Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBEĆANO IM VIŠE PRAVA

Koje povlastice branitelji imaju zaista, a koje samo na papiru

18.11.2016., Vukovar - Dan sjecanja na zrtvu Vukovara 1991.-2016. Prigodni program poceo je okupljanjem u dvoristu Opce zupanijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana te Putem sjecanja i svjetlosti. Na Kriznom putu - Koloni sjecanja sudjelovali s
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
12.01.2017.
u 18:43

Vlada trenutačno nema obvezu prebaciti u Fond hrvatskih branitelja pet do sedam posto dionica HEP-a, koliko traže branitelji

Informacija kako branitelji očekuju da se tijekom privatizacije HEP-a pet do sedam posto dionica prenese u Fond hrvatskih branitelja, kao što je to bilo s dionicama Ine i HT-a, mnoge je neugodno iznenadila, a tom se zahtjevu usprotivio i Hrvatski generalski zbor.

Iz Zbora je poručeno kako se time želi stvoriti pomutnja među braniteljima, s konačnom namjerom da se izazove nezadovoljstvo u širim slojevima hrvatskog naroda, a upravo se to dogodilo jer se ponovno počelo govoriti o pravima branitelja.

Ta prava, koja su za neke prevelika, a za većinu branitelja premala, trebala bi se dodatno povećati novim jedinstvenim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja koji bi se prema najavama ministra branitelja Tome Medveda trebao uskoro donijeti.

Branitelji su se bunili i kad nisu dobili dionice nakon prodaje Croatia osiguranja, no činjenica je da Vlada od 2010. godine i nema obvezu davati postotak dionica prilikom privatizacije poduzeća u većinskom vlasništvu države iako je Medved najavljivao da bi se i to moglo ponovno mijenjati.

Do tih najavljenih izmjena, branitelji i članovi njihovih obitelji imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, prava iz mirovinskog osiguranja (poput mirovine, invalidske mirovine, obiteljske mirovine, najniže mirovine, prava na staž u dvostrukom trajanju), pravo na doplatak za djecu te prava na zapošljavanje i na stambeno zbrinjavanje koje još nisu svi branitelji ni ostvarili.

Ova temeljna prava branitelja u pravilu malo tko kritizira, a više kritika javnosti dolazi na račun ostalih prava koja bi branitelji i članovi njihovih obitelji trebali ostvarivati. Tako branitelji i njihova djeca imaju pravo na stipendije tijekom redovitog srednjoškolskog obrazovanja, redovitog dodiplomskog studija te pravo na naknadu dijela troškova školarine poslijediplomskih studija na visokim učilištima.

Djeca branitelja imaju prednost pri smještaju u učeničke i studentske domove i pravo na besplatne udžbenike. Branitelji bi trebali imati prednost pri zakupu poslovnih prostora koji su u vlasništvu općina, gradova, županija i države, kao i pravo na oslobođenje od plaćanja naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta.

Imaju pravo i na carinske i porezne olakšice pri nabavi automobila te oslobođenje od plaćanja sudskih, upravnih i javnobilježničkih pristojbi.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da je javnost često u zabludi da prava ostvaruje svih pola milijuna branitelja, a istina je da ih koristi nešto više od 70-ak tisuća, dok su preostala prava mahom mrtvo slovo na papiru. 

>> Klemm oštro uzvraća: Generali služe interesnim skupinama, gdje su bili kad se prodavala Ina?

Komentara 52

Avatar Eddie
Eddie
19:26 12.01.2017.

Evo, ja poznam hrpu branitelja iz 1991. godine, a koji jos uvijek rade u vojsci, i nemaju bas nikakva "prava" ni "povlastice". Ovakvim naslovima se stvara pogresna slika, tj. sve se generalizira.

Avatar Idler 3
Idler 3
20:10 12.01.2017.

"Imaju pravo i na carinske i porezne olakšice pri nabavi automobila te oslobođenje od plaćanja sudskih, upravnih i javnobilježničkih pristojbi" ??? Kaj je ovo....jel se tu misli na one povlastice iza rata kaj su bile jednokratne il na prava invalida il nekaj treće?

DU
Deleted user
19:19 12.01.2017.

Imaju samo HRvI i oni iz civilnog sektora koji su u ratu proveli 10-ak dana dodatkom na mirovinu, a branitelji koji su proveli citav rat i otisli u starosne mirovine, prava su im jednaka 0.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije