Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.02.2017. u 22:00

Bratić, tast pa ni šogor dužnosnika nisu prema Zakonu interesno “povezane osobe”

Iako su predmeti pokrenuti protiv Bože Petrova, Vesne Pusić i Peđe Grbina sadržajno različiti, u sva tri slučaja razvidno je da je smisao postupka pred Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa jačanje povjerenja u dužnosnike, a ne otkrivanje kriminala. Što se nerijetko miješa.

Smisao rada Povjerenstva je u čuvanju povjerenja građana u dužnosnike čije postupke nadziru, te ih upozoravaju na nepravilnosti, pa u krajnjem slučaju i izricanjem novčanih sankcija. Ali, i kad se utvrdi da su prekršili odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, to ne znači da se dogodilo nešto kriminalno.

U slučaju Peđe Grbina može se raditi o nonšalanciji u shvaćanju obveza ili o tomu da zakon tumači drukčije. U slučaju Petrova, već su bila dva slična slučaja gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Kneza koji je angažirao bratića kao odvjetnika da zastupa grad, te gradonačelnika Ploča Krešimira Vejića koji je punca imenovao u Odbor za procjenu nekretnina.

U oba slučaja srušene su odluke Povjerenstva jer je Upravni sud u Splitu utvrdio da bratić i tast nisu interesno povezane osobe.

Zakon striktno navodi koji su članovi dužnosnikove obitelji (bračni drug, djeca i roditelji, brat, sestra) s njim interesno povezani.

Ni šogor to nije, već se moraju naći druge okolnosti koje upućuju na interesnu povezanost, a onda i na sukob interesa. Stoga Povjerenstvo u slučaju Petrova pokušava drukčije, preko načela djelovanja koje dužnosnici moraju poštivati, izreći etički prijekor Petrovu.

Što će, bez obzira na konačnu odluku, sigurno učiniti dio javnosti. Kao što će i Vesnu Pusić, bez obzira na to je li po zakonskim kriterijima kršila načela nepristranosti, već osuđuju što je bila subjektivna i pristrana prema Željku Olujiću na Odboru za Ustav.     

>> Petrov najavio: Do kraja godine pretplata će pojeftiniti 15 kuna!

>> Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv Bože Petrova

 

Komentara 1

SC
Schlosser
23:48 19.02.2017.

Mozda u slucaju Boze Petrova se ne moze dokazati interes ali moralno nije u redu.Pod hitno prestati sa takvom praksom jer ce ih biraci kazniti na izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije