Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Koliko su pusti dijelovi nekadašnje tzv. Krajine koje su pobunjeni Srbi okupirali

naslovnica
Foto: VL
1/2
02.08.2015.
u 00:00

– U povijesti ratovanja samo su se dva korpusa predala – njemački kod Staljingrada i srpski na Banovini – ponosno priča gradonačelnik Gline Milan Bakšić.

Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti Hrvatska, nikada Banija neće nazad u Hrvatsku – govorio je prije 20 godina, 20. ožujka 1995. u Glini Aleksandar Vučić, sada premijer Srbije. No pljesak zabrinutih Srba mladom Vučiću, u to vrijeme desnoj ruci Vojislava Šešelja, tada je bio mlak.

Sudbina je htjela da se 21. banijski korpus Vojske srpske Krajine, na čelu s Čedomirom Bulatom, preda hrvatskom generalu Petru Stipetiću baš pokraj Gline, u selu Gornji Viduševac. Tamo gdje je Bulat potpisao predaju sada je stari tenk, podsjetnik na kapitulaciju „Krajine". A hrvatska će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 8. kolovoza, kao pokroviteljica obilježavanja 20. godišnjice pobjede HV-a, posjetiti baš Glinu.

– U povijesti ratovanja samo su se dva korpusa predala – njemački kod Staljingrada i srpski na Banovini – ponosno priča gradonačelnik Gline Milan Bakšić.

Što je ostalo od „Krajine", 20 godina poslije?

>>Cijelu priču pročitajte u nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

>>U nedjeljnom broju čitajte i sljedeće teme:

Marin Soljačić: Nadam se da će još za moga života računala početi misliti

Sirijski imigrant mi je rekao: Hrvatska je siromašna zemlja pa mi nije zanimljiva

Mirna Jukić. Da, ponovno bih plivala za Austriju

Čedomir Jovanović: Srbija mora prestati biti frustrirana zemlja

Foto: VLm

Komentara 40

FE
fefellerunt
23:11 01.08.2015.

Još jedan primjer kvalitete hrvatskog obrazovanja , pa tako beskorisni parazit ne razlikuje armiju od korpusa ( da se ne spominje kako je navedeni korpus koji se predao bio znatno oslabljen postrojbama koje su uspjele pobjeći) . Znači u staljingradu s epredala armija ( sa dijelovima oklopne armije) sa preko 300 000 vojnika - ono što nijedna strana u balkanskim ratovima nikada nije imala. Ovdje se predao korpus koji je u biti bio na razini divizijesa 10 -ak tisuća vojnika. no koliko je sve to imalo msilsa, vidi s epo tome što nekadašnji neprijatelj idanas imaju dobro plaćena radn amjesta, dobili su stanov ei kuće , dok branitleji žive od socijalne pomoći, a mnogima ona tek prijeti , tako je to kad uložiš trud i znanje kako bi gomila neobrazovanog smeća mogla lagodno uživati

HR
hr76
03:10 02.08.2015.

Ma kakva krajina, to je Hrvatska, uvijek bila i bit će!

SI
sinisas3
22:28 01.08.2015.

Što je ostalo od "Krajine"?! Ništa! Na žalost, nekima nije jasno da su to dijelovi Hrvatske. Prepušteni zaboravu, pušteni da propadaju. NAMJERNO! Da danas jedna Petrinja izgleda isto kao i 95-e... Jadno i žalosno. I nije to samo Petrinja, kad prođete tim krajevima, kao da je vrijeme stalo prije 20 godina. Ta mjesta su danas naseljena Hrvatima iz BiH i Srbima povratnicima. Ni za jedne, ni druge hrvatska vlast ne mari. Niti jedna vlast dosad. Osobno znam primjere kad su pokušaji ulaganja u tim krajevima opstruirani od strane naših političara. Jad i bijeda, gospodo. Samo što to davno nije "krajina", već jadna i bijedna Hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije