoga novca sada , ali to ne isključuje prijašnje krađe. Ovako ispada da se slobodno može krasti dok si na vlasti , a poslije što bude . Ako netko i oguli koju kilu krumpira , ali novac se ne vraća.
  40 83% 8
 • brojevi brojevi

  07.03.2017 u 13:03h

  Predsjednica govori o neučinkovitosti DORH-a a i USKOK-a koji izvešća o nezakonitim radnjama mjesecima ili godinama drži po ladicama svojih registara a onda ih selektivno, klijentelistički i oportuonistički koriste ovisno o političkoj opciji koja je na vlasti. Koliko je mjeseci bilo potrebno da nalazi Državne revizije samo u slućaju Dnevnice ugledaju svijetlo dana?
  36 90% 4
 • FB FB

  07.03.2017 u 12:51h

  Predsjednica je rijetko do sada imala moju podrsku u svojim istupima ali ovaj put je u potpunosti podrzavam.DORH i USKOK trebaju raditi svoj posao ali ne pred kamerama i sa premijerom nego samostalno i stalno.
  27 71% 11
 • rothmans

  07.03.2017 u 20:15h

  A sirota! Pa nije ona kriva kaj je ....
  5 71% 2
 • ekalipso ekalipso

  07.03.2017 u 20:06h

  znači po njenom zločin zastarjeva i ne treba ga nikad istražiti. dosad su nas učili da zločin nikad ne zastarjeva. po njenom, ništa što je s predznakom "kriminal" ne treba istraživati, nakon određenog protoka vremena. pustiš to prošlosti i ideš dalje? je li ovo šala? i nešto propuštamo?
  2 67% 1
 • Oger Oger

  07.03.2017 u 19:40h

  Znaci li to da vrata ormara moraju ostati zatvorena? Pogotovo kad se radi o HDZu?
  2 100% 0
Pregledaj sve komentare