Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvanaest kandidata za tri mjesta

Kolakušić: Ustavni sud nije imao hrabrosti provoditi Ustav

Mislav Kolakušić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/11
22.04.2017.
u 16:45

Mislav Kolakušić jedini je iznio motivacijske razloge, polazeći od gospodarsko-političkih okolnosti i propasti gospodarstva

Za tri mjesta suca Ustavnog suda pristiglo je 12 kandidatura (šestorica s titulom doktora), što je tek nešto slabiji interes nego na prošlom natječaju kad se za deset mjesta javilo 46 kandidata. Kandidirala su se sva tri ustavna suca kojima istječe mandat, predsjednik dr. sc. Miroslav Šeparović (58, rođen u Blatu), Antun Palarić (58, Split) i dr. sc. Mato Arlović (64, Oštra Luka – Orašje u BiH). I na prethodnom natječaju reizabrani su Mario Jelušić i Snježana Bagić.

Doktorat i s Michigana

Arlović je u svojoj kandidaturi naveo da je bio član SKH od 1970. do transformacije u SDP, na čemu je aktivno sudjelovao s Ivicom Račanom i drugima. Istaknuo je i da je bio delegat na 14. kongresu SKJ u Beogradu kad se raspao SKJ. Naveo je i da je 2008. na molbu jednog od branitelja u kaznenom predmetu koji se vodi pred haaškim tribunalom protiv dr. Jadranka Prlića i drugih, za potrebe obrane izradio ekspertizu o pravnoj prirodi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Od 2006. tajnik Ustavnog suda dr. sc. Teodor Antić (58, Rijeka) i ovaj se put kandidirao. Novo u biografiji je da je od 2017. izabran u znanstveno-nastavno zvanje docenta na području ustavnog prava. Prijavio se i kritičar Ustavnog suda Mislav Kolakušić (47, Zagreb), od 2011. sudac Trgovačkog suda u Zagrebu. Jedini je iznio motivacijske razloge, polazeći od gospodarsko-političkih okolnosti i propasti gospodarstva, iz čega izlaz vidi u vraćanju vrijednostima Ustava RH, njegovoj primjeni i tumačenju u interesu svih, a ne uskog kruga pojedinaca. “Zamišljam kako bi Hrvatska danas izgledala da je Ustavni sud RH sve ove godine imao hrabrosti obavljati svoju temeljnu zadaću, a to je ocjena ustavnosti zakona te ukinuo zakone o pretvorbi i privatizaciji, ovršni zakon, zakon o predstečajnim nagodbama na hrvatski način kao i druge zakone kojima je naše postalo nečije. I zato se prijavljujem”, piše Kolakušić.

Mila Mikecin Mišetić (57, Novigrad Dalmatinski), zagrebačka je odvjetnica od 1987. i aktualna predsjednica Disciplinske komisije HOK-a, koja se ponovno kandidira. Kao i dr. sc. Goran Selanec (40, Zagreb), od 2012. zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Magistrirao je i doktorirao u SAD-u na sveučilištu Michigan i ima impresivnu znanstvenu karijeru s bogatim međunarodnim iskustvom.

I dr. sc. Joško Badžim (50, Šibenik) opet se prijavio. Viši je stručni savjetnik u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost te branitelj Domovinskog rata. Uporno se kandidira i mr. sc. Mirjana Juričić (62, Vojakovački Kloštar), sutkinja Visokog upravnog suda od 1995. godine. Sulejman Tabaković (65) bio je pravnik, direktor i zamjenik direktora tvrtki u BiH, od 1987. šef pravno-kadrovske službe Izvršnog vijeća Sabora SRH, pa načelnik Odjela za gospodarenje imovinom i održavanjem objekata u Uredu za opće poslove Vlade i Hrvatskog sabora, i od 2009. u Ministarstvu uprave prati primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Zagrebačka kriza kao plus

Vesna Posavec (55, Zaprešić), prekršajna sutkinja u Donjoj Stubici od studenog 2002., istaknula je da je bila tajnica Skupštine Zagrebačke županije 1996. za tzv. zagrebačke krize kad državni vrh nije imao snage i volje prepustiti vlast oporbi. Tad je kao tajnica, ističe, utvrdila da su ispunjeni uvjeti za održavanje konstituirajuće sjednice. Bila je (volonterski) načelnica općine Luka.

Prof. dr. sc. Dragan Bolanča (59, Mali Lošinj) od 1991. je na Pravnom fakultetu u Splitu, gdje je bio dekan i prodekan, educirao se u inozemstvu, sada redoviti profesor na kolegijima pomorskog i općeprometnog prava i Prava osiguranja, te gostujući nastavnik na pravnim fakultetima u Beogradu i Mostaru, te pomorskim fakultetima u Rijeci i Splitu. Objavio je 15 knjiga i 210 znanstveno-stručnih radova.     

>> Mislav Kolakušić među 12 kandidata za tri mjesta u Ustavnom sudu

>> Suci Ustavnog suda nisu primili mito kako bi ukinuli pravomoćne presude u predmetima Hypo i INA-MOL

Komentara 10

MI
miso
17:16 22.04.2017.

Nesumljivo; Mislav Kolakušić je jedini pravi kandidat!

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:31 22.04.2017.

Gospodin kolakušić je dobar i ne zao čovjek, za razliku od nekih koji sjede tamo gdje bi on trebao sjedit, al pustimo sad to, svi znamo da je kompletan ustavni sud stranačka filijala, no mene osobno zabrinjava jedna stvar, ovaj gospodin stvarno se bori za promijenu ovršnog zakona i na tome mu hvala, al on ni jednom riječju ne spominje hrvatske plaće a švicarske kazne, kako je moguće nekom ko je na socijali od osamsto kuna napisat kaznu od petsto kuna, van pameti, pa te zakone kao da je pisao neko tamo iz požarevca a ne domaći sdp-ovac, mijenjajte to ljudi, to su zakoni koji osiromašuju ovaj naš napaćeni narod, tjeraju ih van zemlje, hrvatska mora bit majka a ne maćeha.

EL
elkomadante
17:09 22.04.2017.

A koji naš političar ili sudac ima onu stvar da išta promijeni ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije