Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Društvo Marjan:

Kazneno smo prijavili odgovorne u javnoj ustanovi za upravljanje Marjanom

Marjan
Ivana Ivanović/PIXSELL
24.10.2014.
u 10:05

U kaznenoj prijavi stoji da su odgovorne osobe te ustanove počinile kaznena djela "iz grupe kaznenih djela protiv službene dužnosti, protiv gospodarstva i iz grupe kaznenih djela protiv okoliša".

Upravni odbor Društva Marijan u priopćenju je izvijestilo da su splitskom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeli kaznene prijave protiv odgovornih osoba Javne ustanove za upravljanje Park – šumom Marjan.U kaznenoj prijavi stoji da su odgovorne osobe te ustanove počinile kaznena djela "iz grupe kaznenih djela protiv službene dužnosti, protiv gospodarstva i iz grupe kaznenih djela protiv okoliša".

Priopćenje Upravnog odbora Društva Marjan prenosimo u cijelosti:

"Društvo Marjan podnijelo je 02. listopada 2014. Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu, a 14. i 20 listopada 2014. dopunu iste, protiv odgovornih osoba Javne ustanove za upravljanje Park – šumom Marjan. Kaznena prijava podnesena je zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela iz grupe kaznenih djela protiv službene dužnosti, protiv gospodarstva i iz grupe kaznenih djela protiv okoliša.

Postoji osnovana sumnja da se gospodarenje, održavanje i zaštita PŠ Marjan dulji vremenski period provodi na način da programom gospodarenja, održavanja i zaštite nisu obuhvaćena upravo ona područja PŠ Marjan koja su najviše izložena devastacijama i protupravnoj gradnji, a to su južna ekspozicija i rubni dijelovi PŠ Marjan na kojima postoji nekoliko desetaka protupravno izgrađenih građevina, kao i nedopustivo zapuštenih i devastiranih područja. Također, postoji osnovana sumnja da su odgovorne osobe Javne ustanove tolerirale izvođenje zabranjenih radnji i zahvata u PŠ Marjan, na način da nisu poduzimali sve zakonom predviđene aktivnosti zaštite PŠ Marjan, što je omogućilo ili bi moglo omogućiti pretvaranje negrađevinskog zemljišta u privatnom vlasništvu u građevinsko zemljište. Nadalje, postoji osnovana sumnja da se dulji vremenski period u PŠ Marjan obavljaju šumarski radovi na način koji je suprotan zakonskim odredbama, odnosno da su stručne šumarske radove obavljali i obavljaju pravne i fizičke osobe koje za takvu vrstu radova nisu kvalificirane, niti registrirane, niti posjeduju zakonom propisanu licenciju za izvođenje radova u šumarstvu.

Premda su predstavnici Društva Marjan, dok su još obnašali dužnost predsjednika i članice Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park – šumom Marjan, u više navrata, usmeno i pisano upozoravali ostale članove Upravnog vijeća Javne ustanove, nadležne gradske službe, Gradonačelnika i sve gradske vijećnike na postojanje osnovane sumnje o nezakonitostima u poslovanju Javne ustanove, kao i o postojanju ozbiljnih problema stručne naravi, reakcija svih nadležnih gradskih tijela je izostala. Ne želeći sudjelovati u radnjama za koje postoji osnovana sumnja da se radi o kaznenim djelima, u svibnju ove godine predstavnici Društva Marjan podnijeli su neopozive ostavke u Upravnom vijeću Javne ustanove.

Nakon prikupljanja relevantne dokumentacije i konzultacija s ekspertima s područja šumarstva i zaštite okoliša, Društvo Marjan podiglo je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Javnoj ustanovi s ciljem dovođenja poslovanja Javne ustanove za upravljanje Park – šumom Marjan u zakonske okvire i konačnog početka provođenja učinkovite zaštite PŠ Marjan, zbog čega je Javna ustanova i osnovana", stoji u priopćenju Upravnog odbora Društva Marjan.

>>'Dopustili su Željku Kerumu da odlaže šutu na zaštićenom prostoru!'

>>Kerumu oduzeta titula počasnog predsjednika Društva Marjan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije