Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad na četiri rijeke

Karlovcu prijete poplave, prognoziraju razine Kupe i Korane i do 8,5 metara

poplave
Foto: Snježana Bičak
1/3
13.10.2015.
u 12:12

Osim uz Kupu, očekuju se i problemi s Koranom i s Mrežnicom, odnosno slivom Mrežnice i Korane na Logorištu i Maloj Švarči.

Karlovac svakako čekaju velike poplave ukoliko će biti onoliko padalina koliko je najavljeno.

- U Hrvatskim vodama pretpostavljaju da će najveći vodeni val kroz Karlovac proći u noći na petak, pred jutro, kada bi se najveće karlovačke rijeke, Kupa i Korana, trebale dići iznad osam metara, možda do 8,5 metara što je zapravo vrlo blizu katastrofalnoj poplavi u rujnu prošle godine.  Imamo do tada dovoljno vremena da napravimo sve da posljedice poplava budu što blaže. No, već sada apeliram na građane; one u branjenom području, dakle u gradskim četvrtima, da stvari iz podruma sklone na više katove, a ljudima u nebranjenom području, dakle u mjesnim odborima i okolici grada, da se pripreme - poručio je Damir Jelić, karlovački gradonačelnik. 

Stožer za zaštitu i spašavanje, u kojem su predstavnici svih gradskih tvrtki, Hrvatskih voda, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, održao je prvi sastanak još u ponedjeljak navečer, kada su
najavljene velike oborine, a sastanke će održavati svakoga dana u više navrata kako bi razmotrili situaciju na terenu i prilagodili nove mjere, eventualno i pozvali državu u pomoć. Jelić je dodao kako mještani u prigradskim naseljima, od naselja Gradac, Kobilić dakle mjesni odbori Pokupske doline do Šišljavića, ali i s druge strane Kupe, već desetljećima žive uz poplave i znaju nju što ih čeka. No, pozvao je mještane, posebne starije osobe koje žive same, da već sada razmisle hoće li u slučaju najgoreg napuštati domove, jer bit će na popisu i bit će pozvati na evakuaciju, ukoliko će biti potrebe.

Osim uz Kupu, očekuju se i problemi s Koranom i s Mrežnicom, odnosno slivom Mrežnice i Korane na Logorištu i Maloj Švarči.

- Čak 50 tisuća vreća s pijeskom treba stići u Karlovac iz Hrvatskih voda u Zagrebu, a toliko ih već imamo. Radnici karlovačke Čistoće već pune vreće s pijeskom. Na terenu će biti spremno 250 vatrogasaca za Karlovac, te po potrebi dodatne snage u županiji. Bude li trebalo, zvat će se i pojačanja. Vreće s pijeskom se pune čitav dana, a velik je broj vreća već poslan u mesne odbore gdje nedostaju. Naime, svi mjesni odbori kojima prijete poplave još od lani imaju vreće u pripremi. U trenutku kada vodostaji počnu rasti, vreće će biti slagane uz prometnice -kazao je Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

U Sisku ne očekuju poplave, ali se spremaju

Na sisačkom području, unatoč najavi novih velikih oborina, ne očekuju velike probleme s vodostajem Kupe. 

– Trenutačno je vodostaj Save relativno nizak, dok je Odransko polje prazno tako da očekivani vodeni val Kupom ima gdje otići. Problem bi nam mogle stvoriti oborinske vode jer se za vikend očekuju velike oborine i na sisačkom području. Stoga ćemo osigurati vreće s pijeskom na potrebnim lokacijama – rekao je Marko Krička, predsjednik Stožera zaštite i spašavanja Grada Siska

Stožer će danas imati pripremni sastanak, a sutra i službenu sjednicu kako bi se pripremili za očekivani visoki vodostaj te raspodjelu vreća s pijeskom.

>> Nevrijeme zadesilo Pelješac, mještani se bore protiv strašnih poplava i odrona 

>> U snažnom pljusku i poplavi najmanje 13 poginulih

Komentara 21

CR
cro90
12:04 13.10.2015.

Vrijedilo bi da se izgradi koji nasip, sustav odvodnjavanja i iskopa koji kanal... Hrvatske Vode se bave - cime ?

OB
Objektivno...
12:10 13.10.2015.

Jel da zovemo Crveni križ na 060 9011 ko i kad je bila poplava u Gunji? Zašto ne bi pomogli i Karlovcu kad smo pomogli i Gunji. Ili sad ta lova s tog telefona ide izbjeglicama iz Sirije?

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
13:03 13.10.2015.

Karlovac će biti dom poplavljen do petka. U Sisku ne očekuju poplave, ali su za dom svejedno spremni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije