Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U posjetu Strasbourgu

„Klik za bolju Hrvatsku“ – kako se mijenjala u tri godine kroz foto objektiv

Klik za bolju Hrvatsku
Foto: PR FOTO
1/2
14.12.2016.
u 11:09

Pobjednici i pobjednice foto natječaja „Klik za bolju Hrvatsku“ u četverodnevnom su posjetu Strasbourgu, na poziv zastupnika Tonina Picule koji je već po drugi put, organizirao ovaj kreativni foto natječaj.

„Hvala mojim gostima na tome što su imali potrebu i želju uslikati ono što je dobro u Hrvatskoj i čega bi trebalo biti više u svakodnevnom životu. Prvi „Klik za bolju Hrvatsku“ organizirao sam 2013. godine, a organizirat ćemo i treći u prvoj polovici 2019., kako bismo usporedili što se sve promijenilo otkad smo ušli u Europsku uniju. Slike su rječitije od riječi i ostaju trajno- zato ćemo u siječnju organizirati i izložbu pobjedničkih fotografija u Kući Europe u Zagrebu, kako bi ih moglo vidjeti što više ljudi“, rekao je zastupnik Picula tijekom susreta s pobjednicima u Europskom parlamentu.

Nakon više od stotinu prijava, za finale natječaja odabrano je 30 fotografija koje su objavljene na Facebook profilu zastupnika Picule. Nakon toga je publika „lajkanjem“ odredila 21 pobjednika odnosno pobjednicu. Prvi dio nagrade bio je posjet Europskom parlamentu u Strasbourgu gdje su sudjelovali u radu plenarne sjednice, a drugi dio bit će izložba njihovih fotografija u siječnju.

Autori i autorice na ovaj su se natječaj mogli prijaviti neovisno o spolu, godinama, zanimanju, boji kože, očiju ili kose. Jedini uvjet bio je da svojim fotoaparatima ulove moment koji im je uljepšao dan i koji po njima, našu zemlju čini boljom.

„Ako je 2013. godine bio cilj da zamrznemo jedno stanje u kojem smo ušli u Europsku uniju sa svojim pozitivnim i negativnim stranama, 2016. smo željeli ponoviti natječaj u kojem smo htjeli vidjet mijenja li se Hrvatska, kroz oči naših natjecatelja“, rekao je Picula.

Ovaj natječaj prikazao nam je i one motive koji nam ne služe na čast te traže neku vrstu našeg promijenjenog odnosa prema stvarima. Autore za finale odabrao je žiri u kojem su bili poznati karikaturist i ilustrator Nik Titanik (Nikola Plečko), zastupnik Picula te njegovi asistenti.

Motivi na fotografijama bili su različiti: od prirodnih ljepota do primjerice fotografije koja prikazuje tim Zavoda za intenzivnu pedijatru KBC-a Split tijekom leta helikopterom u pomoć životno ugroženom novorođenčetu u bolnici u Dubrovnik; zatim slika dvoje mladih koji su se upravo vjenčali i odlučili ostati živjeti u Hrvatskoj za razliku od mnogih drugih koji odlaze raditi u inozemstvo, ljubav starijeg para koji se drži za ruke, do naborane ruke starijeg čovjeka koja prikazuje njegovu požrtvovnost, a istovremeno i ljepotu Jadrana dok plovi negdje između Biševa i Palagruže.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije