Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Koga bi Osječani podržali kao gradonačelnika? Vrkić vodi, druga Ivana Šojat

izbori
Foto: Nova TV
1/12
29.03.2017.
u 19:46

Ivan Vrkić kao nezavisni kandidat u drugom bi krugu osvojio 50 posto potpore, a HDZ-ova kandidatkinja Ivana Šojat 36 posto potpore

Nakon Splita i Zagreba, Dnevnik Nove TV donosi i političko raspoloženje stanovnika Osijeka ususret izborima. Istraživanje pokazuje kojem od ponuđenih kandidata za gradonačelnika bi Osječani u ovom trenutku dali svoj glas, kako ocjenjuju rad dosadašnjeg te što misle o stanju u Osijeku.

Prve brojke govore kako najveće povjerenje među Osječanima za novi četverogodišnji mandat ima Ivica Vrkić s 27,9 posto potpore. Na drugom je mjestu nova nada HDZ-a Ivana Šojat koja može računati na 18,5 posto birača, a HDSSB-ov kandidat za gradonačelnika Dragan Vulin želi vratiti upravljanje grada toj stranci, no sada može računati na 12,6 posto potpore ispitanika. Mostov kandidat Miroslav Šimić dobiva 9,9 posto potpore. Danijela Lovoković, kandidatkinja Snage Slavonije i Baranje, ima potporu od 7,5 posto. Iako je već bio gradonačelnik, Anto Đapić želi ponovno na čelo grada, a trenutačna mu je potpora 5,7 posto. Miroslav Vanek, kandidat Goge i Pametnog, kampanju počinje s potporom od 3,3 posto birača. Ostali kandidati imaju potporu od 1,9 posto, a neodlučnih je 12,6 posto.

Ivan Vrkić kao nezavisni kandidat u drugom bi krugu osvojio 50 posto potpore, a HDZ-ova kandidatkinja Ivana Šojat 36 posto potpore. Na izbore ne bi izašlo 6 posto birača, a neodlučnih je 8 posto.

Sučele li se u drugom krugu Ivan Vrkić i Dragan Vulin, omjeri su još bolji po gradonačelnika. On dobiva 54 posto, a lider HDSSB-a 31 posto potpore, na izbore ne bi izašlo 6 posto birača, a neodlučnih je još 9 posto Osječana. Ivan Vrkić osvojio bi 55 posto potpore osječkih birača ako bi se u drugom krugu sučelio s Miroslavom Šimićem koji može računati na 29 posto potpore. Na izbore ne bi izašlo 6 posto birača, a neodlučnih je još 10 posto.

Neovisno o preferencijama, građani su upitani koliko vjeruju da će svaki od kandidata ako postane gradonačelnik, provesti svoj predizborni program u djelo. I tu se na prvom mjestu nalazi Ivan Vrkić gdje njih 54 posto misli kako će on provesti svoj program. Da će Dragan Vulin, ako postane gradonačelnik, provesti svoj program vjeruje 39 posto građana. U provedivost programa Miroslava Šimića vjeruje 37 posto ispitanika. Da bi Ivana Šojat, kao nova nada HDZ-a u Osijeku, svoj program zaista ispunila kada bi postala gradonačelnica misli 36 posto ispitanika. Dalje ju slijedi Danijela Lovoković u čije provođenje programa vjeruje 32 posto građana, a da će Ante Dapića provesti što nudi u programu vjeruje njih 28 posto. Na začelju je Miroslav Vanek. U realizaciju njegovog programa, u slučaju da postane gradonačelnik, vjeruje 18 posto građana.

U četiri godine, od posljednjih izbora, 41 posto ispitanika smatra da se stanje pogoršalo, njih 34 misli da je stanje ostalo isto, a za njih 20 posto se poboljšalo, dok ne zna njih 5 posto. No, bez obzira na dobar rezultat trenutnog gradonačelnika, treba napomenuti kako 54 posto ispitanika ipak smatra da je došlo vrijeme za promjenu, no za sada niti jedan protukandidat to nije iskoristio. Vrkić je za svoje prve četiri godine ocijenjen s 3,1.

Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetna građana Osijeka. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 24. do 29. ožujka 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%, a za rejtinge 4,2%. Istraživanje je provela agencija IPSOS.

>> Žene će igrati glavnu ulogu na svibanjskim lokalnim izborima

>> Prgomet poslao poruku HDZ-ovcima koji ga ne podržavaju u borbi za gradonačelnika Zagreba

Komentara 4

ZA
zakrapina
21:12 29.03.2017.

Dosta više lažnih telefonskih anketa. 600 uzorak za Zagreb i Osijek, pa to je smijurija, i pogreška je iznad 4, a ne 4 posto. Telefonske ankete su za meće, evo i zašto: prema istraživanju Nove TV i Ipsos Pulsa na 950 ljudi, Ivi Josipoviću glas bi dalo 46,5% birača, za Kolindu Grabar-Kitarović odlučilo bi se njih 34,9%, u drugom krugu prema istom istraživanju, Josipović bi dobio 54%, Kolinda 38%. Iste lažne ankete sad pokušavaju prodati i za lokalne izbore u Osijeku ili Zagrebu, a kad fulaju pravdali se budu kako prezentiraju javno mnijenje u trenutku anketiranja na reprezentativnom uzorku građana, a navedeni rezultati značajno ovise o: uspješnosti kampanje svakog kandidata i o izlaznosti na izbore tj. mobilizaciji glasača. Znači, oni će uvijek imati opravdanja za promašaje veće od 10%.. Ovo u Hrvatskoj nisu profesionalne ankete već pokušaji manipulacija i utjecaja na birače, ove ankete u Hrvatskoj su kazneno dijelo! Zna se da se na te telefonske ankete u Hrvatskoj u 70% slučajeva javljaju lijevo-liberali skloni sdp-u i hns-u, konzervatini glasači preziru ankete, zato ankete kod nas jako fulavaju. Sdp-ovci, mediji i opčenito oni lijevog svetonazora vole živjeti u lažima pred izbore, misle da lažne ankete imaju utjecaja na birače, ali to više ne prolazi! Zadnjih nekoliko izbora je dokaz za to. HDZ-u su ankete predviđale 27% tjedan dana pred izbore, a HDZ osvojio 36%. Postavlja se pitanje zašto tv kuće plaćaju te ankete koje promašuju? Vjerojatno zato jer su svi umreženi i odgovaraju im te manipulacije na štetu onih koji su medijima trn u oku, a to su HDZ, predsjednica Kolinda i sad za lokalne izbore kandidati HDZ-a i Milan Bandić. Njih prije svakih izbora treba rušiti jer dobar rezultat HDZ-a na lokalnim izborima i pobjeda Bandića ne odgovara medijima i pokušavaju anketama utjecati na birače, ali većina birače ne šljivi ankete ni 1%, to se bude vidjelo 21. svibnja.

GU
General_U
20:39 29.03.2017.

vrkić je najlošiji izbor za osijek.

RA
RatkoHrvatko
10:32 17.04.2017.

Tko će dati glas za Šojaticu? Nemreš belivit da ovoj karijeristici nije dosta naslikavanja s onim komedijašem Gašparcem, a sad bi zasjela i na gradonačelničko mjesto. Komedija od grada. Slavonci otrijeznite se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije