Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon konzultacija na Pantovčaku

7 problema - Jurčić: Pogodila je bit; Kusić: Nije spomenula krizu sustava vrijednosti

kolinda grabar kitarović
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/8
26.04.2015.
u 14:30

U Hrvatskoj je glavni problem to što ne postoji konsenzus o ključnim društvenim pitanjima

Demografska kriza, nedostatak dijaloga, opća društvena kriza, nepostojanje jedinstvene temeljne gospodarske politike, slabost institucija, izborna godina i neprilagođen obrazovni sustav sedam je ključnih hrvatskih problema. Zaključila je to predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanaka sa šefovima parlamentarnih stranaka, predstavnicima sindikata, poslodavaca, akademske zajednice... I dok neki gosti s Pantovčaka misle da je predsjednica ključne probleme detektirala “bez greške”, drugi su razočarani i drže da je trebala biti konkretnija. Vlada je bez komentara. 

Može i bolje

– Svaki prosječno upućeni građanin ove države mogao bi te zaključke napisati da se samo malo zamisli. To nije neka mudrost. Treba naći rješenja – kaže predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja. Slaže se da to nije posao predsjednice, ali ona može, kaže, poticati institucije da bolje rade.

– Ako je ovo bio cilj razgovora, onda rezultat i nije nešto – kaže Hrelja. Predsjednica ORaH-a Mirela Holy ističe da je predsjednici govorila o nužnosti reforme javne uprave i pravosuđa, važnosti poljoprivrede... Stoga je zadovoljna što je dio tog sadržaja završio u zaključcima. 

– Pitanje je samo kako to riješiti, kojim mjerama. Od ovako samo nabrojenog i nema neke koristi. No možda je to početak – zaključuje Holy.  Predsjednik Novog vala Ljubo Jurčić kaže da je predsjednica pogodila bit.

– Kao da je mene pitala. Pogotovo se slažem s tvrdnjom da u zemlji vlada opća društvena kriza. Kriza zaista jest počela kao ekonomska, ali ona je razrušila društvo – kaže Jurčić.  Željko Kerum, predsjednik Hrvatske građanske stranke, smatra da predsjednica nije bila konkretna. 

– Rekao sam joj, a tako i je, da su najveći problem ove zemlje mediji, koji šire negativnu klimu, i banke. HBOR nijednom poduzetniku neće dati kredit ako nije stranački podoban ili ako im ne da proviziju. Ali neće to predsjednica tako reći jer bez medija ne bi ni bila predsjednica. Ona se već bori za drugi mandat – u ovoj je zemlji luzer tko ne dobije dva mandata – kaže.

Ivan Tepeš, predsjednik HSP-a AS, iznimno je zadovoljan sastankom.

– Demografsku krizu izdvojila je na prvo mjesto ključnih problema, a baš sam joj i ja o tome bio govorio. Razočaran sam što premijer, SDP i laburisti nisu došli na sastanak. Premijer bi zbog dobrobiti hrvatskog naroda morao ili sjesti s njom za stol ili na izbore, da agonija prestane – rekao je Tepeš. 

Društvo apsurda

Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, za ključne probleme koje je istakla predsjednica kaže: – Sve to stoji, ali osim gospodarske postoji kriza sustava vrijednosti i nju je najteže mijenjati. Postoji tisuće malih koraka koje treba napraviti na svim razinama društva. Rad kod nas još nije važan u sustavu vrijednosti, ni disciplina, ni poštovanje propisa. Kod nas je problem što nema konsenzusa o ključnim problemima i strategije rješavanja, koju bi trebale provoditi dvije-tri vlade. Mi smo društvo apsurda, zakoni se prečesto mijenjaju, zato postoji pravna nesigurnost, to mi govore i suci i odvjetnici – kaže akademik Kusić.

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, kazao je da 7 problema koje predsjednica ističe jesu presjek društva, ali:

– Volio bih da su se u njima provukli i radnici jer se oni mogu naći u svim tim problemima i kao žrtve i kao žrtvovani, bez budućnosti i perspektive. No, radnici svima izlaze iz vidokruga... Boris Miletić, čelnik IDS-a, kaže da su naglasci općeniti, ali slaže se da je demografsko pitanje ključno za zemlju.

>> Kolinda Grabar-­Kitarović i Vesna Pusić: Zaustaviti ekstremnu političku polarizaciju u zemlji

Komentara 66

BA
barovka777
14:53 26.04.2015.

Predsjednica je nadam se potaknula prave stvari u kojima svi moramo dati svoj dorinos našim djelovanjem, iako smo počesto nemoćni u sudaru s nedoraslim i pokvarenim strukturama pri, na i oko vlasti, u pravilu nasljeđenima iz propalog socijalizma. Sramota je da predsjednik vlade nije sudjelovao u razgovorima.

DO
dosaosam
19:07 26.04.2015.

Nezini zaključci kao i mišljenje dolikuje razgovoru dva polupijana prijatelja kojima je cilj što više popiti a ne trezveno razgovarati,njoj je jedini cilj dovesti Hdz na vlast i zato je ustoličena u Titinoj vili jer svaka poruka iz tog prostora ima veču težinu nego iz bilo kojeg drugog .O visokoj sad više ne lamentira.

Avatar Equinox
Equinox
14:48 26.04.2015.

Sve krize su izmisljotine zar ljudi ne vide u kojem raskosu zive politicari u kojim se vozilima voze koliki je rep iza njih koja mjesta posjecuju i svaki korak nista ih ne kosta. Ma koja kriza di politicari vide tu krizu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije