Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opsežna monografija

Knjiga o Prelogu sa 850 stranica teška je pet kilograma

05.03.2015., Prelog - Grad Prelog dobio je monografiju na cak 860 stranica i tesku 5 kilograma, a  sto je svrstava medju najteze izdane knjige u Hrvatskoj.
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
06.03.2015.
u 00:15

Grad dobio jednu od najopsežnijih monografija u zemlji

Kad su iz tiskare dovezli 1500 primjeraka knjige, pojavio se problem kamo ih odložiti jer su svesci bili teški čak 7,5 tona! Prijedlog da se kutije postave u potkrovlje gradske zgrade propao je zbog straha da knjige ne propadnu kat niže. Rješenje je nekako pronađeno i Prelog je za rođendan dobio jednu od najopsežnijih monografija u Hrvatskoj, na gotovo 850 stranica. Iako se najavljivalo da će se knjiga tiskati u dva dijela, izašla je u jednom pa je svaki primjerak težak gotovo pet kilograma. Knjige se, naravno, ne vrednuju po težini, nego po sadržaju, no neki negoduju da ju je teško držati u rukama.

Povijesno-geografsku monografiju "750 godina grada Preloga" napisali su znanstvenici predvođeni glavnim urednikom prof. dr. Dragutinom Feletarom, članom suradnikom HAZU-a. Ukoričeno je u njoj 1100 kartica teksta, tisuće fotografija, karata, preslika dokumenata i grafika, a prof. dr. Feletar rekao je da je knjiga izvor nekoliko budućih doktorskih znanstvenih radova.

Izdavanje monografije potaknuo je prije nekoliko godina tadašnji gradonačelnik Dragutin Glavina (HNS).

– Povod je bila 750. obljetnica prvog spominjanja Preloga u nekom dokumentu pa smo željeli da se monografijom obilježi taj važni jubilej proslavljen lani – kaže Glavina. Projekt je nastavio gradonačelnik Ljubomir Kolarek (HDZ).

– Želimo znati svoju povijest, prošlost svoga kraja i naroda – napisao je u uvodu.

Izdavanje monografije stajalo je, kaže, oko 300.000 kuna, a knjiga se prodaje po 200. 

>> Grad Prelog gradit će kompostanu na lokaciji Gorice? 

>> Prelog: Žene su potezale uže, a dečki hodali na štulama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije