Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki veleposlanik

Merten: Javni sektor Hrvatske sveprisutan je i guši ekonomiju

05.05.2015., Zagreb - Americka gospodarska komora (AmCham) organizirala je poslovni rucak u hotelu Sheraton. Americki veleposlanik Kenneth Merten. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
06.05.2015.
u 17:15

Hrvatska nije dovoljno atraktivna strancima za ulaganje zbog čestih promjena pravila koje se ne najavljuju industrijama

Nestalan porezni okvir, a ponajviše česta promjena pravila poslovanja bez savjetovanja s industrijama na koje te promjene utječu, najveće su prepreke investicijama u Hrvatskoj. Tu je i otpor prema "autsajderima", objasnio je Kenneth Merten, američki veleposlanik u Hrvatskoj, na tradicionalnom ručku Američke gospodarske komore. Prilično je zbunjujući otpor prema strancima, kazao je, za zemlju koja dočekuje milijune turista.

– Državna imovina, uključujući tvrtke u državnom vlasništvu, iznosila je 2013. godine 68 posto BDP-a, što je postavilo Hrvatsku na peto mjesto po vrijednosti državnih sredstava u Europi. Državne tvrtke posluju loše i zahtijevaju velike podrške poreznih obveznika. Subvencije i Vladina jamstva opterećuju proračun. Očekivalo bi se da će takva situacija izazvati pritisak na početak reformi, ali to se ne događa i čini se da država i dalje istiskuje privatni sektor. Javni je sektor sveprisutan! – poručio je veleposlanik istaknuvši kako se čini da većina zaposlenih ovisi o državnom sektoru ili direktno za njega radi, dok privatni sektor koji stvara nove vrijednosti ostaje u manjini.

Veleposlanik je pozvao državu da konkurentnom privatnom sektoru omogući da prodiše, zaposli ljude i proračunu omogući tako potrebne prihode. Zato smatra da sve snage treba usmjeriti na jačanje privatnog sektora. Merten je pohvalio zakone o strateškim investicijama i ugljikovodicima te uspostavu Agencije za investicije i konkurentnost, ali je naglasio da to nije dovoljno jer Hrvatska i dalje nije ulagački dovoljno atraktivna. Da bi istaknuo zaostajanje Hrvatske za zemljama u regiji, napomenuo je da su Poljska, Slovačka i Letonija imale istu situaciju kao i Hrvatska, ali su 2000. napredovale. Zajedničko im je što su provodile reforme, i to odlučnu privatizaciju, uspostavu učinkovitog pravnog sustava, striktne financijske regulacije, moderan porezni sustav i spuštanje birokratskih pragova za ulazak stranih poduzeća.

>> Kenneth Merten: SAD neće tako skoro ukinuti vize za hrvatske građane

Komentara 4

HO
homofob
18:47 06.05.2015.

Pa kaj je ovaj stricek pobenavil? Ak poslovi ne idu drzavnim firmama kak bu ju druskani izvlacili peneze iz javnog sistema u privatni dzep?

AT
Atlantis1
19:32 06.05.2015.

To vise nije istina. Javni sektor je vec davno ugusio ekonomiju tako da je vise ni nema. Sad nam je jedina nada da pocne gusiti sam sebe. Pa ce onda ekonomija mozda uskrsnuti.

AR
aristip
19:59 06.05.2015.

Bez ukidanja i zabrane partitokracije nama sigurno neće biti bolje !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije