Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kikaš PNUSKOK-u:

'Zašto sam zaposlio Tihanu Colić i Dijanu Muhović'

Slobodan Ljubičić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autor
Gojko Drljača
31.10.2014.
u 18:25

Slobodan Ljubičić istražiteljima je poslao niz pravnih činjenica koje upućuju na to da 
ne bi trebao odgovarati za osiguravanje koristi Petru Pripuzu i Zdenku Antunoviću kroz zapošljavanja

Večernji list u posjedu je čudnog dopisa koji je 15. listopada, tj. nekoliko dana prije uhićenja, potpisao predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić. U naslovu tog dopisa stoji “Predmet: Postupak zapošljavanja”, a u tekstu tog dopisa stručnim pravnim jezikom objašnjava se utemeljenost zapošljavanja triju osoba u podružnicama Holdinga – Tihane Colić, Dijane Muhović i Franje Žulja.

Ono što je vrlo neobično u tom dopisu jest činjenica da je adresiran na Upravu kriminalističke policije – Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Valja objasniti da sadržaj Ljubičićeva dopisa, pa čak i s time povezani dijelovi rješenja Državnog odvjetništva o provođenju istrage nad Milanom Bandićem i grupom osoba, puno više nalikuju na materiju kojom bi se u najbolju ruku trebala baviti Inspekcija rada, a ne neka krupna istraga. Pomalo je nejasno zbog čega se u zemlji gdje mediji bruje o nizu slučajeva očiglednog masovnog političkog zapošljavanja, kriminalistička policija i USKOK angažiraju snage fokusirajući se na takvo zapošljavanje isključivo u Holdingu, a ne bave se, recimo, vrlo brojnim političkim zapošljavanjima SDP-ovaca u Apisu ili Hrvatskoj lutriji. Isto pitanje vrijedi i za sva druga politička zapošljavanja svih stranaka koje su bile na vlasti na nacionalnoj ili lokalnoj razini.

Politička zapošljavanja

Konkretno, što se tiče zapošljavanja Tihane Colić, Ljubičić je, skraćeno prepričano, napisao policijskom USKOK-u da je jednostavno zaposlena na za to pravilnikom sistematizirano radno mjesto pomoćnice direktora u Gradskoj plinari. Policijski USKOK je, s druge strane, napisao da su Tihanu Colić zaposlili u Plinari jer je prijateljica poduzetnika Petra Pripuza. Ostavimo po strani što bi Pripuzu, čovjeku koji zapošljava tisuće ljudi i godišnje mu ostaje na desetke milijuna kuna čistog profita, trebala baš pripomoć nekog u Gradskoj plinari da zaposli prijateljicu te se osvrnimo na tezu iz rješenja o istrazi policijskog USKOK-a prema kojoj je Ljubičić zatražio od člana uprave Plinare Ante Dodiga da se sistematizacija radnih mjesta izmijeni kako bi se zaposlila Tihana Colić. Otvara se pitanje koliko je novih radnih mjesta otvoreno uz novu sistematizaciju od, recimo, dolaska SDP-a na vlast. Konkretno, koliko je direktora u Hrvatskoj lutriji na direktorskim mjestima nakon drukčije organizacije tj. sistematizacije? I je li to pitanje za Inspekciju rada ili za policijski USKOK? Bilo kako bilo, u rješenju o istrazi piše da su Ljubičić, Tolić i Dodig zapošljavanjem T. Colić pribavili korist Petru Pripuzu. Hoće li se po istoj osnovi istražiti pribavljanje svih koristi za sva politička zapošljavanja te u kojem razdoblju? Hoće li se postaviti neka granica zastare za ta “nedjela”?

Ima za to kvalifikacije

Zanimljiv je i dio Ljubičićeva dopisa policijskom USKOK-u o Dijani Muhović s kojom je sklopljen ugovor za obavljanje posla savjetnika voditelja podružnice Upravljanja sportskim objektima. Ljubičić je ustvrdio da dotična ima kvalifikacije za to radno mjesto te je upozorio da, čak i da nema kvalifikacije, onda prema Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predsjednik uprave ima pravo zaposliti djelatnika bez svih uvjeta. U prilog tezi dostavio je i mišljenje Odvjetničkog društva Posavec, Rašica & Liszt. I to je u rješenju za istragu okarakterizirano kao kriminalno udruživanje Milana Bandića, Slobodana Ljubičića, Zdenka Antunovića te voditelja podružnice Upravljanja sportskim objektima Dragutina Kosića. Korist je navodno osigurana Zdenku Antunoviću. I za ovaj slučaj vrijede ista pitanja i dileme kao i za prethodni, čak i ako uzmemo zdravo za gotovo da se zaista radilo o pogodovanju.

>> 'Znate li koliko bi još trebali uhvatiti gradonačelnika i načelnika? Jedno 300!'

>> Ljubičić dao ostavku u Upravi Holdinga, hoće li je Bandić prihvatiti?

>> Kako je Bandić mogao utajiti porez ako je dao podatke Liniću?

Komentara 41

IV
Ivanhop
18:57 31.10.2014.

A tko zapošljava sdp-ovce u APIS-u, tko uhljebljuje sdp-ovce po državnim tvrtkama, tko će to pročešljavati? Ove optužnice su cirkus i dokaz selektivnog rada PNUSKOK-a, a taj PNUSKOK je Ostojićeva i Milanovićeva privatna policija! Ako ima pravde, Milanović i Ostojić trebaju odgovarati zbog zloupotrebe represivnog aparata!

ZG
zorbas.grk
21:17 31.10.2014.

Od tog cijelog cirkusa od hapsenja jos nisam procitao jednu ozbiljnu optuzbu....ovo je smjeh i pol

ML
Mlad75
18:44 31.10.2014.

Sramota je za novinarstvo da se u naslovu pise nadimak, i to bez imena covjeka...siguran sam da je taj isti novinar tom Ljubicu lizao guzicu dok je Ljubic bio sef u holdingu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije