Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počast

Klanjamo se žrtvama Jazovke i Jadovna jer su za nas jednake

'23.08.2013.,  Sosice - U povodu europskog dana sjecanja na zrtve svih totalitarnih i autoritarnih rezima danas se odrzala komemoracija za sve zrtve stradale u jami Jazovka  pokraj mjesta Sosice na Zu
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/6
Autori: tr/VLM, rr
23.08.2013.
u 12:30

Oba su stratišta simbolička mjesta koja su Hrvatsku dijelila posljednjih sedamdesetak godina, kaže ministar Predrag Matić

Ahmići, Bleiburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno... Na ovom strašnom i predugačkom nizu boli, na desecima spomenika i neobilježenih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko vjerujući da iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla. Prošlost ne možemo mijenjati, ali iz nje moramo učiti... Poruka je to predsjednika dr. Ive Josipovića u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Hrvatska vlada odaslala je svoja izaslanstva na komemoraciju za žrtve stradale u jami Jazovka pokraj Žumberka i koncentracijskom logoru Jadovno pokraj Gospića, koje su obišli predsjednik Sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić.

– Jazovka i Jadovno simbolička su mjesta koja su Hrvatsku dijelila posljednjih sedamdesetak godina. Danas, prvi put od samostalnosti, okupili smo se ovdje da bismo se poklonili svim žrtvama jer su za nas sve žrtve jednake – rekao je ministar branitelja Predrag Matić. Prve žrtve koje su ubijene i bačene u jamu Jazovka bili su zarobljeni vojnici NDH, dok su u sljedećem valu likvidacija onamo dovoženi ranjenici i zarobljenici te ostali neprijatelji novoga komunističkog poretka. Izaslanstvo je položilo vijence i zapalilo svijeće u spomen na žrtve koncentracijskog logora Jadovno. Istoimeni je logor u dolini Velebita, zapadno od Gospića, otvoren 11. travnja, a zatvoren 25. kolovoza 1941. Obično se uz logor Jadovno povezuje Šaranova jama, jedna od više desetaka jama na prostoru Velebita u kojima su ubijene i u koje su ubačene žrtve vlasti NDH.

HDZ-ovci su na konferenciji za novinare zatražili da Sabor vrati pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu jer je to bitno zbog pomirbe koja je moguća ako je sve utemeljeno na povijesnoj istini. Vrijeme je, poručuju, da se istraži sve što je komunizam napravio.

>> 'Tvorci komunizma su mrtvi, tko je u vlasti?'  

>> 'Štite zločince, a kod Siska slave te ubojice kao neke antifašiste'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije